‘Een goede leider stelt zich kwetsbaar op

Dat ze geen psycholoog zou worden, wist Carline Pauw al voordat ze aan haar studie Psychologie begon. Wat haar wél bewoog? Een bovenmatige interesse in mensen - en nieuwsgierigheid naar hun gedragingen. In haar rol als Business Consultant binnen het team Leiderschap van Conclusion Consulting komt haar dat perfect van pas.

11 januari 2022   |   Blog   |   Door: Conclusion Consulting

Deel

co-creator-carline-pauw conclusion consulting

Verantwoordelijk voor de verandering

Mensen meenemen in veranderingen ziet Carline als haar grootste expertise. “Van nature ben ik erg geïnteresseerd in de psychologie van de mens. Dat helpt bij het herkennen, ontwikkelen en activeren van leiders.” Enthousiast formulerend: “Een goed leider neemt verantwoordelijkheid voor de verandering. Kondigt deze niet alleen aan, maar neemt de juiste stappen, is eerlijk en durft zich kwetsbaar op te stellen. Zij of hij stimuleert ook leiderschap bij collega’s.”

Co-creatie op drie manieren

Momenteel werkt Carline als Business Consultant voor twee verschillende klanten: een waterschap en Conclusion Future IT. Laatstgenoemde maakt deel uit van het Conclusion ecosysteem. “Een mooi voorbeeld van co-creatie”, stipt Carline aan. “Bij het waterschap werk ik samen met een collega, in co-creatie, aan leiderschap binnen een team. Maar de belangrijkste definitie van co-creatie is voor mij de samenwerking met de klant. Het is niet aan mij om de opdracht zelfstandig uit te voeren of voor te doen, ik moet de klant helpen het zelf te gaan doen.”

Agile een team ontwikkelen

Voor het waterschap is Carline samen met een collega bezig aan een teamontwikkeltraject. “Van alle kanten staat er druk op dat team. Ze zijn bij elkaar gezet en in het diepe gegooid. Er wordt ontzettend hard gewerkt, maar daardoor is er onvoldoende tijd voor teamvorming. En toen kwam corona er ook nog overheen …” Haar grote kennis van Agile kan de Business Consultant in dit traject uitstekend kwijt. Carline: “Je start met een plan, maar dat is continu aan verandering onderhevig. We begonnen met een focus op persoonlijke vaardigheden. Daar proefden we dat de pijn op een andere plek zat, dat er veel onopgeloste zaken waren die eerst aandacht nodig hadden.”

Leiderschap faciliteren

Op basis van de pijn analyseerde Carline wat er nodig was om het team goed neer te zetten. “We startten verschillende kleinere projecten op. Bijvoorbeeld: waar sta je voor als team en hoe ga je dat uitdragen? Of: voer je overleggen wel op de juiste manier? Met elkaar zijn we aan de slag gegaan. Mensen in verschillende rollen binnen het team merkten al snel dat ze hun eigen leiderschap aan het ontwikkelen waren. Wij faciliteren dat, zij pakken het vervolgens zelfstandig op.”

‘Weerstand maakt mijn werk leuk’

In het leiderschapstraject met het waterschap-team was er weinig weerstand. “Nou, de weerstand zat vooral in tijd”, vertelt Carline. “Maar op de momenten dat we aan leiderschap werkten, gingen ze er vol voor.” Dusdanig weinig weerstand blijkt echter een uitzondering. “Bij vrijwel iedere opdracht heb ik ervaring met weerstand. Maar dat is juist een mooie uitdaging. Als je negativiteit weet om te buigen naar enthousiasme, heb je écht iets bereikt. Dat vind ik een van de leukste aspecten aan mijn werk.”

Steeds weer het verschil maken

Ook de ervaring daadwerkelijk het verschil te kunnen maken, maakt het werk aantrekkelijk voor Carline. “Ik moet me steeds weer bewijzen bij een klant. Echt het verschil maken, hoe groot of klein ook. Die druk went, het is een gezonde spanning. Als je nieuw binnenkomt bij een klant is het telkens aftasten: hoe zit de opdrachtgever erin, hoe ziet de omgeving eruit, weten ze überhaupt dat ik kom?” De eerste twee weken van een opdracht vragen dan ook altijd net wat meer energie van de Business Consultant : “Je krijgt zoveel nieuwe indrukken en moet daar continu op inspelen.”

De 100% Inspiratie Podcast

Verandering van spijs doet eten, iets wat zeker opgaat voor Carline: “In de IT verandert de hele boel continu. Meegaan in die ontwikkelingen, houdt me scherp en uitgedaagd. Vanuit Conclusion Consulting worden we gestimuleerd onszelf te blijven ontwikkelen in de vorm van een opleiding of cursus. Daarnaast luister ik veel podcasts, lees ik lekker veel en praat ik met gelijkgestemden.” Carlines favoriete podcast is de 100% Inspiratie Podcast van Thijs Lindhout. “Hij praat met bekende sprekers over bijvoorbeeld vitaliteit. Binnen ons vak vind ik het belangrijk om te weten wat dat met een medewerker doet. Als consultant moet je breed ontwikkeld zijn.”

Co-creator van CHARGE

Het meer leren over vitaliteit was voor Carline een trigger om daar binnen Conclusion Consulting actief mee aan de slag te gaan. “Samen met Evie Kamp heb ik ons vitaliteitsprogramma CHARGE opgericht.” Het programma is inmiddels een begrip op de werkvloer. “Het oppakken van interne projecten om ons eigen bedrijf continu te verbeteren, wordt sterk gestimuleerd”, vertelt de Business Consultant enthousiast.

Opladen én ontladen

Op haar werk is Carline altijd bezig met mensen: “Ze geven me veel energie. Fijne momenten samen, daar word ik erg blij van. Zowel zakelijk als privé voer ik graag goede, inhoudelijke gesprekken. Met mijn Consulting-collega’s heb ik een leuke klik. We doen ons best elkaar te kennen en ondernemen leuke dingen samen.” Wat wellicht niet iedereen verwacht van Carline, is dat ze ook een sterke introverte kant heeft. “In het weekend heb ik het nodig even alleen te zijn met een goed boek. Die ruimte pak ik ook makkelijk. Om op maandag vervolgens weer volop te genieten van de menselijke energie.”

Ook aan de slag als Business Consultant

Bekijk onze vacatures

Conclusion Consulting

Iris Pitar

Recruiter
ipitar@conclusion.nl