Wist je dat... je omzet vanuit abonnementen transitorisch kunt laten boeken?

Door omzet transitorisch te boeken hoef je deze niet meer handmatig over verschillende periodes te verspreiden en wordt de omzet wel op de juiste periode geboekt.
Dit helpt de organisatie de omzet en het resultaat per periode inzichtelijk te maken. Met name als er per abonnement ook kosten geboekt worden, kun je op deze manier het restultaat mooi per periode weergeven.

8 december 2021   |   Blog   |   Door: Stephan van der Linde en Jason Vis

Deel

CAS wist-je-dat Omzet abonnementen transitorisch boeken
Hoe dat precies zit?

Het transitorisch boeken van omzet betekent het uitsmeren van omzet over meerdere momenten. Bijvoorbeeld over 12 evenredige delen in 12 verschillende periodes. Het grote voordeel? Een meer accurate rapportage op je omzet per periode. Het is beter inzichtelijk op welk moment de omzet daadwerkelijk gemaakt wordt. Oftewel: een eerlijkere verdeling van de omzet door het hele jaar. Wanneer er niet transitorisch geboekt wordt, valt deze omzet namelijk allemaal in één maand terwijl er wel een heel jaar voor gewerkt moet worden. Daardoor staat er een onevenredig hoge omzet voor de betreffende maand in de boeken.

Een voorbeeld?

Stel je hebt dienstverlening in abonnementsvorm. Jouw klant betaalt bijvoorbeeld 50.000 euro voor de dienstverlening van een heel jaar. Daarvoor krijgt hij iedere maand een vast aantal uren van jullie consultants. Aangezien hij een abonnement heeft, betaalt hij in januari van het jaar die 50.000 euro. Normaal gesproken zou deze omzet ook in januari geboekt worden. Het is echter veel realistischer om dit te verdelen over 12 maanden. Want gedurende deze 12 maanden gaat het werk verricht worden dat tegenover deze omzet staat.  

Hoe het werkt

Het is mogelijk om dat eenmalig in te stellen en vervolgens gebeurt deze verdeling van de jaarlijkse abonnementsfacturen automatisch. Waardoor de rapportage van omzet per maand een realistischer beeld geeft over het vermogen van de organisatie. En het kost geen extra werk, aangezien het systeem dit zelf herkent en toepast.
Je kunt aangeven voor welk type abonnement welke verdeling van toepassing is. Hierdoor wordt deze regel automatisch toegepast bij elk abonnement dat verkocht wordt en hoef je dit dus niet per klant in te stellen.

Omzet matchen met kosten

Dit transitorisch boeken is ook mogelijk met het verwerken van kosten. Het matchingprincipe houdt in dat kosten aan de opbrengsten gematcht moeten worden. Dit betekent dat de kosten in dezelfde periode verantwoord moeten worden als waarin de samenhangende opbrengsten worden behaald.

Meer weten?

Over onsOnze casesOnze vacaturesNieuws & blogs

Jouw financiële rapportage realistischer maken?

Conclusion AFAS Solutions helpt bij het optimaliseren van het proces en het gebruik van de AFAS-inrichting

Jeannette van Delft

Jeannette van Delft

Sales manager
Jeannette van Delft