Oplossingen voor de toekomst

We kijken altijd naar de toekomst en bedenken wat er beter kan in het huidige reisinformatie landschap. Waar we iets missen, ontwikkelen we een nieuw product.

Klant

NS

NS

Markt

Reizigersvervoer

Publicatiedatum

9 februari 2021

Twee passagiers op een treinstation kijken naar het reizigersinformatie display waarop een slimme klok is te zien die helpt bij het bepalen van de instaptijd.

Naast dat we werken aan oplossingen voor bestaande vraagstukken van klanten, zijn we continu bezig met toekomstige situaties. Dankzij onze ervaring en achtergrond met het ov, weten we wat er speelt en wat er beter kan. Voor dit soort situaties bedenken we slimme innovaties welke we in de toekomst kunnen aanbieden voor klanten. 

De Intelligent Platform Bar Lite

Zo hebben we de Intelligent Platform Bar Lite (IPBL) ontwikkeld. In Nederland bestaat een grote variatie aan trein- en perronlengtes. Dat vraagt om een dynamische informatievoorziening. De IPBL is een led-balk ingebouwd in het perron, die met voor iedereen herkenbare kleuren aangeeft: 

  • hoe lang de aankomende trein is;
  • waar de trein precies gaat stoppen;
  • waar de deuren (instappunten) komen;
  • tot welke moment je veilig in- of uit kunt stappen. 

De balk helpt zo reizigers sneller instappen. Ze kunnen zich bovendien beter verspreiden over het perron en hebben daarmee een grotere kans een zitplaats te vinden. De IPBL biedt ook de vervoerders een aantal grote voordelen: door de kortere in- en uitstaptijden kunnen ze vaker op tijd vertrekken. En doordat het systeem via radar ook het aantal in- en uitstappers kan bijhouden, kunnen vervoerders nauwkeuriger materieel en personeel inzetten. 

Deze dynamische oplossing biedt spoorwegvervoerders de mogelijkheid om treinlengtes aan te passen op aantallen reizigers. Maar ook vervoerders die tram en metro inzetten, kunnen de reiservaring van hun klanten verbeteren met de IPBL. De lichtbalk is overal te monteren, energiezuinig (past lichtintensiteit aan op het omgevingslicht) en is zo goed als onverwoestbaar.  

De IPBL is ook in te zetten om de veiligheid op perrons te waarborgen. Zo kan een rode balk na het fluitsignaal aangeven om niet meer in te stappen of in geval van calamiteiten de reizigers naar de dichtstbijzijnde uitgang te wijzen. Het is bijvoorbeeld ook mogelijk om personen te detecteren die het spoor betreden dankzij radarsensoren of om passenger counting gemakkelijker te maken. 

Momenteel testen we de IPBL op metrostation Beurs, het drukstbezochte metrostation van Rotterdam. Op een deel van het perron wordt de komende maanden getest hoe de led-balk de RET kan ondersteunen om de reizigersstroming zo efficiënt mogelijk te maken. Deze pilot is een goed voorbeeld van hoe onze toekomstige reisinformatieoplossingen het huidige reissysteem kunnen helpen innoveren. 

Een passagier stapt de trein in waar de IPBL ligt

De Intelligent Platform Clock

De Intelligent Platform Clock (IPC) is een slimme perronklok die reizigers helpt om gemakkelijk te zien wanneer een volgende trein vertrekt, zonder dat een informatiedisplay nodig is. Met behulp van lichtblokjes kan de reiziger in een oogopslag zien hoeveel tijd er nog is tot de trein vertrekt. Groene blokjes naast de minuten op de analoge perronklok geven aan over hoeveel minuten de volgende trein vertrekt. Heeft de trein vertraging? Dan geven rode blokjes aan hoeveel minuten later de trein aankomt. Dat snapt iedere reiziger, ongeacht de taal die hij spreekt. Daardoor is deze innovatie in allerlei landen in te zetten.  

 
Deze aftelklok is een goede oplossing voor perrons zonder reisinformatiebord. Je kunt de klok zien als de light-versie van reisinformatiedisplays. Handig op Nederlandse treinstations, maar net zo goed op een bushalte middenin een Fins weiland. De klokken die nu op de perrons hangen, kunnen we met een simpele aanpassing ‘slim’ maken. De energiezuinige ledlampjes en de connectiviteitsmodule zijn eenvoudig installeerbaar 

Twee passagiers op een treinstation kijken naar het reizigersinformatie display waarop een slimme klok is te zien die helpt bij het bepalen van de instaptijd.
Reizigersvervoer

Conclusion in het reizigersvervoer

Reizigersvervoer is één van de markten waar we met het Conclusion ecosysteem écht impact maken. Ben je benieuwd naar onze gezamenlijke dienstverlening in het reizigersvervoer?

Terug naar onze cases