Videoconsult bij het LUMC

Vanaf februari 2020 versterkt implementatieconsultant Wietse Klaasen het team patiëntplanning van het LUMC. Het team patiëntplanning houdt zich, eenvoudig gezegd, bezig met het hele proces dat de patiënt doorloopt; van binnenkomst in het ziekenhuis tot aan de polikliniek. Wietse hield zich in februari vooral nog bezig met (lab)orders en agenda, en sinds we massaal thuiswerken is hij zich ook gaan richten op videoconsulten. Hoe dat in zijn werk ging en wat daar allemaal bij kwam kijken? Wietse vertelt er alles over in dit interview.

6 mei 2021   |   Nieuws   |   Door: Furore Conclusion

Deel

Afbeelding dokter met laptop
Talrijke voordelen  

Videoconsulten zijn, zeker in deze tijd, van enorme toegevoegde waarde voor ziekenhuizen en patiënten. Zo kan zorg die minder goed of helemaal niet was doorgegaan met een videoconsult soms toch plaatsvinden en dragen videoconsulten bij aan het voorkomen van drukte in het ziekenhuis. Daarnaast is de zorgverlener minder locatie-afhankelijk en biedt het visuele contact veel toegevoegde waarde ten opzichte van een telefonisch consult. Niet voor niets maakten sommige afdelingen in het LUMC al gebruik van videoconsult en groeide vorig jaar de behoefte enorm.   

Ruimte voor verbetering  

Implementatieconsultant Wietse licht toe: “Omdat in maart de behoefte enorm groeide om via videoverbinding met patiënten in contact te komen, werd videoconsult voor het hele ziekenhuis uitgerold. Na verloop van tijd bleek echter dat zowel behandelaars als patiënten tegen een aantal (vooral technische) problemen aanliepen. Zo werd bijvoorbeeld bij het weigeren van de toestemming voor het gebruik van de camera een zwart scherm getoond bij behandelaar en/of patiënt. Ondanks de vliegende start van videoconsult bleek er dus ook nog ruimte voor verbetering op verschillende vlakken; en zo werd de projectgroep videoconsult geboren.”  

Ambitieuze doelstelling  

“Het LUMC had de ambitieuze doelstelling om 30% van alle contactmomenten met het ziekenhuis via videoverbinding of telefonisch te laten plaatsvinden. Een van de belangrijkste taken van de projectgroep die werd opgericht was dan ook om het gebruik van videoconsult te promoten. Daarnaast richtte het projectteam zich op de technische issues van videoconsult.  

In de projectgroep waren verschillende expertises en afdelingen vertegenwoordigd; onder andere een projectleider, verpleegkundig consulent, adviseur van het zorgportaal, een communicatiemedewerker en de product owner van team Patiëntplanning maakten deel uit van de projectgroep. Zelf sloot ik vanuit het team patiëntplanning aan om de technische issues aan te pakken.”  

Met roadshows op pad  

“Het eerste wat we met het projectteam hebben opgepakt, waren de handleidingen en documentatie. We hebben ervoor gezorgd dat deze duidelijk, overzichtelijk en goed te vinden waren. De technische vragen en problemen waar we tegenaan liepen, werden met de fabrikant besproken. Daarnaast besteedden we ook aandacht aan de manier van communiceren via video. Nadat alle documentatie gereed was, zijn we van start gegaan met de roadshows; presentaties van het projectteam aan verschillende afdelingen. Van tien secretaresses, tot een collegezaal vol artsen en op locatie of thuis; ik heb het allemaal voorbij zien komen.

Het leukste van de roadshows vond ik om te zien dat een stukje technische uitleg en het belichten van (nieuwe) mogelijkheden vaak genoeg was om eventuele frustraties weg te nemen. De meeste mensen verlieten de roadshow enthousiast en gemotiveerd. En dat is uiteindelijk toch waar je het allemaal voor doet!

Wietse Klaasen

Implementatieconsultant

Wietse Klaasen
Tips & aandachtpunten  

“Mijn advies voor ziekenhuizen die ook met videoconsulten aan de slag willen gaan? Denk goed na over de juiste doelgroepen om videoconsulten mee te doen. Investeer ook echt tijd in het uitleggen van de applicatie aan de behandelaren, maar ook de polimedewerkers die de technische vragen krijgen van de patiënt. Houd daarnaast rekening met een aanloopfase waarin dingen fout kunnen gaan. Uiteindelijk is het de investering zeker waard!” 

Meer weten over videoconsult?

Neem contact met ons op.

Furore collega Floris Lamers

Floris Lamers

info@furore.com