Pensioen Specialist voor medisch specialisten

De tien minuten financiële diagnose met de SPMS QuickScan

Hoe krijg je medisch specialisten aan de slag met hun pensioen? Ieder z’n vak en voor velen van hen is dat niet de materie waar ze zich dagelijks mee bezighouden. Een heldere uitdaging voor Stichting Pensioenfonds Medisch Specialisten. Samen met Yellowtail bouwden ze de SPMS QuickScan, oftewel de online pensioenspecialist voor medici. In slechts 10 minuten krijgen de medisch specialisten op een heldere manier inzicht in hun financiële situatie vanaf de gewenste pensioendatum.

26 oktober 2020   |   Blog   |   Door: Yellowtail Conclusion

Deel

Quickscan

De ambitie

Medisch specialisten die niet in loondienst zijn bouwen pensioen op bij SPMS. De medisch specialisten oefenen hun beroep uit als DGA van hun eigen BV of als zogenoemde IB-ondernemer. Met een bovengemiddeld inkomen per jaar zou je ze geen doelgroep noemen waar je je pensioenwise zorgen over zou maken. Maar Edwin Pijpers, manager financiële planning bij SPMS, weet beter. ‘Als we ze aan tafel krijgen reken ik voor wat ze nodig hebben om te eten en te drinken en een beetje vrolijk zijn. Dan schrikken ze zich een hoedje. Alle 9.000 leden telefonisch uitnodigen voor een adviesgesprek is te duur én stuit op weerstand als men hoort welke documenten dan allemaal aangeleverd moeten worden. Daar haken de meesten af. Het zijn praktijkprofessionals, aan administratie hebben ze vaak een hekel’.

SPMS heeft als doelstelling om het aantal contactmomenten met medisch specialisten gedurende de opbouwfase te verhogen en ze te helpen met het verkrijgen van inzicht in hun financiën als ze met pensioen gaan. Het gaat hier uiteindelijk om hun inkomen voor later waar ze nu elke maand veel geld voor opzij leggen. Hiervoor was SPMS op zoek naar een oplossing die snel, eenvoudig en veilig inzicht biedt in de situatie op de gewenste pensioendatum. Een persoonlijk financieel planningsgesprek is daarna een logische volgende stap. De balans tussen online efficiëntie en de warmte van persoonlijk contact met een financieel planner is hierin doorslaggevend.

De Quickscan

De opdracht was helder, dan komt daarna natuurlijk de vertaling naar een daadwerkelijke oplossing. Jan Marten van Seijst, Principal Consultant binnen Yellowtail Pensioenen & Vermogen zegt hierover het volgende. ‘Met onze MyLife propositie waren we in staat invulling te geven aan de ambities van SPMS. Binnen het Mylife concept staat het snel, eenvoudig en veilig antwoord geven op financiële vraagstukken centraal. Daarnaast geloven we bij pensioen gerelateerde vraagstukken sterk in de combinatie tussen online en offline. De QuickScan van SPMS past daarnaast erg goed bij de missie van Yellowtail; het verbeteren van het financiële leven van de consumenten.’

Bij de SPMS QuickScan wordt met behulp van de Ockto app en op basis van DigiD, veel van de benodigde financiële informatie ingeladen. Een overzichtelijk menu helpt de medisch specialisten vervolgens door de stappen. Binnen tien minuten ligt er een reële analyse van de pensioensituatie en is de medisch specialist één klik verwijderd van een gesprek met de financiële planner van SPMS. De opgehaalde data wordt voorafgaand aan het gesprek met de planner automatisch ingeladen in de adviessoftware van Figlo. Geen uitzoekwerk voor de specialist en geen overtikwerk voor de financieel planner dus. De tool geeft aan welk vermogen er op de pensioendatum nodig is om de wensen en doelstellingen te kunnen verwezenlijken. Voor een totaal overzicht voegt de financieel planner de gegevens van de onderneming toe en ziet de medisch specialist ook wat een jaar eerder of later stoppen met werken voor financiële gevolgen heeft. 

De pilot-fase is afgerond en de SPMS QuickScan staat inmiddels live. Een mooie oplossing voor medisch specialisten die, vooral in de huidige tijd, ontzorgd moeten worden gaat hiermee zijn launchfase in.

Wil je meer informatie?

Neem contact op

Jan Marten van Seijst

Jan Marten van Seijst

Director