Provincie Overijssel | Thuiswerken in een goede ergonomisch houding
Gezonde en vitale medewerkers zorgen niet alleen voor persoonlijke vreugde, maar ook voor een vitale organisatie. Voor veel werkgevers is het daarom belangrijk om hun medewerkers te helpen bij het fit blijven. Een goede werkhouding draagt hieraan bij. Helaas zijn er toch nog veel werknemers die klachten hebben door een verkeerde werkhouding. Door de huidige coronacrisis is dit thema actueler dan ooit. We werken thuis aan een geïmproviseerde werkplek, aan de keukentafel, op de bank of misschien zelfs op bed. Geen ideale werkplek dus, met alle gevolgen van dien. Want steeds meer mensen krijgen klachten omdat ze in een verkeerde houding achter hun laptop zitten.
Klant
Ministerie van VWS
Markt
Overheid, Openbare Veiligheid & Non-profit
Thema
Adoptie en implementatie
Publicatiedatum
30 april 2020
Uit onderzoek (2019) blijkt dat liefst 60% van werkend Nederland risico’s loopt op RSI-gerelateerde klachten. En 34% van de verzuimdagen komt door fysieke klachten die direct of indirect terug te voeren zijn op de werkplek. Dus door medewerkers actief te begeleiden en bewustzijn te creëren en door tips te geven voor een goede werkhouding, is veel winst te behalen; fitte werknemers, minder of geen klachten en minder verzuim.
Daarom vroeg de Provincie Overijssel ons hierbij om hulp. Samen ontwikkelden we een activerende en interactieve leeroplossing die medewerkers praktische handvatten geeft voor een juiste werkhouding. We wilden de medewerkers laten ervaren hoe zij zelf alerter konden worden op hun werkhouding en hen in staat stellen hier zelf invloed op uit te oefenen. Hier hebben we vorm van stealth learning voor ingezet.
‘Gorilla-effect’
Ken je het filmpje waarin je moet tellen hoe vaak een team de bal overgooit? De meeste mensen focussen zo op het tellen, dat ze niet zien dat er een gorilla door het beeld wandelt. Dit noemen we het gorilla-effect of perceptual blindness: mensen registreren veel dingen om hun heen niet en hebben er vervolgens geen idee van dát ze die dingen missen. Twee Amerikaanse hoogleraren psychologie en cognitieve psychologie toonden dit effect wetenschappelijk aan.
Op dit gorilla-effect baseerden wij onze oplossing. We maakten een korte interventie waarin de gebruiker zelf aan de knoppen draait.
We zijn heel tevreden over deze mooie afwisselende e-learning, die tot stand is gekomen in nauwe samenwerking met Bright Alley.
Ervaren
Er zal niemand zijn die zijn werkdag start met het idee, om bewust eens lekker een foute werkhouding aan te nemen. Natuurlijk ga je zo achter je bureau/tafel zitten, dat je verantwoord je toetsenbord en muis kunt gebruiken. Maar als een taak onze volledige focus vraagt, letten we niet meer op onze houding. En dan gaat het ergonomisch fout; we worden slachtoffer van het gorilla-effect.
Dit laten we medewerkers ervaren. We starten met een woordpuzzel die de medewerkers binnen een bepaalde tijd moeten oplossen. Door de focus op de puzzel, let niemand op Daan. Hij zit naast de puzzel en zit steeds minder ergonomisch. Na het oplossen van de puzzel wijzen we op de veranderde houding van Daan. Hadden de medewerkers die gezien?
Zo zit je goed!
Vervolgens mag de medewerker zelf aan de knoppen draaien. Ze helpen Daan met een ergonomische houding en krijgen feedback op hun keuze.
We eindigen met een prikbordpagina vol praktische tips en handvatten. In de animatie op deze pagina laten we de medewerkers zien hoe ze hun werkplek goed kunnen instellen.
Door deze e-learning worden medewerkers bewust van hun werkhouding en de invloed die ze er zelf op hebben. Zo werkt de Provincie Overijssel aan een meer vitale werkpopulatie om nog beter haar taak uit te kunnen voeren richting de inwoners en bedrijven van Overijssel.
Is een goede werkhouding in jullie bedrijf een 'item'?
We denken graag met je mee.