Innoveren in de cloud: Microsoft Copilot als nieuwe collega

Organisaties die in de cloud draaien, hebben het voordeel dat ze mee kunnen liften op technologische vernieuwingen van cloudleveranciers. Daarmee is de cloud een aanjager voor innovatie, zeggen ook zes op de tien grote organisaties in onderzoek van Conclusion MBS. Zeker met Artificial Intelligence (AI) steeds vaker als onderdeel van cloudplatformen zijn de innovatiemogelijkheden groot. Een voorbeeld is Microsofts nieuwe AI-assistent Copilot. Sinds de aankondiging begin 2023 en de onthulling afgelopen september, krijgen we druppelsgewijs te zien wat Copilot in zijn mars heeft. Wat Copilot precies is en bovenal welke potentie het heeft voor innovaties in jouw business, lees je in deze blog. 

18 januari 2024   |   Blog   |   Door: Daniel Petrov

Deel

Innoveren in de cloud: Microsoft Copilot als nieuwe collega

Copilot: dagelijkse compagnon   

Copilot is geboren uit een samenwerking van Microsoft met de makers van het inmiddels bekende ChatGPT, OpenAI. Copilot is gebaseerd op zogeheten large language models. Hiermee begrijpt het jouw verzoeken en genereert het antwoorden in natuurlijke taal. Van Microsoft 365 tot aan Dynamics 365; Copilot is een dagelijkse assistent die je kunt inzetten in een groot scala Microsoftapplicaties. Dat maakt dat Copilot voor elke businesstak binnen bedrijven innovatiepotentie biedt: van HR, marketing of sales tot aan finance en operations. Met Copilot kun je simpele taken op een gestandaardiseerde en geautomatiseerde manier afhandelen. Dat maakt ruimte vrij voor medewerkers om te focussen op hun kernwerkzaamheden. Copilot geeft je inzichten die je mogelijk op een andere manier niet had gekregen.

Extra vaardigheden voor ERP en CRM  

Een concreet voorbeeld hiervan is de inzet van Copilot voor de modules binnen Dynamics 365. Neem je logistieke keten; cruciaal voor je business maar afhankelijk van externe omstandigheden. Copilot kan je hier in de toekomst meer grip op geven door jouw business in directe verbinding te brengen met informatie uit de buitenwereld. Gebeurt er een ongeluk op het spoor waardoor treinen vertraagd zijn en havens vollopen? Copilot categoriseert deze informatie en geeft aan wat de impact ervan is op jouw business. Of ontwikkel je een nieuw product waar een marketingtekst voor moet komen in verschillende talen? Copilot maakt er met zijn taalmodellen in een handomdraai een commercieel klinkende tekst van op basis van artikelkenmerken. Zonder AI-interventie in deze voorbeeldtoepassingen, krijg je extra uitzoekwerk op je bord. Vaak reactief en dus te laat. Met Copilot wordt dit werk voor je gedaan, waardoor je kunt anticiperen op bijvoorbeeld een vertraging in je logistieke keten. Met in het ideale geval minder effect op je business.

Ook voor customer service versnelt Copilot de werkzaamheden. Waar je voor het correct afhandelen van klantvragen normaal gezien allerlei gegevens bij elkaar moet brengen, krijg je dat nu samengevoegd in een update van Copilot. Denk aan welk systeem klanten gebruiken, wat ze gekocht hebben en of ze eerder met klachten of vragen zijn gekomen. Hierdoor kom je sneller tot de oorzaak van het probleem en kan de klant zijn werkzaamheden voortzetten. Dat is dan ook het unieke aan Copilot: het zoekt in jouw specifieke databases naar informatie. Op deze manier vormt Copilot een uitbreiding van ERP- en CRM-functionaliteit.

Copilot wordt in nagenoeg alle Microsoft producten toepasbaar, dat betekent dat de innovatiemogelijkheden nauwelijks te overzien zijn.

Daniel Petrov, Supply Chain Consultant

Elkaar leren kennen

Dat Copilot naast Dynamics 365 in nagenoeg alle Microsoftproducten toepasbaar wordt, betekent ook dat de innovatiemogelijkheden nauwelijks te overzien zijn. Hoe bereid je je als organisatie dan voor op het gebruik ervan? Klein beginnen is het meest verstandig. Bijvoorbeeld door ermee te experimenteren in het dagelijks leven om een wijnsoort op te zoeken of een Netflix-selectie te maken. Ook tijdens je werkdag kun je er op kleine schaal mee aan de gang door Copilot e-mails of Excelfiles te laten opstellen, financiële informatie te laten samenvatten of functieprofielen te schrijven. Dit soort functionaliteit is al beschikbaar; Microsoft neemt je er graag in mee via de Copilot-modules. Door in de organisatie alvast met Copilot aan de slag te gaan, kom je er spelenderwijs achter wat je zoal aan je slimme assistent kunt vragen. Hiermee bouw je bekendheid en vertrouwen op met de tool. Dat is cruciaal als de businesspotentie van Copilot in de toekomst verder geconcretiseerd is en je het in kunt zetten in kritiekere bedrijfsprocessen.

Samenwerken of achterblijven

Nog lang niet alle mogelijkheden en functionaliteit van Copilot zijn op dit moment bekend en beschikbaar. Wel staat buiten kijf dat Microsoftproducten, waaronder het ERP- en CRM-platform, gebaseerd worden op en ondersteund worden door AI. Copilot wordt de basis voor alle producten, van performance planning en analytics tot insights. Dus leer samenwerken met deze digitale collega, zodat innovatie in de cloud concreet en alledaags wordt.

Wil je meer weten over de mogelijkheden van de cloud voor businessinnovaties?

Ontdek de potentie van businessapps in de cloud voor jouw organisatie.

Wij denken graag met je mee! Neem contact op met Wilbert

MBS-Wilbert-Dirven

Wilbert Dirven

Sales Manager