Terugblik 3e editie Security4Teens

Op zaterdag 5 oktober jl. organiseerde First8 in samenwerking met Conclusion en Bright Alley alweer de 3e editie van Security4Teens – the Hackademy. Ruim 40 tieners in de leeftijd van 12 tot 16 jaar zijn op het hoofdkantoor van Conclusion in Utrecht aan de slag gegaan met 9 opdrachten rondom Privacy & Security.

21 oktober 2019   |   Nieuws   |   Door: First8 Conclusion

Deel

Hackademeny First8 Conclusion

Bij registratie kregen alle deelnemers een “I was @ Security4Teens” t-shirt, een stempelkaart en een poster. Bij de introductie werd verteld wat we die dag zouden gaan doen en zijn ze in groepjes aan de slag gegaan.

Want wat was er aan de hand?

Het bedrijf “Tech Tree” wordt geteisterd door een hacker. Het bedrijf is volledig overgenomen en kan niet meer in het computersysteem komen. De hacker eist 1 miljoen euro! Wie kan ons helpen achter de identiteit van de hacker te komen? 

Door het correct oplossen van de opdrachten (rubber duckey, encrypt / decrypt, social engineering, wire tapping, SQL injection, wachtwoord hacken, webcam hacken, lockpicking en games), verdienden ze persoonsgegevens. Alle goede antwoorden bij elkaar zorgde voor de identiteit van de hacker.


Iedereen was gedreven bezig, heel gaaf om ze zo fanatiek en enthousiast bezig te zien!

Eén van de initiatiefnemers, Linda Elbersen: “Informatiebeveiliging en privacy spelen in de samenleving een steeds grotere rol. We laten de tieners met praktische oefeningen en puzzels zien hoe snel het fout kan gaan als beveiliging op internet niet goed is geregeld. Dat start met ‘lockpicking’, een echt slot openpeuteren zonder sleutel. Dat gebeurt feitelijk ook bij veel websites die niet goed beveiligd zijn ook. Als het slot; de security, niet goed genoeg is dan is het vaak veel te gemakkelijk om bij informatie en gegevens te komen.”

Bij de gezamenlijke afsluiting hebben we aan de ouders gepresenteerd wat hun kinderen hadden gedaan. 

Het is een prachtig gezicht om al die enthousiaste tieners bezig te zien, de een nog fanatieker en creatiever dan de andere! Ook wij hebben, net als de kinderen, genoten van deze dag.

 

We hebben best wat vragen gehad over hoe je hier thuis mee verder kunt oefenen. Bij bijvoorbeeld lockpicking en encryptie kan dit vrij makkelijk, voor sommige opdrachten ligt het wat ingewikkelder. We willen jullie zo goed mogelijk informeren en zodra we de informatie beschikbaar hebben, delen we dit met jullie.

 

De maand oktober staat in het teken van Cyber Security. In Nederland werken overheid, wetenschap en bedrijfsleven samen om consumenten en ondernemers bewuster te maken van digitale veiligheid onder het motto Alert Online.