Bob blijft in beweging: motorrijdende, projecten rockende barbecuekoning

Een kenmerkende grom kondigt steevast Bob Kubista’s aankomst en vertrek op kantoor aan. Nee, het geluid komt niet van de goedgeluimde Java-ontwikkelaar zelf. Het is zijn motor, die hij door weer en wind voor woon-werkverkeer gebruikt. “Het is pure liefhebberij, maar ook gemak. Ik rijd zo door de files heen en kan hem overal parkeren. Of ik nu naar ons kantoor in Nijmegen rijd of naar de klant in Breda.”

28 november 2023   |   Blog   |   Door: First8 Conclusion

Deel

Passie voor Java - Bob Kubista

Kriskras door het Zuiden

Al van jongs af aan trekt Bob kriskras door de zuidelijke provincies van Nederland. “Ik ben geboren in Bergen op Zoom, woonde zestien jaar in Zeeland, verhuisde daarna naar Limburg om vervolgens in Brabant te gaan studeren en in Eindhoven neer te strijken”, vat hij het samen. Onderweg was hij - en is hij nog altijd. Bob: “Ook mijn werk ervaar ik als continu in beweging zijn. Dat zit ‘m al in het woord ‘ontwikkelen’, wat ik het grootste deel van de dag doe. Samen met een andere developer coderen vind ik heerlijk. De een typt, de ander zit aan het roer en samen ben je aan het sparren. Hoe korter de lijntjes, hoe fijner.”

Enorme berekeningen
Waar hij voor het First8-kantoor in Nijmegen rechtsaf slaat vanuit Eindhoven, slaat hij linksaf richting Breda om voor zijn klant Alphabet aan de slag te gaan. “Dat is de leasemaatschappij van BMW”, verduidelijkt Bob. “Daar bouwen we een self-service portal waarop de interne medewerkers eenvoudig leaseauto’s kunnen selecteren en configureren. Op basis daarvan wordt het leasebedrag berekend. Dat gaat om enorme berekeningen voor honderdduizenden auto’s tegelijk door heel Europa.” Het gaat dus om een internationaal project, met Engels als voertaal. “Ook al zit het hoofdkantoor van BMW in München, Engels communiceert voor iedereen het makkelijkst.”

Iedereen is zichzelf, heeft er zin en is altijd bereid om kennis te delen

Bob, First8 Conclusion

Altijd zin in de First8 Academy
In Nijmegen is Bob de laatste tijd wat minder te vinden. Dat maakt het voor hem des te belangrijker om wél iedere maand aanwezig te zijn bij de First8 Academy. “Hét moment voor mij om bij te praten met collega’s, te horen waar zij mee bezig zijn en tegenaan lopen en natuurlijk om een hoop op te steken van de kennis die wordt gedeeld.” En een hoop kennis deed Bob de afgelopen acht jaren bij First8 Conclusion op. Een van de redenen dat hij er zo goed op zijn plek zit. “Dat, in combinatie met mijn collega’s”, vult hij gelijk aan. “Iedereen is hier zichzelf, heeft er zin en is altijd bereid om kennis te delen.”

Java als moedertaal
In zijn tijd bij First8 Conclusion leerde Bob meer dan vloeiend Java spreken. “Het is een taal die blijft vernieuwen, die nooit stilstaat”, deelt hij zijn passie voor Java. “Ik ben met Java opgegroeid. Het is de eerste taal waar ik na mijn studie mee in aanraking kwam en uiteindelijk kom ik altijd weer terug bij Java.” Om daar met een knipoog aan toe te voegen: “Je kunt het best mijn moedertaal noemen.” In de Java-wereld is hij een manusje-van-alles. “Omdat ik de taal zo goed spreek, kom ik er altijd wel uit.”

Passie voor Java - Bob Kubista First8 Conclusion

Projecten én podia rocken
Het geeft Bob telkens weer een kick als zijn werk ‘gewoon werkt’ en in gebruik wordt genomen. “Ik ben er trots op dat de meeste projecten waaraan ik meewerkte daadwerkelijk worden gebruikt door eindgebruikers. Als je ziet wat je code in beweging zet, geeft dat een heerlijk gevoel.” Datzelfde gevoel krijgt Bob als hij speelt, uh, rockt met zijn band 3BROS1BRA. “Zelf speel ik hoofdzakelijk basgitaar, maar drummen kan ik ook.”

Bob’s homemade bacon
Waar hij van Java developer zo omschakelt naar rocker, neemt hij met hetzelfde gemak de vaderrol in. Met twee dochters van drie en zeven jaar is het dan ook fijn dat First8 Conclusion Bob de kans biedt hybride te werken. “Dan kan ik mijn dochters een paar keer per week naar school en de opvang brengen en weer ophalen.” Om daarna met grote regelmaat de barbecue aan te steken. “Ik grijp elk excuus aan om te barbecueën", zegt hij met een grote glimlach. En net als in zijn werk, ontwikkelt hij ook zijn gerechten graag zelf: “Dat gaat van zelf worsten en bacon maken tot zalm roken.” Hadden we al gezegd dat Bob altijd in beweging is?

Nieuwsgierig naar meer?