Zorgpaden in het EPD: accurate stuurinformatie en een vermindering van de registratielast

Wat zíjn zorgpaden nu precies, en waarin zit ’m de meerwaarde voor ziekenhuizen? 

11 november 2021   |   Nieuws   |   Door: Furore Conclusion

Deel

Zorgpaden in HiX

In 2018 is het Antoni van Leeuwenhoek (AVL) gestart met een pilot voor de implementatie van het zorgpad hoofd-halsoncologie. Dat was zo’n succes dat het ziekenhuis nu ook zorgpaden inbouwt bij alle andere specialismen. Op 23 november gaven Furore-projectleider Myra de Swart en AVL- informatiemanager Marleen Aandewiel een sessie over de uitrol van zorgpaden na de pilot – en over zorgpaden in het algemeen. Want wat zíjn zorgpaden nu precies, en waarin zit ’m de meerwaarde voor ziekenhuizen?

Elke patiënt die het ziekenhuis binnenkomt, stapt op een spreekwoordelijke zorgtrein. De route van die trein verschilt per afdeling, maar binnen een afdeling neemt hij vrijwel altijd dezelfde weg langs een aantal vaste stations. De trein gaat bijvoorbeeld eerst langs het eerste consult, dan langs het bloedonderzoek, de röntgenafdeling, het multidisciplinair overleg, en vervolgens gaat de behandeling van start. Die vaste volgorde maakt het zorgpad overzichtelijk en voorspelbaar – maar het EPD is niet altijd op dezelfde manier ingericht. En daar valt winst te behalen.

Waardevolle stuurinformatie

De winst van zorgpaden zit ’m in de eerste plaats in stuurinformatie. Als je in het EPD kunt zien op welk station de patiënt is en hoeveel tijd er gemiddeld tussen de stations zit, kun je daar immers de bedrijfsvoering op aanpassen. Veel ziekenhuizen communiceren bijvoorbeeld dat patiënten gemiddeld na twee weken aan de beurt zijn voor de start van een behandeling, maar is dat eigenlijk wel zo? Het antwoord op zulke vragen is waardevolle stuurinformatie die de patiënttevredenheid en zorgefficiëntie flink kan opschroeven. 

Lagere registratielast voor artsen

Naast het management hebben natuurlijk ook behandelaren baat bij zorgpaden. De sessie van Myra en Marleen heet niet voor niets: ‘Make the doctor happy again’. Met de implementatie van zorgpaden in het EPD wordt het EPD zó ingericht dat de arts tijdens de dossiervorming een aantal voorgeprogrammeerde stappen volgt. De verschillende stationnetjes komen als vanzelf in de goede volgorde op het scherm, waardoor de arts minder hoeft te klikken en de registratielast flink omlaaggaat.

Hergebruik van gestructureerde data

Met de implementatie van zorgpaden wordt het EPD ook gestandaardiseerd. Dat wil zeggen dat vrije tekstvelden waar mogelijk worden vervangen door vaste, gestructureerde invul- en aanvinkopties. Dat maakt de registratie niet alleen sneller en efficiënter, maar ook geschikt voor hergebruik, bijvoorbeeld in een OK-verslag of een brief aan de huisarts. En in het geval van het AVL kunnen de onderzoekers van het Nederlands Kankerinstituut (NKI) alle gestandaardiseerde data er ook weer gestandaardiseerd uit halen, zodat ze direct kunnen worden gebruikt voor onderzoek. Winst aan alle kanten.

Zorgpadenkookboek met richtlijnen

Sinds 2018 ondersteunt Furore het AVL niet alleen met de praktische implementatie van het zorgpadenproject, maar ook met de projectorganisatie en de veranderprocessen. Op basis daarvan is door het projectteam Zorgpaden in HiX een ‘zorgpadenkookboek’ samengesteld: een handleiding met richtlijnen en basisprincipes die zowel de technische als de proceskant van het project omvatten. Want hoe start je als ziekenhuis nou eigenlijk een zorgpadimplementatie? Welke keuzes maak je onderweg, en hoe zorg je dat je in de hele organisatie voldoende draagvlak creëert? Dat en meer kwam tijdens de sessie op 23 november allemaal aan bod. Heb je de sessie gemist of wil je hem nog even rustig terugkijken? Laat dan hieronder jouw gegevens achter, dan ontvang je van ons de link waarmee je de sessie kunt terugkijken!

Myra tijdens sessie Zorgpaden in HiX

Webinar terugkijken?

Vul onderstaand formulier in en ontvang de terugkijklink in jouw mailbox.

Andere SnackIT-sessies

Nieuws
Furore collega Marieke tijdens SnackIT2021

EPD-optimalisaties: meerdere aanpakken mogelijk!