Zo combineert Joop zijn passie voor fotografie met zijn werk als IT’er

Bij Conclusion MBS staat de ontwikkeling en vrijheid van medewerkers hoog in het vaandel. Tijdens het werk maar óók daarbuiten. Parttime werken is bij Conclusion MBS daarom geen probleem. Dat geeft mensen de ruimte om naast het werk bijvoorbeeld meer tijd door te brengen met het gezin of bezig te zijn met een hobby of passie. Sommige MBS’ers kiezen bewust voor parttime werken. Zo ook Joop van Andel. Hij is verantwoordelijk voor business operations en data privacy bij Conclusion MBS én fotograaf. In dit artikel vertelt hij over zijn passie voor fotografie en waarom hij dat combineert met een parttime baan in de IT-wereld.  

13 april 2022   |   Publicatie   |   Door: Conclusion MBS

Deel

fotocamera closeup

Aantrekkingskracht tot de dynamische IT-wereld 

Twintig jaar geleden besloot Joop om in de IT te gaan werken. Hij werd aangetrokken tot het vakgebied door de dynamiek en leercurve: “IT heeft altijd mijn interesse gehad, vanwege de dynamische wereld en het continu blijven leren over nieuwe techniek”, legt Joop uit. “Daarnaast heb je een stuk eigen verantwoordelijkheid: je moet zelf dingen bedenken en oplossen, in samenwerking met het team. Heerlijk!” Joop is dan ook geen ‘stilzitter’. Hij is in zijn IT-carrière vaker geswitcht naar andere functies: “Ik wil niet in een routine terechtkomen. Daarom ben ik geregeld naar een andere functie doorgestroomd. Enerzijds is dat logische ontwikkeling: je wordt beter in je vak. Anderzijds wilde ik me ook in nieuwe onderwerpen verdiepen, zoals in data privacy.”  

Sunset Almere credits: Joop van Andel

Passie voor fotografie 

Desalniettemin werkt Joop niet fulltime in de IT-wereld. Dat heeft een belangrijke reden: zijn passie voor fotografie. Want wat ruim vijftien jaar geleden begon als hobby, is uitgegroeid tot een grote passie waar Joop veel tijd voor vrij wil maken. “Ik begon ooit met het maken van losse kiekjes, maar dat groeide langzaam uit naar een grote interesse in en passie voor landschaps- en architectuurfotografie”, vertelt Joop. En daarvoor gaat hij geregeld met een oud-collega en zijn cameraspullen de grens over om landschappen en gebouwen te fotograferen. Iets wat Joop niet meer in één weekend kon en wilde proppen. “Ik zie iedere foto als een schilderij of kunstwerk. Het maken van een goede foto kost tijd, soms wel tien uur. Denk bijvoorbeeld ook aan voor- en nabewerking. En daarnaast reis ik soms af naar het buitenland voor de perfecte foto. Daar wilde ik tijd en ruimte voor vrijmaken, vandaar dat ik bij Conclusion MBS parttime ben gaan werken.” 

Een waardevolle aanvulling  

Fotografie is voor Joop dé manier om zijn creativiteit de vrije loop te laten. Op dat vlak vormt zijn passie voor fotografie een goede aanvulling op zijn IT-functie bij Conclusion MBS. “Ik heb een faciliterende rol en ik ben voornamelijk betrokken bij kleinere IT-projecten”, vertelt Joop. “Hierin is niet altijd ruimte om creatief te denken en mijn kunstenaarsmentaliteit te gebruiken. Gelukkig kan ik dit heel goed kwijt in de fotografie. Op pad zijn met mijn camera is voor mij echt een moment van ontspanning. Je denkt aan niets anders meer dan aan het maken van de perfecte foto.”  

Het is vooral het projectmatig denken. Het voorbereiden, plannen en uitvoeren. Dat is in mijn functie bij MBS ontzettend belangrijk en zo ben ik het maken van foto’s langzamerhand ook gaan benaderen. Voor dé foto van een landschap of gebouw moet je van tevoren overal aan denken: het juiste licht, de juiste plek, het juiste moment op de dag, de juiste materialen, noem het maar op.

Joop van Andel

Business Operations & Data Privacy

Joop van Andel portretfoto

Projectmatig werken 

Toch ziet Joop ook een grote overeenkomst tussen het fotografievak en zijn baan in de IT. “Het is vooral het projectmatig denken”, legt Joop uit. “Het voorbereiden, plannen en uitvoeren. Dat is in mijn functie bij MBS ontzettend belangrijk en zo ben ik het maken van foto’s langzamerhand ook gaan benaderen. Voor dé foto van een landschap of gebouw moet je van tevoren overal aan denken: het juiste licht, de juiste plek, het juiste moment op de dag, de juiste materialen, noem het maar op. Het vergt voorbereiding en planning. Je wilt niet naar Portugal vliegen om vervolgens het betreffende gebouw in de steigers aan te treffen.”  

In het voorjaar is het druk op het werk, dan ligt mijn focus daar. In de tweede helft van het jaar focus ik op fotografie.

Joop van Andel

Parttime dagen flexibel inzetten 

Daarom is Joop blij met de flexibiliteit die hij van Conclusion MBS krijgt om zelf zijn parttime dagen in te delen. “In het voorjaar is het altijd heel druk op het werk, dus dan ligt mijn focus daar. In de tweede helft van het jaar werk ik juist meer parttime en focus ik op fotografie. Voor mij werkt dat perfect, want buiten het seizoen zijn er minder toeristen en meer rustige plekken om vast te leggen. Ik werk maar een klein stukje parttime, maar die acht uur zijn voor mij heel waardevol om te besteden aan mijn fotografie zonder dat andere sociale verplichtingen in het gedrang komen. Het is fijn dat ik bij Conclusion MBS de vrijheid krijg om werken in de IT en fotografie te combineren.” 

Wil jij ook (parttime) werken bij Conclusion MBS?

Meer weten over werken bij Conclusion MBS?

Neem contact op met Elleke

Conclusion pand in Utrecht

MBS Recruitment

Recruiter
recruitment.mbs@conclusion.nl