Een dag als floorwalker

Implementatie en beheer van een nieuw softwaresysteem is uiterst omvangrijk en brengt dan ook de nodige uitdagingen met zich mee. Denk alleen maar aan het feit dat oude gewoontes in een nieuw systeem veelal niet lekker werken. Om die reden laten organisaties zich ondersteunen door Conclusion AFAS Solutions. Beheer en implementatiebegeleiding van AFAS is onze specialiteit. Wij weten namelijk hoe uitdagend deze processen zijn. Maatwerk heeft in het verleden niet altijd geleid tot het gewenste resultaat, zorgde voor een sterke afhankelijkheid van individuen en was bovendien kostbaar. Maar alle oude gewoontes en processen passen vaak simpelweg niet in de standaard. Dat vraagt niet alleen om een nieuw softwaresysteem, maar ook om verandermanagement. Om AFAS zo succesvol mogelijk te adopteren bij de nieuwe gebruikers, de mensen op de vloer, gaan consultants van Conclusion AFAS Solutions tijdens de livegang langs op de werkvloer. Zo kunnen zij te hulp schieten bij alle eerste gebruikersvragen. Dit noemen we ‘floorwalking’. Maar hoe ziet een dag van een floorwalker eruit? Daarover gingen we in gesprek met Joffany Bleijenberg, consultant bij Conclusion AFAS Solutions.

27 februari 2023   |   Nieuws   |   Door: Conclusion AFAS Solutions | Joffany Bleijenberg

Deel

Joffany Blijenberg_CAS 2022

Joffany Bleijenberg is 28 jaar en heeft een achtergrond in HRM. Inmiddels werkt hij met plezier als consultant bij Conclusion AFAS Solutions. “Ik liep destijds stage en was de rechterhand van de HR Manager bij een groothandel. Die gaf aan dat we iets met bedrijfssoftware moesten doen. Er kwamen consultants langs en ik dacht dit is gaaf werk!” Joffany was in de veronderstelling dat dit totaal niet aan zou sluiten bij zijn achtergrond, maar toen hij na zijn studie zocht naar werk werd hij uitgenodigd door Conclusion AFAS Solutions voor de selectiedag. “Ik ben daar goed doorheen gekomen en werk nu twee jaar bij Conclusion AFAS Solutions en heb het erg naar mijn zin.”

Floorwalking

Bij livegang van een nieuwe klant zijn consultants van Conclusion AFAS Solutions beschikbaar op de werkvloer voor een bepaald aantal dagen. Deze dagen zijn in het leven geroepen om klanten en met name de medewerkers op weg te helpen met diverse gebruikersvragen. “De dagen als Floorwalker vind ik erg leuk. Je leert klanten zo heel goed kennen in hun werkomgeving. Zo krijg je een hele directe band met de klant. Je begeleidt hen bij de eerste hulpvragen over AFAS. Dit zijn vaak hele praktische eerstelijnsvragen. De vragen die je krijgt zijn heel breed. Je kunt hierbij denken aan waar gaat deze workflow heen? Maar dit kan van alles zijn.”

Er écht zijn

Joffany geeft aan dat de klanten het vooral fijn vinden dat er iemand is waar zij direct bij terecht kunnen, juist omdat het nieuw is voor iedereen. “Het is belangrijk wanneer zaken nog nieuw zijn of nog niet helemaal lekker lopen dat je er écht bent. Zo krijg je dat contact.

Het komt weleens voor dat ze in de rij staan omdat ze allemaal vragen hebben. Dat is heel intensief want je staat constant aan en moet snel schakelen. Het is namelijk een utopie om te denken dat alles direct foutloos verloopt. Hoe goed je alles ook doortest met elkaar. Middels floorwalking nemen we de eerste ongemakken weg, leren we mensen werken met het softwaresysteem en vergroten we direct de adoptie en acceptatie van een nieuw softwaresysteem. Op deze wijze voorkom je dat gebruikers vanuit onwetendheid het systeem wantrouwen of nog erger, zeggen dat het ook niet voldoet. Dat gevoel terugdraaien is erg moeilijk.”

Grootte en complexiteit van de klant

Hoe vaak en hoelang je bij een klant betrokken bent is verschillend. “Dat heeft te maken met de grootte en complexiteit van de klant maar ook met de doelgroep, de mensen die er mee moeten werken. Wanneer het een grote, complexe organisatie is, zit je daar meerdere dagen per week. Is het in house kantoorpersoneel waar je zo even langsloopt? Dat is vaak ook makkelijker dan dat het personeel op locatie werkt. Daarvoor hebben we digitale coffee corners. Op een ontspannen manier, bij voorkeur met een kop koffie, achter het scherm op een vast moment van de dag. Zo neem je meerdere mensen mee in de gebruiken van het nieuwe systeem.”

Verandermanagement

Het leukste vindt Joffany dat je heel direct contact hebt met de nieuwe klant en je je maximaal kan ontwikkelen. “Omdat het zo’n cruciaal moment is, moet je echt wel op een bepaald niveau kunnen schakelen. Soms zijn mensen weleens gefrustreerd omdat het iets nieuws is en ze het oude toch beter vonden of er puur aan moeten wennen. Er komt dan emotie bij kijken. Dat is verandermanagement en daar moet je wel mee om kunnen gaan. Uiteindelijk komt het er vaak op neer dat mensen verandering gewoon spannend vinden. Na drie weken geven ze dan bij je aan dat het allemaal toch echt handiger is ingericht!”

Afwisselend werk

Het werk als consultant bij Conclusion AFAS Solutions is enorm afwisselend. Naast dat je floorwalking dagen hebt, heb je ook geregeld klantbeheer dagen en kan je ook nog exclusief ingezet worden voor functioneel applicatiebeheer bij een klant. “Sommige klanten huren mij in en dan werk ik exclusief voor die klant. Je bent dan echt bij de klant voor een aantal uren om alle vragen te beantwoorden omtrent AFAS. Ook heb ik geregeld klantbeheerdagen. Dan krijgen we meldingen binnen van klanten die je dan helemaal gaat uitzoeken. Zijn het vragen die we direct op kunnen pakken? Dan doen wij dit. Kan dit niet en zijn het grote wijzigingen dan wordt het een ‘request for change’ met akkoord van de klant.”

Maximale ontwikkeling

Tegenwoordig doet Joffany ook veel tweedelijnscontact. “Wanneer eerstelijns er niet uitkomt ga ik ermee verder. Wanneer je dit doet ben je vraagbaak voor iedereen die op dit moment het eerstelijns contact doet. Zo kan je dus meer klanten zien buiten je eigen klantteam. Dat maakt het werk uitdagender. Want die processen en technische achtergrond in AFAS ken je niet allemaal. Wanneer je werkt als consultant bij Conclusion AFAS Solutions betekent het dat je op verschillende projecten en bij verschillende fases van de klant betrokken bent. Je hebt hierdoor veel afwisseling in je functie. Zo leer ik elke dag nieuwe dingen. Dat klinkt cliché, maar is echt zo!”

Meer weten over floorwalking? Of wil je weten of het werken als consultant bij Conclusion AFAS Solutions bij jou past? Ga eens in gesprek met Joffany. Hij vertelt je graag meer!

Interesse om je beheerorganisatie te optimaliseren of bij ons onder te brengen?

Bel dan eens met

Jeannette van Delft

Jeannette van Delft

Sales manager
jeannette.van.delft@conclusion.nl