Deelname #HackCorona

Dutch Hacking Health organiseert jaarlijks verschillende hackathons. De geplande fysieke hackathons zijn vanwege de coronacrisis verplaatst naar het najaar. De organisatie zag echter des te meer reden om in deze tijd wél te blijven hacken. Digitaal hacken tegen Corona! #HackCorona was geboren.

23 april 2020   |   Nieuws   |   Door: Furore Conclusion

Deel

Hackathon

Van vrijdag 27 maart tot en met dinsdag 31 maart hebben ruim 600 deelnemers in verschillende teams (op afstand) samengewerkt aan actuele uitdagingen ingebracht vaak door zorgprofessionals of ervaringsdeskundigen. Onze technisch specialisten Sebastiaan Broekema en Lauri Rondolo namen, in verschillende teams, deel aan #HackCorona. Het team van Sebastiaan ging er met de winst vandoor in de categorie “Best Innovation”!

Traceback van corona-patiënten

CO-nect, het team van Sebastiaan, sleepte met hun traceback-applicatie de prijs “Best Innovation” in de wacht. De applicatie richtte zich op de volgende zaken:

  • In kaart brengen waar een besmette patiënt is geweest voordat de besmetting geconstateerd werd;
  • Belonen van verantwoord gedrag door een puntensysteem te gebruiken;
  • Waarborgen van privacyregels door een persoonlijke data-safe in te zetten;
  • Motiveren om anoniem data te delen op een veilige platform middels ‘gamification’.

“Mooie kans om door de coronacrisis ontstane knelpunten aan te pakken” 

Sebastiaan is een heuse hackathonveteraan; hij doet al jaren fanatiek mee aan hackathons. #HackCorona was wel de eerste hackathon waar hij volledig online aan deelnam. “Ik was heel blij om te horen dat er eind maart toch nog een hackathon werd georganiseerd. Het was een mooie kans om de knelpunten die door de coronacrisis zijn ontstaan met slimme dataoplossingen aan te pakken. Dat mijn team er dan ook nog vandoor ging met de prijs voor "Best Innovation" was de kers op de taart van mijn deelname!”

Corona bestrijden in alle talen

Voor Lauri was het haar allereerste hackathon. Haar team werkte aan een oplossing voor een probleem dat werd ingediend door een verpleegkundige die werkzaam is bij een asielzoekerscentrum. Zij merkte op dat de beschikbare informatie over het coronavirus slechts beperkt in andere talen aangeboden werd. Samen met sleutelinstanties en eindgebruikers ontwikkelde het team van Lauri een prototype dat informatie beschikbaar stelt in de vier verschillende talen: Arabisch, Kurmanji, Tigrinya en Farsi.

"Verschillende disciplines speelden allemaal een belangrijke rol" 

Lauri over haar deelname aan #HackCorona: “Als hackathon-newbie wist ik eerlijk gezegd niet zo goed wat ik kon verwachten. Ik koos dit onderwerp omdat ik het belangrijk vind dat informatie over het virus alle inwoners van Nederland bereikt. Er wonen namelijk ontzettend veel mensen in Nederland die de Nederlandse taal niet machtig zijn. Het samenwerken ging natuurlijk allemaal online. Dat was even wennen maar verliep uiteindelijk heel soepel. Ik zat in een relatief klein team van drie dames. Het was mooi om te merken hoe onze verschillende disciplines allemaal een belangrijke rol speelden om tot onze oplossing te komen. We hebben helaas niet gewonnen, maar gaan onze oplossing wel verder uitwerken en uitbreiden met meer talen. Al met al vond ik mijn deelname echt een hele leuke ervaring en zeker voor herhaling vatbaar!”