Wisselende Java development-opdrachten binnen First8 Conclusion

Wilko Zonnenberg (1994) is Java developer bij First8 | Conclusion. Als kind wilde hij fysiotherapeut worden. Was het zijn interesse in het willen weten hoe iets in elkaar zit? In het eerste studiejaar fysiotherapie bleek al snel dat het menselijk lichaam en menselijke processen minder leuk zijn dan computers. De overstap naar hbo Informatica was snel gemaakt. “Ik was altijd al geïnteresseerd in computers. Maar had nog nooit een code gezien. Toen ik de ervaring kreeg met coderen wist ik, dit is wat ik wil doen.”

15 december 2022   |   Blog   |   Door: First8 Conclusion

Deel

Wilko Zonnenberg, Java developer bij First8

Afstuderen en gebleven bij First8

Wilko kwam bij First8 voor zijn afstudeeropdracht. “Toen ik klaar was met deze opdracht heb ik om me heen gekeken naar andere werkgevers. Maar de focus op personeelsontwikkeling die First8 heeft is, denk ik, echt uniek. Zeker in vergelijking met andere organisaties. Hier hoef je niet te vragen om een opleiding of training. Het wordt je aangeboden en de werkgever denkt met je mee over carrièremogelijkheden. Dus ik ben gebleven.”

Je hebt de vrijheid om je eigen opdracht te kiezen.

Wilko Zonnenberg, Java developer bij First8

“Het leuke van mijn werk als backend developer is het bouwen. Van idee tot implementeren. Alleen code kloppen, iets doen zonder erover na te denken vind ik niet leuk. Deze taken kan je beter automatiseren. Ik heb nu een paar jaar bij dezelfde opdrachtgever gezeten. Ik heb daar veel gezien en gedaan, nu is het tijd voor een nieuwe opdracht. En het fijne is dat ik meebeslis. Zo kies ik ervoor om samen met 3 collega’s van First8 een teamopdracht te gaan doen. Voor mij de logische keuze want ik rond nu een detacheringsopdracht af die ik alleen gedaan heb.”

Soft skills

“Ik kreeg de kans om de ‘Next step consultancy training’ te volgen. Een training waarin je alles leert over communiceren. Van de verschillende communicatiestijlen, vermijden van conflicten tot overtuigen. Het kwam allemaal aan bod. Het is voor een developer logisch om technische trainingen te volgen. Maar als ingehuurde consultant kom je ook kennis brengen. Ons werk bestaat een groot deel van je werk uit communiceren, niet alleen met de klant maar ook met je team. Een klant weet niet altijd goed wat de organisatie echt wil. Dan is het mijn taak om het eruit te halen door de juiste vragen te stellen. Ook moet je soms omgaan met een kennis en/of context verschil en het zo verwoorden dat projectdeelnemers begrijpen wat we in de techniek doen.”

Ik denk dat veel ICT-projecten falen door slechte communicatie.

Wilko Zonnenberg

Nee bedankt, ik heb een leuke baan

“Ook ik word vaak benaderd door recruiters. Maar op dit moment heb ik geen interesse in een oriëntatie, ik heb een leuke baan. Ik zit op mijn plek bij First8. Ik heb nog genoeg te leren en weet welke doelen ik nog meer wil behalen. Het werkplezier komt ook door de fijne en inspirerende werksfeer. We zijn hier bij First8 allemaal gelijk, ieders mening telt. Ook al werken we als team niet dagelijks samen, we zien elkaar wel regelmatig. Iedereen is betrokken bij elkaar en bij de techniek. En onze maandelijkse events waarin we kennis delen zitten altijd stampvol. Het leeft. Veel First8’ers zijn niet alleen overdag Java developers, maar ook ’s avonds. En er zijn nog stoelen vrij voor nieuwe collega’s. Mensen die graag samenwerken in een team en nieuwe dingen willen proberen en leren. Uiteraard met kennis of in ieder geval interesse in Java.”