Ontsnap aan vendor lock-in: waarom flexibiliteit essentieel is in de publieke sector

Binnen de publieke sector is het gebruikelijk dat organisaties werken met specifieke platformoplossingen en leveranciers. Dit betekent ook dat wanneer een organisatie eenmaal voor een bepaalde leverancier heeft gekozen, overstappen naar een andere leverancier veel voeten in aarde heeft. Dit fenomeen, ook wel vendor lock-in genoemd, is voor veel organisaties een uitdaging. Hoewel je in de publieke sector vaak afspraken maakt met een partij voor een langere periode, wil je als organisatie graag flexibel blijven en de regie houden over het platform en de oplossingen die je gebruikt. Zo heb je de vrijheid om te kiezen wat je met het platform wil doen en ben je niet verplicht verbonden aan een specifieke leverancier. De realiteit is echter anders. Veel organisaties worstelen met een vendor lock-in. Gelukkig zijn er voldoende mogelijkheden om dit zo veel mogelijk te beperken.

6 juli 2023   |   Publicatie   |   Door: Conclusion MBS

Deel

Public Sector: ontsnap aan vendor lock-in

Is een vendor lock-in te voorkomen?

Het korte antwoord: nee. Maar door goede afspraken te maken en periodiek te evalueren met leveranciers is het wel mogelijk om voldoende flexibel te blijven. Bovendien is het essentieel om regelmatig toepassingen en mogelijkheden te overwegen om de flexibiliteit te behouden. In de huidige transformatiegolf zijn er veel keuzes te maken over hoe je je landschap het beste inricht en hoe je kunt inspelen op toekomstige ontwikkelingen. De keuze voor een flexibel en technisch geavanceerd platform is daarom cruciaal om te kunnen blijven groeien en innoveren.

Hoe lossen we het op?

De enige manier om vendor lock-in op te lossen, is door flexibiliteit te waarborgen. Dit geldt niet alleen voor ERP-applicaties, maar ook voor rapportagetooling en apps. Zo is een mogelijke oplossing het toevoegen van een flexibele schil rondom platforms, om uitwisselbare apps en functionaliteiten toe te voegen. Daarnaast is het als organisatie belangrijk om na te denken over wat er gebeurt als je niet meer tevreden bent over een IT-partner. Zeg je de relatie op of kijk je hoe je ermee om kunt gaan? Nu is de kracht van het Microsoft Dynamics 365-platform dat het flexibel is en in staat is om op meerdere manieren oplossingen te maken. Daarmee elimineert het platform de afhankelijkheid van één specifieke leverancier.

Wat gaan we doen?

Er zijn mogelijkheden om op een nieuwe manier invulling te geven aan je IT-landschap door te kiezen voor innovatieve partijen zoals Microsoft. Echter is het ook belangrijk dat je je als organisatie bewust bent van het risico op veroudering en complexe landschappen met verouderde technieken wanneer ze niet meebewegen met nieuwe ontwikkelingen. Bij Conclusion MBS hebben we de lange termijnambitie om samen te werken met onze klanten en daarmee continuïteit te borgen. Met onze samenwerking met Microsoft en BDO kunnen we organisaties in de publieke sector optimaal ondersteunen in de (her)inrichting van IT-landschappen.

Het is van groot belang om te kiezen voor een platform dat maximale flexibiliteit en technologie biedt. Microsoft is zo’n partij die kansen biedt voor de publieke sector. Echter blijft het risico op landschapveroudering altijd aanwezig wanneer je als organisatie zelf niet meebeweegt met nieuwe technologieën en ontwikkelingen. Daarom moet je kiezen voor de juiste IT-partner die je hierbij ondersteunt.

Peter Meulman

Solution Architect

Peter Meulman portretfoto

Kies de juiste partner

Vermijd vendor lock-in: kies voor flexibiliteit en behoud de controle over je IT-landschap. Samen met strategische partners kunnen we je ondersteunen bij het herinrichten van je IT-landschap en het minimaliseren van afhankelijkheid van leveranciers. Maak gebruik van innovatieve oplossingen en blijf groeien en innoveren.

Ontdek de mogelijkheden van Microsoft Dynamics 365 voor jouw organisatie.  

Wil je hier meer over weten? Neem dan contact op met Bas van Woudenberg, via +31 (0)6 5752 7155, of Jan-Douwe Jilderda, via +31 (0)6 5125 9184.

  

Benieuwd naar de mogelijkheden van Dynamics 365 binnen de Publieke sector?

Neem contact op, we gaan graag in gesprek.

Jan-Douwe Jilderda

Jan-Douwe Jilderda

Directeur
jan-douwe.jilderda@conclusion.nl