“Met je Porsche door de Sahara…”

Hier leest u de blog van Jacco Aantjes, principal consultant bij D&A en medeauteur van het visiedocument: Bouwen Aan Een Digitaal (T)huis.

23 februari 2023   |   Blog   |   Door: Jacco Aantjes

Deel

Foto bij blog Jacco

Eindelijk heb je hem dan. Als klein kind droomde je al van deze auto, jaren voor gespaard, eigenlijk jezelf het nooit gegund en dan nu toch... Je hebt hem gekocht. Prachtig glimmend, nog ruikend naar nieuwe auto, heerlijk dat geluid van die motor en nu lekker op weg.  

Alleen je blijkt midden in de Sahara te staan. Was die Toyota Landcruiser misschien toch de betere keuze geweest? 

Dit gevoel bekruipt me regelmatig als ik zie hoe er met ECD’s binnen veel zorgorganisaties wordt omgegaan. In de folder zag het er zo mooi uit; met het nieuwe ECD zou je als zorgorganisatie in één klap klaar zijn voor de uitdagingen van de digitale zorgwereld. Maar de praktijk is weerbarstig en uiteindelijk blijkt maar een deel van de mooie beloftes te worden ingelost. En dan zit je met kostbare software, die je helaas niet heeft gebracht waar je eigenlijk op zat te wachten. 

Maar waar gaat dit dan mis? Belangrijke vraag die je als organisatie dan kan stellen; heb je wel het juiste ECD voor jouw zorgorganisatie gekozen? Want op papier zag het er prachtig uit: van spraak-gestuurd rapporteren tot aan integratie van domotica. En ook de eerste ervaringen met AI in ECD’s bestaat al en geven echt mooie resultaten.  

Echter, om je ECD optimaal te benutten moeten je zorgverleners en de zorgprocessen hier wel klaar voor zijn. Dat vereist dat binnen de instelling 2 belangrijke principes met elkaar in verband worden gebracht. Aan de ene kant moet je je goed bewust zijn van de sterktes en zwaktes van jouw organisatie. Je ECD moet hierbij passen. Maar alleen dit principe bevestigt de status quo van je huidige organisatie. Je kijkt alleen naar het hier en nu van je zorgverlening, zonder rekening te houden met mogelijkheden en ontwikkelingen. En dat helpt je maar beperkt verder. Want daarnaast moet je ook kijken welke kansen het ECD  biedt om zorgverleners en zorgprocessen op een andere manier te laten werken. Die sprong kan niet te groot zijn want dan wordt het wensdenken. Maar als je het bewust inzet dan kan je nieuwe ECD ook de aanjager worden van een verandering. 

 

Dus daar sta je dan in de Sahara… Naast denken aan een andere auto, kijk meteen ook even waar een weg kan worden aangelegd. 

Wilt u IT de plek geven die het verdient? Lees dan verder in ons visiedocument. Deze kunt u via de link onderaan de pagina downloaden.

Visiedocument Bouwen Aan Een Digitaal (T)huis

Klik op de link en vraag onderaan de pagina 'Langdurige zorg' ons visiedocument aan!

Langdurige zorg