Masters of Java 2023 - terugblik

Woensdag 8 november - Masters of Java 2023 vanuit Veenendaal: De jaarlijkse code challenge voor Java Developers van elk niveau. Georganiseerd door de NLJUG met ons, First8 Conclusion, als hoofdsponsor en verantwoordelijk voor de software en de opdrachten.

65(!) enthousiaste developers, verdeeld over 42 teams stonden te popelen om te beginnen. Voor sommige was het een jaarlijks weerzien met elkaar, voor anderen was het de eerste keer en toch wel spannend. Wat voor opdrachten zouden het zijn? Welke kennis heb ik hiervoor nodig?

28 november 2023   |   Nieuws   |   Door: First8 Conclusion

Deel

First8 Conclusion - Masters of Java

De opdrachten

De deelnemers kregen 5 totaal verschillende opdrachten. Per opdracht was er een tijdslimiet van 30 minuten. Je had echt je hardcore java skills nodig en de opdrachten varieerden van het uitwerken van algoritmen tot het gebruik van bekende en minder bekende Java API’s. Er kon niet gegoogled worden, wel hadden de duo’s de beschikking over een extra toetsenbord.

Per opdracht kregen de deelnemers een beknopt Java project waarvan je in regel slechts één bestand kan aanpassen.

 1. Smörgåsbord of equals stuff
  Een verzameling van drie kleine puzzels rondom de equals() functie in Java. Niet alle equals() functies zijn.. equal? De drie opdrachten werden in verschillende volgordes opgelost, afhankelijk van waar het team de meeste ervaring mee had.
 1. The Browser Accept-Language Header
  De Accept-Language header is een stukje protocol om de juiste taal te selecteren op een website. De onderhandeling hierover gaat via de Accept-Language header van een browser. De opdracht was om dit te bouwen. Het snelste team had dit heel snel handmatig in elkaar gezet, de nummers twee waren iets slimmer (maar toch nog langzamer) en gebruikten hiervoor simpelweg de bestaande Java API.
 1. Pokemon Calculator
  In deze opdracht moesten de deelnemers een bug maken. In de bekende Pokemon games zit een calculator met raar gedrag wanneer bepaalde talen geselecteerd zijn. Deze bug namaken bleek een flinke kluif, slechts drie teams hadden hem uiteindelijk goed.
 1. MoJ Game Server
  Gelukkig bleek dat de teams beter zijn in bug fixen dan in bugs maken. In deze self-diss ervaarden de teams hoe het is om aan de MoJ organisatie kant te zitten. Vorig jaar verliep het niet helemaal soepeltjes en in deze opdracht hebben de teams een half uur de tijd om een bug te vinden in de MoJ Game Server.
 1. Sudoku solver
  Een klassiekertje: implementeer een solver voor Sudoku door zogenaamde singles, pairs, triples en quads te zoeken.

Ze konden alleen gebruikmaken van de standaard Java SDK, er was geen framework kennis nodig. Door gebruik te maken van een aantal meegeleverde tests konden de teams hun oplossing controleren en daar soms ook extra punten mee verdienen. Dachten ze de juiste oplossing te hebben, dan konden ze die indienen. Was de opdracht goed, dan kregen ze de resterende tijd aan punten plus een bonus.

First8 Conclusion | Masters of Java 2023 - winnaars

De uitslag 

Bij het ingaan van de laatste opdracht was de winnaar eigenlijk al wel bekend, maar was er zeker spanning voor de nummer 2 en verder. De opdracht zorgde voor verschuiving in het klassement. De nummer 3 van vorig jaar was nu het winnende team. De winnaar van vorig jaar eindigde op de 2e plaats en op 3 was er een nieuwkomer.

 1. Thomas Withaar en Maarten van der Zwaart | team OVSoftware | 8.352 punten
 2. Jasper van Merle | team camel_case | 6.765 punten
 3. Jaap Beetstra en Jeroen Rakhorst | team Exception Eradicators | 5.938 punten

Allen, proficiat met deze mooie prestatie en veel (spel)plezier met het First8 bordspellenpakket. En voor de andere deelnemers: dank je wel voor jullie deelname, hopelijk zien we jullie volgend jaar bij Masters of Java 2024.

First8 Conclusion - Masters of Java 2023 Team

Benieuwd naar de opdrachten? Je vindt deze in onze Github.

Foto's en video zijn gemaakt door Tijn Dekkers. Je kunt hier de foto's bekijken.

Een grote dank aan iedereen voor het enthousiasme, inzet en uiteraard fun tijdens deze dag. We kijken al uit naar Masters of Java 2024!

First8 Conclusion - Masters of Java 2023 - assignment