‘Vraag jezelf altijd af: Wil je het verschil maken voor een ander?’

15 jaar geleden startte Jan Kees bij ons, inmiddels is hij senior consultant. Lees hieronder welke stappen hij heeft genomen om te zijn wie hij nu is en waarom hij zich nog steeds zo thuis voelt bij D&A. Wij blikken met hem terug en kijken vanzelfsprekend ook vooruit. Wij presenteren vol trots aan u 15 jaar Jan Kees Dielhof bij D&A.

7 april 2023   |   Nieuws   |   Door: Armando de Boer

Deel

Interview met Jan Kees

Door dit werk kom je er pas echt achter wat mensen motiveert en beweegt

Jan Kees

Hi Jan Kees! Kan jij ons vertellen waar het ooit allemaal begon?

De overstap naar D&A van het Albert Schweitzer Ziekenhuis heb ik gemaakt in 2007. Maar het begon eigenlijk al 6 jaar daarvoor. Ik was al actief binnen het ziekenhuis, maar daar ben ik D&A voor het eerst tegengekomen met de introductie van het PACS in het ASZ op 4 locaties en 4 radiologie afdelingen. Dat was een enorm leuke en succesvolle samenwerking. Na een daarop volgende studie heb ik meerdere projecten gedaan binnen het ziekenhuis en toen begon het bij mij echt te knagen dat ik meer wilde doen met projectmanagement. Zodoende heb ik contact opgenomen met D&A met de vraag of ik een keertje met ze mee mocht lopen.

En waarom pas jij dan bij D&A?

Ik heb altijd gezegd dat je er voor de mensen/klant moet willen zijn. Bij D&A hebben we de kennis en kunde echt in huis en kunnen we altijd wel het ‘project’ managen  maar dat is slechts een deel van ons werk. Mij boeit vooral het menselijke gedeelte van ons werk. Mensen motiveren en meenemen in de verandering en de vernieuwing. Wil je het verschil maken voor een ander, voor een team? Dat geldt voor alle collega’s  die bij ons werken en wellicht is dat het echte DNA van D&A.

 

Wat vind jij belangrijk bij de projecten die je hebt gedaan namens D&A?

Ik vind het belangrijk dat als ik met iemand ga samenwerken, want zo zie ik mijn projecten, dat ik iets meer weet van de achtergrond van de persoon tegenover mij, zodat ik kan snappen waarom iemand op een bepaalde manier reageert/acteert/handelt. Je hoeft niet alles te weten maar er moet wel een bepaalde samenwerkingsrelatie zijn om te snappen wat iemand beweegt. Als je dat begrijpt en ziet dan maakt dit het samenwerken  een stuk makkelijker. Mensen zeggen vaak over mij dat ik een open boek ben. Vanuit die openheid doe ik mijn werk, met energie en gedrevenheid. Ik word het meest blij als ik zie dat ik een blijvende verandering heb kunnen realiseren en als we gedurende een project veel van elkaar hebben geleerd.

Wij hebben jouw collega’s gevraagd wat zij van jou vinden en wat jou als persoon typeert.  Er kwamen mooie anekdotes naar voren maar wat het vaakst terug kwam is integriteit. Herken jij je hierin?

Integer… Laat ik het anders verwoorden, ik laat iedereen vooral in zijn waarde en ik respecteer iedereen. En dat heeft ook weer te maken met wat ik zojuist zei, ken de persoon tegenover je zodat je zijn manier van denken en doen beter kan begrijpen. Als consultant is het een vereiste dat je ook altijd aandacht besteedt aan de menselijke kant van de samenwerking.

 

Wist je dat 15 jaar geleden ook al?

Nee, niet bewust.  Door dit werk kom je er pas echt achter wat mensen motiveert en beweegt. En dat is natuurlijk het mooie van dit vak, je wordt alsmaar rijker in kennis door te leren van mensen en projecten. Daarom zeg ik ook altijd tegen jonge collega’s die met mij meelopen: ‘Neem een denkbeeldig bagagetasje mee en probeer daar zoveel mogelijk in te stoppen, want je gaat het ooit allemaal een keer nodig hebben.’ En dat tasje blijft zich voortdurend vullen.

 

En jouw tasje zit aardig vol he?

Zeker! Maar daar kan nog wel wat bij hoor..

 

Wat zou jij nu zeggen tegen de Jan Kees van 15 jaar geleden?

Ga het pad in wat je voor ogen hebt. Ga zo veel mogelijk projecten doen bij zo veel mogelijk organisaties, want dat is een persoonlijke rijkdom. Dus eigenlijk zeg ik hiermee dat van de stap die ik 15 jaar geleden heb gedaan tot de dag van vandaag geen spijt heb gehad. Ik zou het zo weer doen. Dat komt door de dynamiek en ook door de uitdagingen in ons vak.

 

Stel wij zitten hier over 5 jaar weer Jan Kees, waar hoop je dat wij dan nog op kunnen terugblikken?

Ik hoop dat ik dan nog steeds kan zeggen dat ik geweldige collega’s heb en dat ik het ontzettend naar mijn zin heb gehad.

Ik heb mij hier altijd thuis gevoeld en ik heb mooie projecten gedaan en daarin dus bijgedragen aan de ontwikkeling van de zorg. Maar wat ik bovenal echt hoop is dat de mensen kunnen zeggen dat ik er voor ze was en ze in beweging heb gebracht.