Masters of Java 2020 - terugblik

Donderdag 29 oktober was het alweer zover: de jaarlijkse NLJUG Masters of Java, ook bekend als het officieuze NK Java Programmeren. Deze editie is een bijzondere: volledig online in plaats een volle zaal waar je de spanning en de temperaturen snel voelt stijgen tijdens de opdrachten. Het is een funprogging contest waarbij plezier en uitdaging voorop staan. Bij First8 begint de plezier en uitdaging al ruim voor het event zelf. Namelijk in de voorbereiding met het maken, testen, bijschaven en nog een keer testen van de software en de opdrachten.

30 oktober 2020   |   Nieuws   |   Door: First8 Conclusion

Deel

Screenshot 2020 10 29 183141 111925253337

Wat is de Masters of Java nou eigenlijk? 

In teams van maximaal 2 developers wordt er tegen elkaar gestreden om na 5 rondes de ‘Master of Java’ te kunnen kronen. Elk jaar strijden er meer Java developers tegen elkaar om de prestigieuze titel ‘NLJUG Master of Java’. En elk jaar wordt de strijd mooier en spannender. Zou het voorgaande winnaars als OVSoftware (Maarten van der Zwaart en Thomas Withaar), Team Faalhaas (Tom Wetjens en Remco Siemonsma) of Team EatSleapCodeRepeat (Johan de Jong) lukken om hun titel terug te veroveren? Of lukt het Sijmen Huizinga nog een keer?  

Nadat alle accounts waren aangemaakt en iedereen klaar was voor de 1e opdracht, bleken er nog wat left-overs te zijn van onze testsessie in de middag. Na een restart begon het spektakel.  
De opdrachten

Per opdracht kregen de deelnemers een beknopt Java project waarvan je in regel slechts één bestand kan aanpassen. Er wordt alleen gebruik gemaakt van de standaard Java SDK, dus er is geen framework kennis nodig. Door gebruik te maken van een paar meegeleverde tests kun je je oplossing controleren. Als je denkt een juiste oplossing te hebben kun je je oplossing indienen. Heb je de opdracht goed, dan krijg je de resterende tijd aan punten plus een bonus. 

Een paar wijzigingen ten opzichte van voorgaande jaren:  

  • Je mocht internet en IDE gebruiken (voor zover je dat helpt) 

  • Bij de meeste opdrachten mocht je meer dan 1x indienen maar dat kostte flink qua punten  

  • Bij de laatste opdracht kostte het draaien van testen ook nog eens extra punten, het was een bughunt dus je moest echt ervan overtuigd zijn wat de bug is / was. 

Je hebt nog steeds je hardcore java skills nodig. De opdrachten variëren van het uitwerken van algoritmen tot het gebruik van bekende en minder bekende Java API’s.  

Er waren 4 opdrachten die gemaakt moesten worden, binnen de limiet van 30 minuten.  

Opdracht 1: Counting Unicode 

Opdracht 2: No Of Fence  

Opdracht 3: Bit Streaming 

Opdracht 4: Finding the HiggsBugson 

Ontknoping 

De spannende wedstrijd werd definitief beslist in opdracht 4. Team OVSoftware (Thomas Withaar en Maarten van der Zwaart) stonden na de 3e opdracht op de 1e plaats en wisten deze positie vast te houden en hiermee hun titel te prolongeren.  

Team Techforce1 konden hun 2e plek vasthouden (Stefan Zwanenburg en Thomas Roelofswaard) en op de 3e plek is geëindigd TeamAssertionError (Tom Wetjens en Remco Siemonsma). 

Voor de plekken 1 tot en met 3 hadden de collega’s van First8 een tof bordspellenpakket samengesteld.  

We kijken terug op een geslaagde dag en kijken al uit naar de Masters of Java 2021.