8 tips voor een rustige jaarovergang

De donkere dagen van december worden gevuld met lichtjes, pakjesavond en gezelligheid. Het einde van het jaar nadert en dus start tegelijkertijd de voorbereiding van de jaarovergang voor de salarisverwerking.

4 januari 2021   |   Nieuws   |   Door: Conclusion AFAS Solutions

Deel

First8_sollicitatietips

De donkere dagen van december worden gevuld met lichtjes, pakjesavond en gezelligheid. Het einde van het jaar nadert en dus start tegelijkertijd de voorbereiding van de jaarovergang voor de salarisverwerking.

Wil jij hier dit jaar geen zorgen om hebben? Volg dan deze 8 tips van onze payroll specialisten.

  1. Zorg ervoor dat je voor de afsluiting van het huidige jaar de TWK’s vanaf periode 1 initieert. Dit zorgt ervoor dat alle mutaties in het huidige jaar nogmaals worden berekend en verwerkt worden.
  2. Bepaal wanneer je de werkkostenregeling wilt afrekenen, december of januari. Deze gegevens dien je te verwerken in het salarisverwerkingsplan van december of januari. Als je dit in december doet dan vul je in januari 0 en omgekeerd.
  3. Voer de berekening jaarloon BT uit, houd hierbij rekening met toekomstige salarisregels. Deze moeten handmatig worden aangepast. Maak daarnaast altijd een export van de berekende bedragen om deze te controleren. Let op: deze actie kan maar 1 keer worden uitgevoerd.
  4. AFAS voert eind december altijd een CAO update uit voor nieuwe wet- en regelgeving. Dit kan veroorzaken dat er looncomponenten geactiveerd worden, die opgenomen moeten worden in de journaalstructuur.
  5. Werk je eigen looninrichting bij, bepaal waar jij afwijkt van de CAO en welke waardes dus bijgewerkt moeten worden. Denk hierbij aan loonschalen, pensioenregelingen en andere eigen looncomponenten of onderdelen daarvan.
  6. Maak voor het nieuwe jaar de salarisverwerkingsplannen aan. Vanaf Profit 16 kan je eenvoudig eenmalig instellingen hiervoor vastleggen bij de werkgever(s).
  7. Om de verloning van januari af te ronden, is het van belang dat de nieuwe percentages voor de werkhervattingskas ingevoerd worden. Deze beschikking ontvang je uiterlijk eind december van de belastingdienst. 
  8. De verloning van januari is ook hét moment om de veranderde wetgeving te controleren. Denk hierbij aan percentages werknemersverzekeringen en pensioen. 

Liever even alles doornemen met ons? Ga dan een hele of halve dag met één van onze specialisten in gesprek en we helpen je!

Meer weten?

Over onsOnze casesOnze vacaturesNieuws & blogs

Is jouw organisatie klaar voor meer profijt met Profit?

Laten we samen kijken hoe we jouw doelstellingen kunnen realiseren.

Jeannette van Delft

Jeannette van Delft

Sales manager
Jeannette van Delft