Conclusion Mission Critical zet stap vooruit met behoeftegestuurde leiderschapstraining

Conclusion Mission Critical (CMC) ontwerpt, implementeert en beheert bedrijfskritische applicaties en platformen van organisaties die in het hart van de maatschappij staan. Een pittige job voor de hechte club mensen die er werkt. Dat vraagt om betrokken en daadkrachtig leiderschap. Conclusion Consulting stimuleerde leiderschap binnen de gehele organisatie van CMC en hielp de leidinggevenden zich verder te ontwikkelen.

Klant

Conclusion Mission Critical

Markt

Zakelijke dienstverlening

Thema

Leiderschap

Publicatiedatum

31 mei 2023

Cases

Uitdaging: zorg voor toekomstbestendig leiderschap

Conclusion Mission Critical maakte begin 2020 een grote groei en transformatie door. Met het oog op de toekomst zijn ze in werkwijze overgestapt van volledig klantspecifieke teams naar klantspecifieke- en klantondersteunende teams. Om hun organisatie nog toekomstbestendiger te maken, wilden ze alle collega’s het leiderschapsprogramma van Conclusion Consulting laten doorlopen. Dit legde het fundament voor een wendbare, weerbare en innovatieve organisatie.

“In 2020 maakten we een groei en organisatieverandering door bij Conclusion Mission Critical. Er kwam een grote infrastructurele omgeving bij, we breidden uit met een extra locatie en groeiden hierdoor in een keer met een vijftigtal collega's. De uitdaging zat in het samenvoegen van teams. Vanuit de Mission: Leading Together zijn we daar samen met Conclusion Consulting mee aan de slag gegaan. We wilden het leiderschap vergroten, de band binnen en tussen teams versterken en toegroeien naar high performance teams.”

  • Marc de Beer, directeur Conclusion Mission Critical

Afgelopen jaar ging het leiderschapstraject een nieuwe fase in. Van consumerend en redelijk tijdsintensief naar actiegericht en gelinkt aan de eigen praktijk. Verantwoordelijk voor die nieuwe aanpak waren business consultants Kirsten Teppema en Maxime Broekhuizen. Met HeartBeats - het leiderschapsprogramma van Conclusion Consulting - als handvat, fungeerden Kirsten en Maxime als sparringpartner en leiderschapscoach voor de medewerkers van CMC.

'Sparringpartners voor leidinggevenden en managers’

-

“Naar aanleiding van de organisatiegroei en de daarmee gepaard gaande uitdagingen, besloot CMC hun interne werkwijze te verbeteren met behulp van een externe partner”, vertelt Maxime. “Op zo’n moment verandert er veel voor leidinggevenden en managers. Ze hadden behoefte aan sparringpartners die het grotere geheel overzagen en hen op weg konden helpen. Die rol vervulden Kirsten en ik.”

Oplossing: behoeftegestuurde leiderschapstrainingen

“De afgelopen jaren zijn we snel gegroeid: van 56 naar 200 medewerkers. Dat doet wat met leiderschap. Een aantal leidinggevenden is vanuit hun rol in een team doorgegroeid naar leidinggevende van een team. Conclusion Consulting helpt ons deze leidinggevenden te trainen, maar ook om het eigenaarschap van individuele collega’s en teams te vergroten.”

  • Marc de Beer, directeur Conclusion Mission Critical

“Vanuit de modules uit ons leiderschapsprogramma HeartBeats ontwikkelden we een aanpak voor CMC die aansloot bij de behoeften van de individuele leidinggevenden en die hen zou helpen hun leiderschapsvaardigheden aan te scherpen, toegespitst op de situatie die zich voordeed”, neemt Kirsten ons mee in het proces. “Leidinggevenden moesten de nodige ondersteuning krijgen om de nieuwe strategie te voelen en effectief te implementeren. Om dat voor elkaar te krijgen, richtten we een organisch traject in.”

De invulling van het leiderschapsprogramma was divers. Kirsten: “Dat ging van rolverdelingen binnen teams tot het omgaan met feedback van teamleden. Of: we werken nu agile, hoe kan ik dat het beste voor me laten werken als leider? Het mooie aan Conclusion Consulting is dat wij laagdrempelig een specialist kunnen aanhaken. In dit geval was dat collega Carline Pauw, die veel kennis heeft over de agile way of working.” Maxime: “We coachen leidinggevenden op persoonlijk vlak, maar schromen ook niet om ze uit te dagen. Wat als je probeert een overleg anders in te steken? Ga maar eens experimenteren, in het ergste geval kom ik je wel helpen.”

‘De ontwikkelbehoefte van het team staat voorop’

-

Inherent aan het HeartBeats-programma is dat de ontwikkelbehoefte van het team voorop staat. “Dus niet: wat vindt de leidinggevende? Maar: wat ziet het team daarin?”, legt Maxime uit. “Dat zorgt voor intrinsieke motivatie om samen te werken, meer rust te vinden in het dagelijkse werk, te verbeteren en samen naar die stip op de horizon te werken. Als leidinggevende sta jij in dienst van de ontwikkelbehoefte van het team. Zij moeten met elkaar een behoefte of een verlangen hebben, daar geloven wij heel erg in. Dat zie je ook terug in de methodieken die wij bij Conclusion Consulting gebruiken en de modules van ons leiderschapsprogramma.”

Het behoeftegestuurde leiderschapsprogramma dat Kirsten en Maxime doorliepen met de leidinggevenden van CMC bestond uit een mix van training en theorie. “Soms zaten we met elkaar in een trainingsruimte, maar vaker maakten we een directe koppeling met de praktijk”, zegt Maxime. Dat doet Kirsten terugdenken aan de crisismanagementdag met de leidinggevenden van CMC. “Het werk van deze club kent veel acute stressmomenten. Tijdens deze dag waren de leidinggevenden opgedeeld in twee groepen en behandelden we meerdere cases. Het was mooi om te zien hoe de groepen anders omgingen met crisismanagement. De ene groep doorliep heel voortvarend de stappen en bij de andere groep was het chaos. Die settings konden we stilzetten en je zag hoeveel waardevolle leiderschapslessen dat opleverde.” De belangrijkste? “Met elkaar de rust pakken om de crisis duidelijk te krijgen, aannames laten varen en helder hebben wat je met elkaar te doen hebt.”

Resultaat: een ritme om op door te bouwen

In maart van dit jaar kwam de leiderschapscoaching tot een einde. “De teamleiders en -leden kunnen nu zelf verder”, zegt Maxime met een gerust hart. “We hebben ze echt zien groeien het afgelopen jaar. Er ligt meer verantwoordelijkheid bij het team, het eigenaarschap is vergroot, er worden duidelijke afspraken met elkaar gemaakt en ze spreken elkaar aan op gedrag dat niet wenselijk is om verder te komen. De effecten van onze sessies zijn duidelijk zichtbaar.” “Ze hebben een fijn ritme gevonden als team, waar ze op voort kunnen borduren”, concludeert Kirsten.

“Het leiderschap binnen onze organisatie is gegroeid en daarmee onze organisatie in zijn geheel. Ik word er enthousiast van als ik zie hoe de mensen binnen onze organisatie nu met leiderschap omgaan. Ook bij mij zorgde de leiderschapscoaching vanuit Conclusion Consulting voor aardig wat eye openers. Het is nu aan ons om de volgende stappen te maken.”

  • Marc de Beer, directeur Conclusion Mission Critical

‘Wij hebben ons hart verloren aan de mensen van CMC’

-

Kirsten en Maxime blijven een vinger aan de pols houden. “Het zijn onze collega’s binnen het Conclusion ecosysteem”, zegt Maxime. “We komen elkaar regelmatig tegen. Ontstaat er een behoefte of verandering waarop wij kunnen anticiperen? Dan staan wij voor ze klaar. Ik heb mijn hart verloren aan de mensen van CMC. We kwamen nooit een ruimte uit zonder dat er heel hard gelachen was. Hun werk is uitdagend, dus humor is een welkome afleiding. Dat zit door de hele organisatie verweven.” Kirsten, afsluitend: “Ook ik heb mijn hart verloren aan de organisatie. Het is mooi om te zien hoe open, kwetsbaar en kritisch de organisatie geleid wordt. Als expert kan ik zeggen: dat is een sterk staaltje leiderschap.”

Over Conclusion Mission Critical

Bij Conclusion Mission Critical zijn kritische processen van organisaties in veilige handen. De toonaangevende IT-dienstverlener staat garant voor een 24/7 beschikbare, wendbare en weerbare organisatie. De focus van Conclusion Mission Critical - onderdeel van het Conclusion ecosysteem - ligt op het bieden van oplossingen die de bedrijfscontinuïteit en operationele efficiëntie van hun klanten verbeteren.

 

HeartBeats ervaren binnen jouw organisatie?

Wij vinden samen met jou het juiste ritme

heartbeats@conclusion.nl

 

Kirsten Teppema

Business consultant

kirsten.teppema@conclusion.nl

+31 (0)6 83488893

Bekijk LinkedIn

 

Maxime Broekhuizen

Business consultant

mbroekhuizen@conclusion.nl

+31 (0)6 51131787

Bekijk LinkedIn