Event Streaming als volgende stap in de energietransitie van Eneco

Duurzaamheid is een belangrijk thema in de energiesector. Eneco heeft als missie "Duurzame energie is van iedereen" en wil haar klanten helpen om de volgende stap te zetten in hun energietransitie. Hiervoor is kennis nodig; kennis van de markt, en van de klant. Deze kennis wordt gehaald uit data. Niet alleen ontstaan er ieder jaar meer data, maar deze data moeten ook steeds sneller beschikbaar zijn en verwerkt worden. Omdat deze ‘real-time data’ een steeds belangrijkere rol spelen in de energietransitie, besloot Eneco in 2019 tot het opzetten van een Event Streaming Platform. Dit project werd gegund aan het partnerschap van Conclusion Mission Critical en Axual.

Klant

Eneco

Corporate logo Eneco

Markt

Energie & Utilities

Thema

Business Applications

Publicatiedatum

1 februari 2021

Eneco windmolen
200% snellere dataverwerking
bijdrage aan 20-30% energiebesparing

“Real-time data is de toekomst. Met real-time data kunnen wij onze klanten direct helpen met hun vragen en advies geven om nog duurzamer om te gaan met energie. Neem bijvoorbeeld klantvragen als ‘Waarom is mijn energieverbruik op dit moment zo hoog?’ Met real-time data kunnen wij dit direct inzien en samen met de klant achterhalen wat er op dat moment aan de hand is in het huis.” - Ronald Root, Manager Data Science en Business Innovatie Eneco

Joleen Breij, Head of Data Eneco, is ervan overtuigd dat Eneco nog meer een datagedreven bedrijf moet worden om haar missie te realiseren. Het Event Streaming Platform is een van de technische fundamenten dat hieraan ten grondslag ligt.

Met het Event Streaming Platform kan Eneco haar data real-time twee keer zo snel verwerken als voorheen, met miljoenen berichten per minuut als resultaat. Daarnaast maakt het platform real-time ontsluiting mogelijk waardoor, in samenwerking met IoT, (real-time) analytics en sturing, beter ingespeeld kan worden op de vraag en het aanbod van warmte levering aan de klant. Dit kan leiden tot een energiebesparing van 20-30%. Hiermee is een nieuwe stap gezet in de verduurzaming van Nederland. 

Om haar doelstelling te bereiken, vroeg Eneco in 2019 een 'event streaming platform' uit in de markt

Een Event Streaming Platform is een "data ontsluitingsomgeving" waardoor Eneco data van allerlei verschillende bronnen gestructureerd af kan nemen. Het gaat hierbij om events waarbij telemetrie-gegevens precies beschrijven wat er op dat moment gaande is met een bepaalde entiteit. Denk hierbij aan een windmeter, elektriciteitsmeter of bijvoorbeeld een lichtsensor.

Door over deze real-time data te beschikken kan Eneco haar data dus flexibel inzetten om de organisatie en haar klanten nog beter te helpen.” Aldus Iem Smid, projectmanager Programma en Portfolio Management Eneco. Klanten krijgen hierdoor straks gepersonaliseerd advies over bijvoorbeeld hun isolatie of real-time abnormaliteiten in hun energieverbruik, om zo duurzamer met energie om te kunnen gaan.  

Middels een Request for Proposal heeft Eneco de opdracht uitgezet voor het bouwen, implementeren en beheren van het nieuwe Event Streaming Platform met Apache Kafka als basis. Op basis van beoordelingscriteria op functioneel en operationeel vlak scoorde de combinatie van Axual en Conclusion Mission Critical het beste. Daarnaast had Eneco vertrouwen in beide organisaties omdat Axual een bewezen platform rondom Kafka in huis had en omdat Conclusion Mission Critical al een bewezen trackrecord had bij andere Eneco projecten. Hierom werd er voor deze combinatie gekozen.

“CMC heeft laten zien dat zij goede resultaten boekt binnen onze domeinen. We hadden dan ook alle vertrouwen in dit project.”

Joleen Breij

Voor het platform zelf ging Conclusion Mission Critical op zoek naar een partner met technische expertise, om zo Eneco de best mogelijke oplossing te kunnen bieden. Eneco had hierin al contact met Axual en zo geschiedde de samenwerking tussen beide partijen.

“Wij hadden er ook voor kunnen kiezen om zelf een platform te ontwerpen en te bouwen, maar dan hadden we zelf heel veel wielen moeten uitvinden om te zorgen dat er een overzicht blijft van alle datastromen en toegangsrechten. Met Axual worden deze zorgen uit handen genomen.” – Joleen Breij

Data flow eneco API

Met Axual als Kafka-specialist en Conclusion Mission Critical als eindverantwoordelijke (beheer) voor het Event Streaming Platform, had Eneco de ideale partners gevonden voor haar Event Streaming Platform.

Korte time-to-market door nauwe samenwerking

In slechts 2 maanden tijd leverde Axual haar platform op binnen de Microsoft Azure omgeving van Eneco. Het platform bevat een self-service omgeving, waarmee teams van Eneco in staat zijn om nieuwe datastromen te definiëren en te beheren. Daarmee kan ze snel en zonder tussenkomst van derden nieuwe use cases realiseren.

“Het opzetten van het platform met Axual en de samenwerking met CMC ging heel goed. Dat is altijd als heel positief ervaren door ons.”

Ronald Root

Om het Event Streaming Platform te allen tijde beschikbaar te houden, te beschermen voor cybercrime en wendbaar te houden voor eventuele aanpassingen, is Conclusion Mission Critical verantwoordelijk voor het beheer van dit platform. Hieronder valt het technisch applicatiebeheer, inclusief verticale ketenregie, 24x7 monitoring, bewaking en oplossen van incidenten, en het uitvoeren van changes. Dit alles om een 24x7 beschikbaarheid van het platform te kunnen garanderen en Eneco te ontzorgen zodat zij zich kan richten op hun corebusiness.

De in beheername van het platform had iets meer voeten in de aarde dan het opzetten van het platform. Met een goede samenwerking en open communicatie tussen de betrokken partijen heeft Conclusion Mission Critical het beheer goed kunnen inrichten.

Het resultaat: 200% snellere dataverwerking & bijdrage aan 20-30% energiebesparing

Met het Event Streaming Platform is Eneco nu in staat om miljoenen berichten per dag te verwerken en alle datastromen twee keer zo snel te monitoren en te verwerken. Op dit moment zijn de meest klantgerichte applicaties en websites van Eneco aangesloten op het platform zodat Eneco real-time kan reageren op vragen die binnenkomen van onder andere de klant. Een ander voorbeeld van real-time verwerken van data is het monitoren van het stroom- en warmtegebruik.

Toon eneco

“Het ESP-platform stelt ons in staat om uiteindelijk 20-30% aan energie te besparen en dit is direct voordelig voor de klant.”

Ronald Root

Hiermee zet Eneco samen met haar klanten een nieuwe stap richting duurzaam energiegebruik.

Wat brengt de toekomst?

Het ESP-platform draait stabiel en doet exact wat het moet doen volgens Joleen Breij. “Dit helpt de organisatie erg in het aansluiten van nieuwe datastromen voor het platform”.

Vanuit de organisatie is er al veel interesse voor nieuwe use cases op het ESP-platform. “Neem bijvoorbeeld IoT en assetmanagement. Met assetmanagement proberen we ervoor te zorgen dat alle meters die in het land staan zo aangepast worden dat zij real-time data kunnen ontsluiten via het ESP-platform richting de juiste diensten en klantenservice. Zodat zij de klant direct kunnen helpen.” Aldus Rob Brouwers, Data Integratie Expert Eneco.

Andere toepassingen waar momenteel naar gekeken wordt zijn het aansluiten van de HR-processen op het ESP-platform en het verbeteren van de klantinteractie; door via het ESP-platform alle gegevens up-to-date te houden, zodat deze in de gehele linie aangepast worden en zo hetzelfde klantbeeld blijft bestaan over de verschillende applicaties heen.

Naar verwachting heeft Eneco eind 2020 meer dan twintig datastromen aangesloten op het ESP-platform. “Een prachtig resultaat voor dit project!” aldus Ronald Root.

Eindoordeel: 100% vertrouwen

CMC en Axual zijn wel echt fijne partners om mee samen te werken op het gebied van proactieve samenwerking, meedenken en vertrouwen.

Ronald Root

Benieuwd naar onze andere cases?

het uitvoeren van 24x7 managed services

Conclusion in de energie & utilities

Energie & utilities is één van de markten waar we met het Conclusion ecosysteem écht impact maken. Ben je benieuwd naar onze gezamenlijke dienstverlening in de energie & utilities?

Meer weten over dit project óf wat we voor jouw organisatie kunnen betekenen?

Een ding is zeker. Er kan meer dan je denkt.

Marc de Beer

Marc de Beer

Directeur
Mdebeer@conclusion.nl