Digitalisering bij HVO-Querido: Mijn Leerzame Reis

Duik in de wereld van digitale transformatie binnen de zorgsector met Jeroen van der Poll, die zijn ervaringen deelt na drie jaar bij HVO-Querido. Verken zijn inzichten en ontdek hoe de organisatie grip kreeg op IT en digitalisering tot een strategisch middel maakte.

5 maart 2024   |   Blog   |   Door: Jeroen van der Poll

Deel

D&A medical group | HVO Querido

Na een interim-opdracht van 3 jaar heb ik in januari afscheid genomen van HVO-Querido. HVO-Querido is een prachtige zorg & welzijn organisatie in de regio Amsterdam. HVO-Querido helpt kwetsbare mensen met onder andere opvang, begeleiding en dagbesteding om weer regie over hun leven te krijgen. Ik ben de afgelopen jaren zwaar onder de indruk geraakt wat deze organisatie elke dag weer voor elkaar krijgt. Met doorpakken en het gewoon te doen. Ik kijk met trots terug op een mooie tijd waar ook binnen mijn domein digitalisering en IT ontzettend veel voor elkaar is gekomen.

Vanuit mijn rol als verantwoordelijke voor het i-domein heb ik samen met een team deze organisatie een eind op weg mogen helpen door de digitale transformatie in gang te zetten. Grip op IT krijgen, inlopen van technologische schuld en, minstens zo belangrijk, digitalisering als een strategisch middel gaan zien. Met IT in positie en onder meer een moderne digitale werkplek en ECD voor zorg en bedrijfsvoering heeft HVO-Querido een stevige basis om digitalisering, technologie en innovaties blijvend onderdeel te laten zijn van de bedrijfsstrategie.

Veel zorginstellingen worstelen met het verbinden van zorg en digitalisering. De zorg vindt digitalisering al gauw het feestje van de IT of vindt het lastig te zien welke meerwaarde digitalisering kan bieden in kwaliteit van zorg of een beter uitgeruste zorgprofessional zodat deze meer tijd aan de cliënt kan besteden. De rol van IT binnen de zorginstelling verandert in rap tempo. Van zelf uitvoeren naar sturen op de prestaties van IT-dienstverleners, van ‘u vraagt wij draaien’ naar gesprekspartner en adviseur in zorg en brenger van nieuwe digitale toepassingen.

Deze veranderingen gaan mijn inziens binnen instellingen nooit snel genoeg, maar hebben wel even tijd nodig om tot hun recht te komen. Met goed IT- bestuur, een gedragen digitale(zorg)strategie en het vermogen om daar focus en uitvoering aan te geven kom je wel vooruit.

Dat is alleen geen lichtschakelaar die omgezet kan worden. Ook bij HVO-Querido moest de digitale volwassenheid groeien. De afstand tussen de organisatie en de IT was op alle niveaus veel te groot en dat verkleinen vroeg om geduld, uitleg en herhaling. Het gaat om het leren spreken van dezelfde taal, waarbij IT de zorgtaal moet leren te spreken en de zorg de meerwaarde van digitalisering leert te begrijpen.

Bij HVO-Querido was 3 jaar geleden de lijdensdruk tamelijk hoog. De werkplek en het ECD voldeden niet meer aan de moderne eisen en er was werk aan de winkel om te sturen op de samenhang van de informatievoorziening. De zorgprofessionals konden niet wachten op alle verbeteringen en dat was ook direct de grootste uitdaging. De door te voeren verbeteringen vroegen om veel geduld van de zorg.  Met hier en daar pleisters plakken en vooral veel uitleg is het goed gekomen. Met name de organisatie deelgenoot maken van de (soms complexe) weg die afgelegd moest worden om digitaal verder te komen leverde veel begrip op. Ik vergelijk het nog wel eens met de jarenlange verbouwing van de rijkswegen tussen Schiphol en Almere, waar, ondanks werk-aan-de-weg wel gewoon doorgereden moet kunnen worden. Zo’n ongelooflijk knap staaltje werk!

De grootste verbouwingen bij HVO-Querido zijn achter de rug, er is grip op de IT-huishouding en digitalisering staat op de agenda van bestuur en directie. Ik heb inmiddels afscheid genomen van een hele mooie opdracht en werkomgeving. HVO-Querido heeft mooie stappen gezet én er is nog veel meer te doen. Meer halen uit data, adoptie van zorgtechnologie, digitale vaardigheden vergroten, slimme innovaties inzetten voor cliënten…, de lijst zal eindeloos blijven, ook bij andere instellingen. Dat maakt mijn werk zo leuk. Ik wens HVO-Querido en mijn opvolger Fons Blankendaal heel veel succes.