Waarom 2023 hét moment is om Windows 11 uit te rollen

Windows 10 krijgt nog twee jaar support van Microsoft. Toch is 2023 hét moment om Windows 11 uit te rollen. Niet alleen omdat het product nu stabiel is, maar ook omdat je mogelijk niet-compatibele hardware moet vervangen en er een (zeer kleine) kans is dat applicaties het niet meer doen. Plus: de impact van de upgrade op je organisatie is zeer klein. Dat legt onze Architect Digital Workspace Gerben Kranen uit in dit artikel.

3 mei 2023   |   Blog   |   Door: Gerben Kranen, Platform Architect Workspace bij Conclusion Enablement

Deel

Blog over het uitrollen van Windows 11

Upgrade voor Workspace-klanten

Meteen na de release van Windows 11 in 2021 hebben wij een stappenplan voor de uitrol gemaakt. Onze conclusie is dat 2023 het beste moment is om over te stappen. Goed om te weten: voor klanten die de Moderne Werkplek van Microsoft bij ons afnemen, is de upgrade naar Windows 11 onderdeel van de dienst.

Redenen om nu met de uitrol te beginnen

Microsoft heeft aangegeven tot oktober 2025 support te bieden op Windows 10. Toch zijn er drie goede redenen om nog dit jaar over te stappen. Allereerst: het product is nu stabiel. Windows 11 heeft al een grote update gekregen en de meeste kinderziektes zijn opgelost. Wij hebben de combinatie Windows 11 en onze Workspace anderhalf jaar getest, ge-pilot en gefinetuned én laatst binnen alle werkmaatschappijen van Conclusion uitgerold zonder noemenswaardige issues. Dankzij deze gedegen voorbereiding ligt er nu een solide aanpak voor klanten.

Daarnaast is er een heel kleine kans dat bepaalde applicaties niet werken op Windows 11. Begin je in 2023 met de uitrol, dan heb je als organisatie nog ruim de tijd om daar iets op te vinden. Dat kan zijn het doorvoeren van een update of, in het uiterste geval, het kiezen van een ander pakket.

Daarnaast moet je mogelijk hardware vervangen. Over het algemeen geldt dat apparaten van maximaal zo’n drie tot vier jaar oud geschikt zijn voor Windows 11.

Tot slot nog een mooi voordeel van snel upgraden: de meeste nieuwe features verschijnen alleen nog maar in Windows 11 en niet meer in Windows 10.

Fasering van Windows 11 uitrol

Zo ziet onze uitrol eruit

De uitrol van het nieuwe besturingssysteem door Conclusion Enablement bestaat uit vijf stappen:

Stap 1: voorbereiding
Allereerst scannen we of je landschap geschikt is. Daarbij kijken we vooral naar hardwarevereisten. Uit de scan kan bijvoorbeeld komen dat 70 procent van je apparaten geschikt is en 30 procent niet. Samen maken we dan een plan voor het vervangen van apparaten en het upgraden naar Windows 11.

Stap 2: testen
Binnen de testfase voeren we eerst technische tests uit: werkt het besturingssysteem op de hardware van de klant? Vervolgens worden functionele en applicatietests uitgevoerd, meestal door (applicatiebeheerders van) de klant zelf. 

Stap 3: pilot
Na het testen houden we een pilot met echte gebruikers die graag voorop willen lopen in de uitrol. Zij mogen een paar weken of maanden met Windows 11 werken.

Stap 4: gespreide uitrol
Als alle seinen op groen staan, kunnen we de uitrol bij alle gebruikers gaan inplannen. Dat doen we gespreid en op een moment dat het de gebruiker uitkomt. Wij zetten het aan, de gebruiker plant vervolgens zelf wanneer zijn apparaat overgaat.

Stap 5: nazorg
De laatste stap is nazorg. Eindgebruikers worden meegenomen in alle stappen. We geven bijvoorbeeld informatie vooraf, tijdens en na de uitrol: wat verandert er allemaal met Windows 11? Komen gebruikers er echt niet uit, dan kunnen ze altijd bellen met onze servicedesk.

Minieme impact

De uitrol heeft slechts een minieme impact op je organisatie. Zet de gebruiker het aan, dan vindt de upgrade plaats op de achtergrond en moet uiteindelijk het systeem worden herstart. Dat kost alles bij elkaar ongeveer een uur. Maar het kan dus ook buiten werktijd worden ingepland. Omdat de uitrol gespreid plaatsvindt, is niet je hele organisatie een uur uit de lucht.

Een veilige aanpak

De upgrade van Windows 10 naar Windows 11 brengt weinig risico’s voor je organisatie met zich mee. Al je applicaties en data blijven behouden en door uitvoerig testen en het draaien van een pilot minimaliseren we de risico’s voor klanten. Voor de Moderne Werkplek geldt dat de data allemaal in de cloud worden opgeslagen. Sommige van onze klanten hebben de werkplek nog niet, in dat geval installeren we Windows 11 tegelijk met de werkplek. Maar ook dan maken we een plan zodat je data behouden blijft.

Doe het zo snel mogelijk

Klanten die onze Workspace-dienst afnemen, krijgen de upgrade binnenkort aangeboden. Tuurlijk, het komt nu slecht uit. Maar over een tijdje heb je als bedrijf weer ándere dingen die belangrijker zijn. Omdat de uitrol weinig impact heeft op je organisatie en nauwelijks moeite kost, roepen wij op: doe het zo snel mogelijk.

Beluister onze podcastsOntdek onze vacaturesBekijk onze nieuwsartikelen en blogs

Wil je meer weten over de uitrol binnen jouw organisatie?

Neem dan contact met mij op!

Gerben Kranen

Gerben Kranen

Platform Architect Workspace
gerben.kranen@conclusion.nl