Kelvin is altijd op jacht naar kloppende code

‘Lekker code kloppen’ en ‘zelf aan de knoppen draaien’, Kelvin Vroegop vindt het nog altijd heerlijk. Als lead developer duikt hij tegenwoordig echter vooral de code in, is hij veel in gesprek en deelt hij zijn schat aan Java-kennis. En enigszins tegen zijn verwachtingen in, haalt hij ook uit die rol veel plezier.

15 november 2022   |   Blog   |   Door: First8 Conclusion

Deel

Passie voor Java - Kelvin

Leuker én makkelijker
Al bijna twaalf jaar werkt Kelvin als Java Software Developer bij First8. De laatste anderhalf jaar aan een project voor de Belastingdienst. Als lead developer maakt hij het werk voor zijn collega’s niet alleen makkelijker, maar óók leuker. “Ik check of de code die onze Java developers schrijven aan de hoge kwaliteitsnormen voldoet. Na de dagstart geef ik me verder redelijk over aan de ‘waan van het team’. Ik schuif aan bij collega’s, denk met ze mee en deel mijn mening.” Dat voelt natuurlijk voor Kelvin, aangezien hij het altijd al leuk vond om mensen nieuwe dingen te leren. “In deze rol kan ik alle kennis overdragen die ik in de loop der jaren heb opgebouwd.” 

Meedenkende mentor
Kelvin beschikt inmiddels over een brede kennis. Daardoor weet hij vaak snel in welke richting een oplossing te vinden valt - of andersom: waar een probleem ontstaat. Die expertise draagt hij niet alleen over binnen zijn team bij de Belastingdienst, maar tevens als trainer van de IT-trainees van Conclusion. “Ook vanuit hun krijg ik de feedback dat ik mijn kennis goed weet over te dragen. Helder en kalm. Daar ben ik heel trots op. Die mentorrol vervul ik graag en gelukkig wordt dat gezien en gewaardeerd.”

Passie voor Java - Kelvin

Kelvins kennel
Ook in zijn vrije tijd is Kelvin erg actief als trainer. Ditmaal niet van developers, maar van jachthonden. Wat dat voor hem zo mooi maakt? “Je bent ontzettend intensief bezig met een hond. Voor mij is er niks mooier dan een afgerichte hond waarmee je het veld op kunt gaan en aan de jacht kunt deelnemen. Ik fok en train flat-coated retrievers, hele lieve en eigenwijze beesten. Honden met een eigen mening.” Samen met zijn vrouw heeft Kelvin een kennel en zelf ook vijf honden. “Het jagen zelf laat ik aan anderen over. Met twee kleine kinderen, mijn werk en de honden heb ik wel genoeg om handen”, lacht hij.

Jaren aan passie voor Java
Gelukkig krijgt Kelvin volop energie van Java. Zijn passie voor de taal komt voort uit de wijdsheid ervan. “Het is niet zo’n die hard programmeertaal, waardoor je meer de aandacht kunt leggen op het implementeren van functionaliteiten en minder bezig bent met micro-optimalisaties”, legt de developer uit. “Het is een zeer goed geoptimaliseerde taal die z’n werk snel doet. Dat Java enigszins conservatief is, heeft voor- en nadelen. Het kan even duren voordat bepaalde functionaliteiten geïntroduceerd worden, maar dan zijn wel direct de best practices meegenomen.” Het open source-karakter van Java kan Kelvin bekoren: “Op die manier dragen we met z’n allen actief bij aan het verbeteren van de taal.”

Java-kennis delen tijdens de First8 Academy
Binnen First8 barst het van de Java-specialisten. Tijdens periodieke bijeenkomsten onder de noemer First8 Academy delen steeds weer andere collega’s hun kennis. Voor Kelvin zijn dit sessies die hij absoluut niet wil missen: “Op zo’n technische avond houden collega’s met een bepaald kennisgebied, die een conferentie hebben bezocht of die iets interessants zijn tegengekomen op de werkvloer een praatje. Zo wordt er op workshopniveau kennis overgedragen. Daar worden we als organisatie steeds weer slimmer en sneller van.”

Kick van de uitdaging
De grootste kick krijgt Kelvin als hij zich door een technische uitdaging aan het worstelen is en na een tijd tóch tot een werkende oplossing komt. “Dat kan een puur functionele implementatie zijn die een interessante technische impact heeft. Iets waar we met het hele team hard aan hebben gewerkt en dat nu van voor tot achter klopt, zodat we het kunnen tonen aan de eindgebruikers. Hoe uitdagender zo’n traject, hoe groter de kick.” Ook wordt Kelvin enthousiast van kloppende code. “Als ik naar de code kijk, wil ik er trots op zijn. De software die we opleveren, moet van goede kwaliteit zijn.”

Meer over First8

Nieuws
introductie Java developer Sjoerd

Even voorstellen: Sjoerd Hemels