• Expertises

  Door middel van welke expertises we jouw organisatie ondersteunen

 • Hoe we met succes voor een scala aan klanten van betekenis zijn geweest

 • Over Application Innovation, onze werkwijze en wat we voor je kunnen betekenen

 • Nieuws, events en artikelen van Application Innovation

 • Nieuwsgierig geworden? Kom werken bij Conclusion Application Innovation

De applicatie transformatie naar de AWS public cloud voor Royal FloraHolland #2

In deze blogreeks vertelt Scipio Maas, Enterprise Architect bij Conclusion Application Innovation, hoe we Royal FloraHolland hebben geholpen bij de applicatie transformatie naar de AWS public cloud. Het project heeft in totaal gelopen van 1 oktober 2017 tot 1 juli 2019. In het tweede blog deelt Scipio de resultaten van de applicatie transformatie.

20 oktober 2020   |   Blog   |   Door: Conclusion Application Innovation

Volg ons

In deze blogreeks vertelt Scipio Maas, Enterprise Architect bij Conclusion Application Innovation, hoe we Royal FloraHolland hebben geholpen bij de applicatie transformatie naar de AWS public cloud. Het project heeft in totaal gelopen van 1 oktober 2017 tot 1 juli 2019. In het tweede blog deelt Scipio de resultaten van de applicatie transformatie.

In mijn vorige blog vertelde ik je over de aanleidingen en doelstellingen vanuit Royal FloraHolland voor dit project en hoe we binnen Conclusion Application Innovation een plan van aanpak hebben opgesteld. Daarbij legde ik uit hoe we volgens mijn architectuur principes ‘Just Enough en Just-in-time’ tot een concreet actieplan zijn gekomen. In deze blog deel ik de resultaten met je over de applicatie transformatie die we uitgevoerd hebben bij Royal FloraHolland.

De applicatie transformatie

Met voorbereiding en al heeft het project gelopen van 1 oktober 2017 tot 1 juli 2019. Er hebben heel veel mensen meegewerkt om dit tot een succes te maken, zowel aan de kant van Conclusion als aan de kant van Royal FloraHolland. Ik schat in dat in totaliteit meer dan 250 mensen een bijdrage hebben geleverd. Natuurlijk niet allemaal tegelijkertijd. Je moet dan denken aan Solution Architecten (als spin in het web), Product Owners, Scrum Masters, DevOps engineers, Netwerk specialisten, Functioneel Testers en meer. Dit project is dus een goed voorbeeld van wat effectieve teamwork wel niet kan bereiken.  

De resultaten

Bij de afronding van een project kijk ik altijd naar de kwantitatieve en kwalitatieve resultaten. De kwantitatieve resultaten laten zien dat we:

 • Meer dan 125 applicaties hebben uit gezet, inclusief de onderliggende infrastructuur. In veel voorkomende gevallen hebben we eerst de data gearchiveerd in AWS;
 • Meer dan 100 applicaties naar AWS hebben getransformeerd. Dat klinkt misschien als niet echt veel, maar bedenk dat het hier ging om meer dan 450 applicatiecomponenten die we naar N-1 hebben gebracht en geschikt hebben gemaakt naar de cloud, voor elke applicatie AWS-scripts en een CI/CD pipeline hebben gemaakt én de applicaties (soms gefaseerd) met zero risk naar productie hebben gebracht. Elke storing is er natuurlijk één te veel, maar het maakt me wel heel trots dat we gedurende die periode slechts één storing hebben veroorzaakt;
 • Verder bleek een aantal met name logistieke applicaties niet naar de cloud te kunnen, vanwege latency problemen. Dat bleken er overigens veel minder te zijn dan vooraf verwacht, dus die hebben we wel naar N-1 gebracht maar dan op een nieuw on-premises omgeving. Wat opviel was dat een behoorlijk aantal pakket leveranciers nog niet aan de cloud toe is. Zij konden geen garanties geven dat hun pakket op de cloud zou kunnen draaien. Noodgedwongen hebben we ook die op de nieuwe on-premises geïmplementeerd. Uiteindelijk ging het in totaal om 13 applicaties en pakketten.

Kwalitatief

 • Alle Hardware en Software producten zijn op N-1 gebracht, waardoor ze dus weer jaren door de leveranciers ondersteund worden;
 • Een aantal incourante technologieën is uit gefaseerd, zoals Powerbuilder en CA:Gen, Progress;
 • Alle Source code is centraal geconsolideerd;
 • Voor alle applicaties is een ci/cd proces ingericht, gebaseerd op dezelfde template, zodanig dat voor beheer niet meer op de machines ingelogd wordt en dat nieuwe versies eenvoudig in productie te brengen zijn;
 • Logging, monitoring, back-up en archivering is uniform ingericht, hetgeen de beheer werkzaamheden eenvoudiger maakt. Deze zijn allemaal geïmplementeerd in herbruikbare enabler bouwblokken, gemaakt voor generieke (beheer)processen;
 • In het kader van security is een strikte Sandbox-staging-live(OTAP)-scheiding toegepast, zijn de AWS resources ge-encrypt en zoals al eerder gezegd is de toegang tot de machines tot het uiterste minimum beperkt;
 • Veel AWS resources staan/gaan uit, indien niet nodig. Bijvoorbeeld de testomgevingen in de avond en het weekend;
 • Tot slot, de medewerkers in de teams hebben een grote stap richting de toekomst gemaakt.

Elke storing is er natuurlijk één te veel, maar het maakt me wel heel trots dat we gedurende die periode slechts één storing hebben veroorzaakt."

-
Conclusie

Terugkijkend naar de doelstellingen betekent dit dat de gewenste Pay-Per-Use is geïmplementeerd, de beoogde Time-To-Market is versneld, de overall kwaliteit is verhoogd en  de lockin met de infra is verdwenen. Ook is het landschap veiliger, wendbaarder en sneller geworden. Kortom, een succesvol project.

Vond je dit interessant en wil je meer lezen? In het volgende (en laatste) blog deelt Scipio de wijze lessen die hij heeft opgestoken tijdens dit project met je. Hou onze website en LinkedIn in de gaten om de laatste blogpost van deze reeks te lezen.

Over Scipio Maas

Ik ben Scipio Maas en werk als Enterprise Architect bij Conclusion Application Innovation. Ik hou me al meer dan 15 jaar bezig met applicatie rationalisaties en de laatste 5 jaar ook met applicatie transformaties naar de public cloud (AWS en Azure). Het is mijn overtuiging dat een transformatie naar de cloud ingestoken moet worden vanuit de applicatiekant én dat een technische transformatie niet los kan worden gezien van een organisatorische transformatie.

Ik zoek bij al mijn opdrachten naar de onderliggende motivaties en trends om tot een gerichte verandering te komen. Na een gedegen analyse weet ik dit altijd te vertalen naar een haalbare aanpak en breng ik rust door structuur en logica.

Over Royal FloraHolland

Het Nederlandse bedrijf Royal FloraHolland bestaat al meer dan 100 jaar en is met een omzet van 4,8 miljard euro de grootste marktplaats van de wereld binnen de sierteelt. Ze voorzien, samen met kwekers en kopers, de hele wereld van verse bloemen en planten. Dagelijks worden er meer dan 20 miljoen bloemen verkocht op de veilingen in Aalsmeer, Naaldwijk, Rijnsburg en Eelde.

Lees blog #1 over dit onderwerp
Lees blog #3 over dit onderwerp
Terug naar het nieuwsoverzicht
Een ding is zeker. Er kan meer dan je denkt.

Scipio Maas

smaas@conclusion.nl
Business Done Differently Powered by Conclusion
© Conclusion 2021   |  De kleine lettertjes  |  Privacy
 • Expertises
© Conclusion 2021   |  De kleine lettertjes  |  Privacy