Annemieke schittert als Java developer én in musicals

Als bewegingswetenschapper wist ze haar draai niet te vinden, maar Java spreekt ze inmiddels vloeiend. Annemieke Staal is een gehard Java developer die alweer meer dan vijf jaar schittert bij First8 Conclusion. Om vervolgens ook in haar vrije tijd het podium te pakken, maar dan als musicalspeler.

3 april 2023   |   Blog   |   Door: First8 Conclusion

Deel

Java Developer Annemieke

Harmonieus Java-team

Vanuit First8 Conclusion zit Annemieke momenteel perfect op haar plek bij leasemaatschappij Alphabet. Als ingevlogen Java-expert is ze samen met haar team verantwoordelijk voor de ontwikkeling van het leaseportal. “We zijn een jong team, dat geeft een fijne harmonie”, zegt de Java developer. “Vanaf dag één voelde ik me thuis bij deze klant. De bereidheid om elkaar te helpen is groot.”

Omgeschoolde IT’er
Dat Annemieke fanatiek ontwikkelaar zou worden, had ze als student niet kunnen bevroeden. “Van origine ben ik bewegingswetenschapper. Het was lastig werk vinden vanuit dat specialisme, dus besloot ik me om te scholen. IT vond ik altijd al mateloos fascinerend en via het traject van Make IT Work ben ik bij Conclusion Low Code Company terechtgekomen. Daar leerde ik veel, maar ik merkte dat ik het liefst lekker code klop. Binnen het ecosysteem maakte ik toen de overstap naar First8 Conclusion.”

Het oerwoud dat Java heet
“Java-ontwikkeling kan best een oerwoud zijn in het begin”, weet Annemieke nog als de dag van gisteren. “Gelukkig had ik al een aardige basiskennis. En verder was het vooral veel leren van de medioren en senioren om me heen. Als het knopje eenmaal om is, gaat het snel. Alsof je dan ineens alle lijntjes kunt verbinden. Toen begon ook pas écht mijn ontwikkeling als Java developer.”

Als andere ontwikkelaars met mijn code aan de slag gaan, moeten ze meteen snappen welke methodes en variabelen ik heb gebruikt.

Annemieke, Java Developer

‘Met Java kan eigenlijk alles’

Waar haar passie voor Java vandaan komt? Annemieke hoeft er niet lang over na te denken: “De mogelijkheden zijn eindeloos. Zolang je de kennis hebt, kun je eigenlijk alles. Ik vind het fijn hoe makkelijk ik kan structureren in de code en hoe ik de leesbaarheid ervan kan bewaken. Als andere ontwikkelaars met mijn code aan de slag gaan, moeten ze meteen snappen welke methodes en variabelen ik heb gebruikt. Dat is de docent in mij die dan naar boven komt drijven, denk ik.” 

Midlifecrisis van een developer
Ook in het leven van een Java developer blijkt er zoiets als een midlifecrisis te bestaan. Annemieke weet er alles van. “Lange tijd zat ik met een dilemma. Ik groei van medior langzaam richting senior, maar wat nu?” De grote vragen in het Java-leven die rezen: “Wie ben ik als Java developer? Wat wil ik nu? En waar wil ik heen?” Op dit moment zoekt Annemieke het vooral in de verbreding. “Om van daaruit richting een architectenrol te groeien. Dat is gelukkig ook mogelijk binnen First8 Conclusion.”

Java Developer Annemieke

Gemeen op de planken
In haar rol groeien doet Annemieke ook als ze achter haar scherm vandaan stapt. Als fervent musicalspeler pakt ze haar plek op het podium met verve. “Dit jaar voerden we met ons toneelgezelschap de Lion King op”, zegt ze trots. “We zijn een amateurgezelschap, maar beschikken over professionele apparatuur. Ik speelde de gemene Scar in de voorstelling. Het was ontzettend fijn om na die lange periode weer op de planken te kunnen staan.”

Teamwork zit in haar bloed
Samen met een groep naar iets moois toewerken. Annemieke doet het met haar team bij Alphabet, met haar collega’s bij First8 Conclusion, met haar toneelgezelschap en ook nog als begeleider van de IT-trainees binnen Conclusion. “Ik hielp mee tijdens het IT-bootcamp. Dat vind ik hartstikke leuk om te doen en zo probeer ik dat docentschap toch nog een beetje in stand te houden. Als er een junior is die begeleiding nodig heeft, stel ik me altijd beschikbaar.” En dat, beste lezer, is precies wat Annemieke voor ons een echte ster maakt!