Behoefte aan inzicht medicatiegebruik groeit nu reguliere zorg opstart
Als gevolg van de coronacrisis ontstaan in de zorg tekorten (IC-bedden, beschermingsmaterialen, medicatie) waarvoor verschillende coördinatiecentra zijn opgestart. Met het opstarten van de reguliere zorg ontstaat, naast deze COVID-19 gerelateerde statistieken, tevens behoefte aan inzicht in medicatiegebruik bij verschillende ingrepen, waaronder diverse operaties. Vanuit onze eerste-hulplijn boden wij hierin onlangs een helpende hand. Remco Piening, implementatieconsultant bij Furore, vertelt er meer over.
20 mei 2020 | Nieuws | Door: Furore Conclusion
Deel
Wereldwijd tekort sedatiemedicatie
“Door het uitbreken van de coronacrisis dreigt er een wereldwijd tekort te ontstaan aan, onder andere, sedatiemedicatie. Het Landelijk Coördinatiecentrum Geneesmiddelen monitort uiteraard voor een vastgestelde set medicatie hoeveel er in voorraad is bij de verschillende apotheken en initieert indien nodig een herverdeling. Wij kregen echter de vraag hoe het nu zat met die betreffende medicatie bij het opstarten van de reguliere zorg. Hoeveel zou hiervan verbruikt worden bij het opstarten van bepaalde ingrepen zonder dat dit ten koste zou gaan van de COVID-19 gerelateerde zorg én andersom?”
Data nu makkelijker uit HiX te halen
“Applicatiebeheerders liepen echter bij het opstellen van een medicatieoverzicht per ingreep tegen verschillende dingen aan. Zo is de ene medicatiesoort een infuus, terwijl de andere een tablet of een bolus kan zijn. Wanneer een patiënt bijvoorbeeld slechts 10 ml uit een infuuszak krijgt toegediend, waarvan de rest van de infuuszak wordt weggegooid, met welke hoeveelheid tel je dan voor verbruik? Furore maakte een overzicht dat inzicht verschaft in het medicatiegebruik bij verschillende ingrepen. Daarbij stelden we kritische vragen over de interpretatie van de resultaten. Met het door ons gemaakte overzicht en de uitleg kan de applicatiebeheerder deze gegevens zelf een stuk makkelijker uit HiX halen.”