Een Decennium van Samenwerking: Elsbeth bij D&A

Elsbeth deelt haar passie voor het ondersteunen van zorgprofessionals en benadrukt: "Samenwerken en elkaar helpen is veel effectiever dan in je eentje worstelen." Ontdek haar inspirerende decennium bij D&A.

20 september 2023   |   Nieuws   |   Door: Armando de Boer

Deel

D&A medical group |  Elsbeth Klop

Laten we teruggaan naar 10 jaar geleden. Wie was je toen en hoe zag je leven eruit?

Elsbeth: Tien jaar geleden was ik 32 jaar oud, woonde ik in het centrum van Utrecht en werkte ik in een ziekenhuis, voornamelijk met de focus op zorgadministratie en business analyse. Toen D&A op mijn radar verscheen via LinkedIn, heb ik gesolliciteerd en ben ik eigenlijk al snel overgestapt naar D&A.

Hoe voelde je je toen je bij D&A begon?

Elsbeth: Toen ik bij D&A begon, voelde ik me opgewonden en nieuwsgierig. Op mijn eerste dag hadden we een D&A vrijdag, waarbij we altijd in de ochtend starten met een overleg waarbij iedereen deelde waar hij of zij mee bezig was. Dat kon toen ook nog omdat we met ongeveer 20 collega’s waren. In die tijd dacht ik soms: "Wat kan iedereen veel en kan ik dit wel?" Echter, ik voelde me nooit echt verloren. Het was spannend, maar D&A bood een veilige omgeving en veel kennis om op terug te vallen.

Het lijkt erop dat je altijd nieuwe uitdagingen aangaat in je werk bij D&A. Hoe ga je om met de spanning die komt kijken bij het oppakken van nieuwe opdrachten?

Elsbeth: Spanning bij nieuwe opdrachten is voor elke consultant normaal, en dat geldt ook voor mij. We worden vaak ingehuurd voor projecten die niet gemakkelijk zijn. Wat belangrijk is, is dat je goed kunt omgaan met die spanning. Je moet niet denken dat je alles zelf moet weten of kunnen. Een van de mooie aspecten van werken bij D&A is dat we als een grote club werken met enorm veel kennis en expertise. Dus je hoeft niet alles zelf te kunnen; iedereen heeft zijn eigen specialiteit en kennis. Het gaat erom dat je hulp en afstemming zoekt waar nodig en weet waar je die hulp en kennis kunt vinden.

Na 10 jaar bij D&A weet ik dat samenwerken en elkaar helpen veel effectiever is dan in je eentje worstelen

Elsbeth Klop

Dat klinkt als een goede aanpak. Kun je ons meer vertellen over het belang van de "D&A Vrijdagen"?

Elsbeth: Zeker, de "D&A Vrijdagen" zijn erg belangrijk voor mij. Het is een gelegenheid om kennis te delen en samen te werken met collega's. Ik probeer op vrijdagen met mensen te praten die nieuw zijn bij D&A om te begrijpen waar ze tegenaan lopen en hoe ik kan helpen. Soms zitten de vrijdagen vol met vergaderingen, maar het is voor mij een prioriteit om aanwezig te zijn en collega’s te spreken en indien nodig te helpen. Na 10 jaar bij D&A weet ik dat samenwerken en elkaar helpen veel effectiever is dan in je eentje worstelen. Het idee dat we samen sterker staan, is iets wat ik altijd heb omarmd.

Je hebt het gehad over het belang van samenwerken en elkaar helpen bij D&A. Denk je dat er soms een drempel is voor nieuwe mensen om hulp te vragen?

Elsbeth: Ja, dat kan zeker een drempel zijn. Soms hebben mensen het gevoel dat anderen te druk zijn en willen ze hen niet lastigvallen met vragen. Maar het feit dat we allemaal druk zijn, betekent niet dat niemand tijd heeft om anderen te helpen. Ik denk dat alle consultants hier graag anderen willen ondersteunen, anders zou je niet in dit vak zitten. Dat is echt een fundamenteel kenmerk van ons.

Is gedrevenheid iets dat specifiek is voor D&A, of zie je het ook elders?

Elsbeth: Ik denk dat deze gedrevenheid wel kenmerkend is voor D&A. Zelfs met onze tijdelijke opdrachten willen we graag het beste voor die klant. Bij D&A is die drive echt sterk aanwezig. Bij D&A streven we naar het leveren van de best mogelijke dienst aan onze klanten.

Je hebt het over een interessante dynamiek bij D&A als het gaat om de bereidheid om het gat op te vullen wanneer de spanningen in een project toenemen. Kun je hier wat meer over vertellen?

Elsbeth: Zeker, in EPD-trajecten kan de spanning soms hoog oplopen, en er ontstaat veel druk om bepaalde dingen te laten gebeuren. Hierbij komt het voor dat een ziekenhuis niet altijd in staat is om aan bepaalde eisen te voldoen. In zo'n situatie moeten we als consultants soms inspringen om het gat te dichten. We zijn zeer gedreven en willen het project laten slagen, dus we zijn bereid om dat extra stapje te zetten. Het kan soms een spanningsveld opleveren, maar uiteindelijk willen we samen het gewenste resultaat bereiken. Dit geldt trouwens ook voor adviesopdrachten waarbij de deadline nadert. Ik vind het belangrijk dat we in die gevallen altijd onze collega’s helpen waar we kunnen.

Bij D&A heb je veel invloed over je eigen ontwikkeling en de richting die je wilt nemen.

Elsbeth Klop

Het klinkt alsof hard werken en toewijding belangrijke eigenschappen zijn bij D&A. Wat maakt dat je in de afgelopen 10 jaar bij D&A hebt gepast?

Elsbeth: Inderdaad, hard werken en toewijding zijn belangrijke elementen bij D&A. Toen ik hier 10 jaar geleden begon, had ik niet verwacht dat ik hier zo lang zou blijven. Maar ik ben gebleven vanwege de diversiteit in mijn werk. Bij D&A heb ik verschillende rollen gehad en aan diverse projecten gewerkt, wat het nooit saai maakte. Het feit dat je steeds met andere mensen werkt en met verschillende achtergronden, zowel in advies als implementatie, houdt het interessant. Ik heb veel vrijheid gehad om mijn eigen richting te bepalen en invloed uit te oefenen op waar ik wilde groeien. Dat is iets wat ik zeer waardeer.

Je hebt het over de ruimte voor persoonlijke ontwikkeling bij D&A. Kun je daar meer over vertellen?

Elsbeth: Zeker, bij D&A heb je veel invloed over je eigen ontwikkeling en de richting die je wilt nemen. Ik heb bijvoorbeeld ervaren dat ik van rol kon veranderen, omdat ik merkte dat andere collega's beter waren in bepaalde taken. Er is veel ruimte om je kennis en vaardigheden uit te breiden en richting te geven aan je carrièrepad. Natuurlijk zijn we een commercieel bedrijf en moeten we actief blijven, maar er is zeker ruimte om te groeien en te ontwikkelen in lijn met je eigen interesses en vaardigheden. Zo heb ik mij de afgelopen 10 jaar meer ontwikkeld richting de expertrol omdat inhoud altijd een essentieel onderdeel is geweest van mijn werkplezier.

Dat klinkt als een belangrijke factor die bij D&A past, de focus op inhoud en vakmanschap. Zijn er andere aspecten van D&A die je aanspreken?

Elsbeth: Ja, zeker. Bij D&A draait het ook om zorg voor elkaar en collegialiteit. Dit zijn elementen die ik echt waardeer. De gezondheidszorg is voor mij altijd een interessant vakgebied geweest, vanwege de complexiteit en het belang ervan in onze samenleving. Het motiveert me om een bijdrage te leveren aan de gezondheidszorg, vooral in tijden van uitdagingen zoals het tekort aan zorgpersoneel. We proberen met onze projecten echt een verschil te maken en de zorgverleners te ondersteunen.

Terugkijkend op de afgelopen 10 jaar, lijkt het erop dat je persoonlijk en professioneel veel hebt bereikt en energie hebt geput uit je werk bij D&A. Nu wil ik graag vooruitkijken, hoewel ik begrijp dat dit voor consultants soms lastig kan zijn. Hoe zie je de toekomst van de gezondheidszorg en het consultancy-landschap voor je, gezien de afgelopen 10 jaar waarin beide zijn veranderd?

Elsbeth: Vooruitkijken in de gezondheidszorg en het consultancy-landschap is inderdaad uitdagend, gezien de vele externe factoren en technologische ontwikkelingen. De gezondheidszorg zal moeten veranderen op het gebied van organisatiestructuren, kostenbeheersing en preventie. Bovendien zien we wereldwijd digitale ontwikkelingen en innovaties, zoals AI en robotica, die ook invloed zullen hebben. De gezondheidszorg loopt vaak achter op andere sectoren als het gaat om technologische vooruitgang.

Deze nieuwe technologie zal vooral als een hulpmiddel dienen om professionals in hun kracht te zetten. Het doel is om zorgverleners te ondersteunen bij hun werk, zodat ze zich kunnen richten op wat ze het beste kunnen: menselijke zorg bieden. AI kan helpen bij het analyseren van enorme hoeveelheden gegevens en behandelingsopties voorstellen, maar uiteindelijk blijft de beslissing altijd bij de zorgverlener.

We hebben teruggekeken op de afgelopen 10 jaar en de veranderingen in de gezondheidszorg en consultancy besproken. Nu wil ik graag weten, als we ons voorstellen dat we hier over 10 jaar weer zitten, hoe denk je dat je dan bent veranderd? Zal je nog steeds bij D&A zijn?

Elsbeth: Het is moeilijk om te voorspellen hoe ik over 10 jaar zal zijn, omdat niemand hetzelfde blijft in een decennium. Ik ben momenteel gefocust op mijn werk bij D&A en ik geniet van de uitdagingen die het met zich meebrengt..