Ik begeleid mensen en teams bij een verandering

Observeren, onderzoeken, luisteren en kritische vragen stellen. Business consultant Wessel Exterkate daagt de status quo graag uit: “Ik maak het verschil door mensen en teams te begeleiden in een verandering. Door daar de juiste mindset en cultuur voor te creëren. Pas dan word je écht wendbaar en weerbaar als gehele organisatie.” 

14 maart 2022   |   Blog   |   Door: Conclusion Consulting

Deel

co-creator-wessel-exterkate-Conclusion Consulting

Weerstand omarmen

Weerstand is ‘vaak erg voorspelbaar’ in Wessels werk. “Verandering en weerstand gaan hand in hand”, weet hij. “Juist dat gegeven moet je omarmen, want het gaat niet over goed of fout. Niet iedereen beschikt over hetzelfde aanpassingsvermogen. Door samen te gaan zitten, en door bijvoorbeeld het leiderschap daarin te coachen, krijg je meer mensen op een goede manier mee in de verandering.”

Gun verandering de tijd

“Een belangrijke boodschap schijn je zeven keer te moeten herhalen voordat hij écht binnenkomt en begrepen wordt”, vertelt Wessel. “‘Een directie kan maanden nadenken over een strategie. Het middenkader krijgt vervolgens weken om het te begrijpen en te vertalen naar de rest van de organisatie. En de rest van de organisatie moet dan in een dag alles begrijpen. Geef alle lagen van de organisatie de tijd om mee te gaan in die verandering.”

Kracht van het Conclusion ecosysteem

Sinds juli 2021 werkt Wessel binnen het team Verandermanagement van Conclusion Consulting. Een voor hem logische stap in zijn carrière, die hij zorgvuldig opbouwt: “Eerder werkte ik bij de grootste webshop van Nederland en als Cyber Risk & Privacy Consultant bij een internationale risicoadviseur. Daarna maakte ik de overstap naar een start-up in de IT, met een klein team dat adviseert rondom digitale transformaties. Met name over hoe je medewerkers meekrijgt. Wat ik merkte in mijn oude rol als Cyber Risk & Privacy Consultant is dat het vaak over harde IT-beveiliging ging, maar dat daar juist ook heel erg een menselijke component in zit. Een uitdagende baan, maar het voelde niet goed om iedere dag in volledig pak en met een aktetas naar kantoor te moeten. Dat ben ik niet. Bij Conclusion Consulting profiteer ik van het ecosysteem van een grote organisatie, maar kan ik ook mezelf zijn binnen een kleiner bedrijf.”

Co-creatie met het Rijk

Business consultant Wessel werkt aan interessante opdrachten voor de Rijksoverheid en het UWV. “Voor het Rijk werk ik aan een online platform dat de beveiligingsautoriteiten van de verschillende ministeries beter met elkaar laat samenwerken. Dat is de eerste stap, want daarmee zijn we er nog niet. Een cultuur van kennisdeling, samenwerken en leren van elkaar los je niet op met enkel een online platform. Het project voer ik uit in co-creatie met een communicatieprofessional van het Rijk, twee experts van de softwarefabrikant en met de eindgebruikers. Juist van laatstgenoemden wil ik horen waar hun behoefte ligt. In een aantal iteraties, waarbij we elke keer feedback ophalen, werken we toe naar een platform voor kennisdeling en samenwerking. Als projectleider zorg ik ervoor dat alles reilt en zeilt, en dat het project zo vlekkeloos mogelijk verloopt.”

Conclusion Sport

Sinds kort is Wessel voorzitter van Conclusion Sport. Vanuit het ecosysteem wordt er deelgenomen aan een grote verscheidenheid aan sportevenementen; van de Dam tot Damloop en een padeltoernooi tot aan obstacle runs. Wessel: “Je ziet mooie samenwerkingen ontstaan door sport. Het verbindt en brengt plezier. Ik ben erg blij dat daar binnen Conclusion tijd en ruimte voor gemaakt wordt.” Ook privé is Wessel een fanatiek sporter. Wielrennen, voetballen, hardlopen, zwemmen, hij doet het allemaal. “Soms zelfs iets te veel volgens mijn vriendin”, lacht hij.

Duurzaamheidsaanpak optuigen

Niet alleen op sportgebied is Wessel fanatiek, hij maakt zich ook hard voor een duurzame en gelijke samenleving. “Conclusion Consulting was altijd al bezig met duurzaamheid, maar er was nog geen overkoepelende, gerichte aanpak”, begint Wessel. “Daar ben ik met twee collega’s ingedoken. Na allerlei ideeën uit de organisatie te hebben opgehaald, hebben we een duurzaamheidsprogramma opgezet met elkaar. Daarin pakken we twee thema’s beet: klimaatverandering en kansenongelijkheid. Bij Conclusion Consulting werken tachtig professionals met allerlei verschillende expertises. Ik vind het onze verantwoordelijk om te werken aan een duurzame toekomst.”

Meer mensen

“Ik krijg energie van mensen en het bedenken van nieuwe dingen. Tijdens mijn werk en in mijn privéleven. Ik houd ervan om met mensen te zijn, naar ze te luisteren, goede gesprekken te voeren. De leukste dagen zijn die met veel dynamiek, van ‘s ochtends vroeg tot ‘s avonds laat. Zolang ik tussendoor maar even tijd heb om te sporten.”

Ook aan de slag als Business Consultant

Bekijk onze vacatures

Conclusion Consulting

Iris Pitar

Recruiter
ipitar@conclusion.nl