Braams batterij blijft boordevol door zijn passie voor Java

De ervaren Braam Wijsmuller is niet zomaar een Java-developer. Wat hij bouwt, moet klanten écht verder helpen. “Op efficiente wijze ontwikkeld, goed onderhoudbaar en plezierig om mee te werken”, vat de teamlead het samen. Braams passie voor Java is na al die jaren in het vak nog altijd even aanwezig: “Met Java kun je ongelimiteerd bouwen.”

11 juli 2023   |   Blog   |   Door: First8 Conclusion

Deel

Passie voor Java - Braam Wijsmuller

Zo’n leuk team
Als teamlead van het development-team bij TenneT kijkt Braam mee, springt hij bij waar nodig, overlegt hij met stakeholders en neemt hij zo af en toe ook zelf nog de rol van ontwikkelaar in. “Dat zou ik niet willen missen”, voegt hij daaraan toe. Door veel ervaring op te doen als Java-ontwikkelaar groeide Braam op natuurlijke wijze richting teamlead. “Dit is zo’n leuk team dat ik het meteen zag zitten om die rol op me te nemen.”

Spannende projecten
Na een studie bedrijfskundige informatica lag het niet voor de hand dat Braam zou gaan programmeren. Toch trok het hem - en niet geheel onbelangrijk: bleek hij er talent voor te hebben. “In 2005 kwam ik als absolute junior developer binnen bij First8 Conclusion”, denkt Braam met een glimlach terug aan wat alweer achttien jaar geleden is. “Ik mocht meteen meedraaien in hele spannende projecten. Zo leerde ik in korte tijd een hoop. Die fijne plek voor junioren, en de verantwoordelijkheid die je dan al mag dragen, kenmerkt First8 Conclusion tot op de dag van vandaag.”

De verscheidenheid aan klussen waar je vanuit First8 Conclusion aan werkt, is superleuk voor een Java-specialist.

Braam

Alle wegen leiden naar …
Na een aantal jaren First8 Conclusion vond Braam het tijd om zijn grenzen te verleggen, letterlijk. “Een Italiaanse vriend vroeg of ik zin had om bij hem te komen werken, in Rome. Ik besloot het gewoon te gaan doen. Het was een geweldige tijd, waarin ik kennismaakte met de Italiaanse manier van doen: de cultuur, maar ook hoe het werkt in het bedrijfsleven daar. Kort samengevat: niks kan, tenzij je een omweg neemt of een advocaat inschakelt en het regelt.” Na la bella vita was Braam enige tijd actief als GigaSpaces-specialist. “Dat was toen wat hipper dan nu. Ik stak veel op over hoe je software laat aansluiten op machines.”

Terugkeren bij First8 Conclusion was een no brainer.

Braam

Terug op het nest
Uitnodigingen voor de bekende First8-borrels bleef Braam ook als ex-collega ontvangen. “Toen ik daar weer eens stond, was het meteen hartstikke gezellig. De vaste kern collega’s waren er nog allemaal.” We spreken 2011 en voor Braam was terugkeren op het oude nest een no brainer. “Ik kon me meteen weer op allerlei leuke opdrachten storten. De verscheidenheid aan klussen waar je vanuit First8 Conclusion aan werkt, is superleuk voor een Java-specialist. Ik waardeer First8 Conclusion omdat het nog altijd voelt alsof je bij een klein bedrijf werkt waarin je iedereen kent en kunt aanspreken. Terwijl we als onderdeel van Conclusion binnenkomen bij mooie, toonaangevende klanten.”

Braam de bouwer
Braam houdt van bouwen. “En Java is dan een fijne taal, omdat je er ongelimiteerd mee kunt bouwen, zonder dat je vreselijk de diepte in hoeft qua machinespecifieke zaken. Zeker de laatste jaren gaat het hartstikke goed met Java. Ze vernieuwen flink en dat was ook wel nodig. Java brengt op regelmatige basis kleinere updates uit en betrekt hun community actief bij ontwikkelingen. Dat geeft goede resultaten.”

Ins en outs van de JDK
Als senior developer ziet Braam dat IT-ontwikkelingen snel blijven gaan. “Ik volg alle ins en outs van de Java Development Kit en het hele landschap van software dat daarbij hoort. En jaarlijks bezoek ik een aantal conferenties om up-to-date te blijven. Zo was ik laatst nog bij een conferentie over de Kubernetes-cloud. Ontwikkelingen in andere talen en systemen zie je ook weer terug in Java, daarom orienteer ik me breed.”

Passie voor Java - Braam Wijsmuller

Altijd opgeladen
Waar Braam zich in zijn werkende leven in het centrum van alles wat Java is beweegt, woont hij zelf in the middle of nowhere. “Midden in de polder, in een dorpje van 160 mensen, zonder enige voorzieningen. De rivier de Waal stroomt hier voor de deur, onze hond spartelt er dagelijks in.” Toen hij in de wereldstad Rome woonde, had Braam het nooit kunnen bedenken, maar hij gaat goed op de rust om hem heen. “Als ik op mijn elektrische mountainbike stap, rijd ik zo Duitsland in. Ik neem steeds een ander rondje en probeer het zo uit te kienen dat mijn batterij niet leeg raakt.” Op zijn werk hoeft Braam daar niet bang voor te zijn: “Ik haal juist ontzettend veel energie uit mijn werk!”

Nieuwsgierig naar meer?