Spelend leren op het werk

Spelen is niet alleen leuk, we leren er ook veel van. Zonder dat we het echt door hebben. Blog van Tim van Bright Alley.

1 augustus 2019   |   Nieuws   |   Door: Bright Alley I Conclusion

Deel

Tim wijst naar de postertekst  Spelend leren is leuk en leerzaam

Waar denk jij aan als je het woord ‘spelen’ hoort? Is het ongedwongen, zijn er regels, speel je samen of alleen? Wanneer ik medewerkers vraag of ze weleens spelen dan hebben ze daar vaak fijne associaties bij zoals: sporten, bordspelavonden, buitenspelen, en gamen op consoles, telefoon of computer. Maar leren, leren is een ander verhaal. Daarbij zijn de associaties vaak helemaal niet zo positief. ‘De boeken induiken’ of ‘terug naar school’ zijn voor veel medewerkers niet echt motiverende zinnen om te horen. 

Wat ik interessant vind is dat we zoveel van spelen leren, zonder dat we het echt door hebben. Spelen vinden we leuk, we zijn ontspannen en dat zorgt ervoor dat we openstaan voor nieuwe informatie. Het is handig als je tijdens het spelen de spelregels kent, dat werkt in je voordeel. De nieuwe informatie die je leert tijdens het spelen slaan we daarna ook nog voor lange tijd op. Wat als die informatie nou eens niet alleen in het spel toepasbaar is, maar ook daarna tijdens je werk?

Leren door ervaringen

Ik denk dat we het beste leren als we hetgeen we leren kunnen koppelen aan iets dat we meemaken: een ervaring. En ervaringen ontstaan wanneer we iets anders doen dan normaal. Iets nieuws, iets anders, fris, speels en herkenbaars. Sommige medewerkers zijn daarbij gevoeliger voor uitdaging, anderen juist voor sociale aspecten. We houden er allemaal van om in een veilige omgeving te experimenteren en ontdekken, zeker als dat later ook nog zinvol en van betekenis blijkt te zijn geweest. 

Ik heb geen hekel aan boeken, geen hekel aan klaslokalen, maar er is nog zoveel meer om mee te spelen en te experimenteren. Door ervaringen te creëren waar medewerkers op een leuke manier van leren. Zoeken naar vernieuwing en variatie en tegelijk medewerkers meenemen op reis, waarbij we de rode draad en de herkenbaarheid bewaken. We zien dat medewerkers pas echt verleid worden om te veranderen als ze ervaren hebben wat het effect is van de verandering. Dat zij er zelf beter van worden of sneller, makkelijker en beter hun werk gaan doen. 

We gaan ervoor om medewerkers te laten ontdekken dat leren echt leuk is en bijna vanzelf kan gaan. Dus dwing je medewerkers niet te leren, maar maak het leren de moeite waard. Wil jij ook betere performance in jouw organisatie of de kracht van spelen aanwenden om je propositie, product of implementatie te laten slagen? Kom eens met ons praten over spelend leren!

Benieuwd naar de kracht van spelend leren?

Neem even contact op.

Portretfoto van Sjoerd

Sjoerd Bohnen

Business Developer
sjoerd.bohnen@brightalley.nl