Reinier verandert om zichzelf te blijven: ‘Nu omarm ik de stabiliteit’

Business consultant Reinier Steenbakkers ademt verandering. Tijdens zijn studie raakte hij erdoor gefascineerd en zijn veranderkundige expertise bracht hem sindsdien op vele plekken. Tot hij landde bij Conclusion Consulting. Nu is de grootste verandering dat er nog maar weinig verandert in zijn leven. “Dat bevalt me wel.”

16 oktober 2023   |   Blog   |   Door: Conclusion Consulting

Deel

Conclusion Consulting

Implementatie in 140 landen

Een paar keer per week stapt Reinier voor dag en dauw in zijn auto. Vanuit het Brabantse Berlicum op weg naar Den Haag. “Scheelt me een dik uur file”, verklaart hij zijn vroege start. Eenmaal op kantoor zijn er al meer Brabanders uit het Conclusion ecosysteem naar de Hofstad gereden. “Voor het Ministerie van Buitenlandse Zaken begeleid ik samen met collega's van myBrand Conclusion een impactvolle SAP-implementatie. Deze implementatie wordt uitgevoerd op alle 140 buitenlandse locaties waar het ministerie actief is.”

Een hechte tweemansfractie

Naast zijn opdracht bij het ministerie is Reinier ook actief als veranderexpert bij NS. “Daar kijken we waar de behoefte ligt bij de teams die een SAP-transformatie ondergaan en welke veranderkundige aspecten we kunnen beetpakken.” ‘We’ staat in dit geval voor Reinier en collega-business consultant Wessel Exterkate. Zowel bij NS als bij het ministerie trekken de twee samen op. “We zijn inmiddels een hechte tweemansfractie”, lacht Reinier. Zijn definitie van co-creatie: “Mensen in hun kracht zetten en samen het optimale bereiken. Bij Conclusion Consulting werken we met een diverse club mensen. Allemaal hebben we onze eigen expertise en sterke punten, maar ook de nodige overeenkomsten. Vanuit die basis maken we samen impact.”

Mensgerichte transformaties

Het mensgericht benaderen van transformaties is een van Reiniers grootste expertises. “Mijn carrière begon ruim tien jaar geleden bij PostNL. Daar was ik verantwoordelijk voor een reorganisatie. Als jonge professional, ik was pas 25, moest ik een grote ontslagronde voorbereiden. Dat deed ik op mensgerichte wijze, samen met een team dat de boodschap goed kon overbrengen aan de organisatie. Ondanks de vervelende uitkomst, konden mensen dat toch waarderen. Diezelfde mensgerichte aanpak hanteerde ik toen ik als transformatiemanager twee IT-bedrijven samenvoegde. Waardevolle ervaringen die ik meeneem in mijn verdere carrière."

Je kunt processen aanpassen, maar het draait voor tachtig procent om gedrag

Reinier Steenbakkers

Verandermanagement al vroeg in de smiezen

Een 25-jarige die een omvangrijke reorganisatie begeleidt. Niet veel professionals doen dat op zo’n jonge leeftijd. Voor Reinier voelde het vanzelfsprekend. Al jong had hij in de smiezen de richting van verandermanagement op te gaan. “Ik studeerde Bedrijfskunde en later Bestuurskunde, met een focus op verandermanagement”, neemt hij ons mee. “In mijn studententijd werkte ik bij het Luxor Theater in Rotterdam. Daar gaf ik leiding aan het bar- en ontvangstteam. Op een bepaald moment werd daar een verandertraject in gang gezet en kwam er een consultant over de vloer om ons daarin te begeleiden. Die liet een grafiek zien en zei: ‘We zitten nu in de fase van weerstand, we moeten naar de fase van acceptatie.’ Toen dacht ik: die grafiek klopt, maar ik ga er wel van uit dat je iets moet doen om ons als team door die fases heen te helpen. Je kunt processen aanpassen, maar uiteindelijk draait het voor tachtig procent om gedrag. Voor dat gedragsaspect heb ik sindsdien, en nog altijd, een mateloze fascinatie.”

Conclusion als achterban

Inmiddels is Reinier vijf werkgevers in tien jaar tijd verder. “Ik opereerde in die rollen solistischer dan nu en miste een achterban om mee te sparren. Bij Conclusion heb ik die achterban gevonden. Binnen het Conclusion ecosysteem heb ik meer dan 2.000 collega’s, allemaal experts op hun eigen vakgebied. En ook binnen de kleinere kern van Conclusion Consulting barst het van de expertise.” Reinier voelt zich dan ook thuis op zijn huidige plek. Stellig: “Dat komt door de mensen. Stuk voor stuk zijn ze positief en energiek, met een drive om vol voor de klant te gaan. Conclusion Consulting is een organisatie die uitgaat van de zelfredzaamheid van de consultant. Je krijgt veel autonomie.”

Stabiliteit als grootste verandering

Ook zijn huidige balans tussen werk en privé vindt Reinier prettig. “Dat heb ik ook anders meegemaakt. Ik heb twee jonge kinderen en vind het fijn om er voor hen en voor mijn vrouw te kunnen zijn.” Om daarop de parallel tussen zijn werk- en privéleven te trekken: “Niet alleen als business consultant fungeer ik deels als projectleider, thuis ben ik dat zeker ook.” En precies dat is misschien wel de grootste verandering voor de man die dagelijks met verandering bezig is. “Tot een aantal jaar geleden veranderde mijn leven continu: ik ging op nieuwe plekken wonen, wisselde van werk, wilde telkens op vakantie naar nieuwe plekken. Nu omarm ik juist de stabiliteit, wat voor mij persoonlijk een ontzettend grote verandering is.”