‘Vol positieve energie haal ik het maximale uit mezelf en anderen’

Als Scrum Master is Saman Abedi een enigszins vreemde eend in de bijt tussen al de techneuten bij Conclusion Xforce. Al heeft hij wel een technische achtergrond. “Maar ik werd niet happy van hands-on achter de knoppen zitten. Ik ben graag de verbindende schakel tussen de business en de techneuten.” Die rol vervult Saman alweer vijf jaar vol overgave.

3 oktober 2023   |   Blog   |   Door: Conclusion Xforce

Deel

Saman Abedi

Succesvol scrummen

Op dit moment ondersteunt Saman als Scrum Master twee teams binnen de Royal Schiphol Group. “Samen met een Product Owner help ik ze met het succesvol toepassen van de Agile/Scrum-methodiek. In tweewekelijkse sprints zetten we als teams goede resultaten neer.” Daarnaast introduceert Saman nieuwe elementen die leiden tot groei en verbetering van de teams. “Ik zet me in voor het verwijderen van obstakels en belemmeringen voor mijn teams”, zegt hij daar zelf over. Nog even over de samenhang tussen Agile en Scrum, hoe zit dat nou eigenlijk? “Agile is de mindset, Scrum het framework”, vat Saman het samen.

Steeds een stukje beter

De kracht van Agile schuilt voor Saman in het empirisch denken, tevens een van de pilaren van Scrum. “Toen ik aan mijn loopbaan begon, was de watervalmethode de enige aanpak bij softwareontwikkeling. Dat leidde tot oneindig durende projecten. Met Agile bouw je kortcyclische elementen en toets je tussentijds of je daadwerkelijk op de goede weg bent. Zo blijf je leren als team en word je steeds beter.” De rol van Scrum Master is Saman op het lijf geschreven: “Ik werk heel graag met mensen en ik ben iemand die graag zaken voor elkaar krijgt. Niet zozeer door me te bemoeien met de inhoud, maar door te kijken hoe ik collega’s kan stimuleren en aanmoedigen om uit hun comfortzone te stappen en het maximale uit zichzelf te halen. Vol positieve energie stimuleer ik dat we er met zijn allen onze schouders onder zetten.”

Doordat ik fitter ben, kan ik die energie ook uitdragen naar collega’s.

Saman

De knop om

Het maximale uit zichzelf halen is aan Saman wel toevertrouwd. Al noemt hij zichzelf “niet meer de jongste”, hij ziet er een stuk jeugdiger uit dan de 42 jaar die hij inmiddels is. “Dat komt waarschijnlijk door de gezondere leefstijl die ik er tegenwoordig op nahoud”, zoekt hij naar een reden. “Sinds COVID ging bij mij de knop om en ben ik intensief gaan sporten. Inmiddels ben ik zestien kilo kwijt en blijf ik al ruim een jaar goed op gewicht. Fitness is mijn nieuwe hobby geworden. Als mijn thuissituatie het toelaat, ben ik minimaal vier avonden per week in de gym te vinden. Daardoor let ik ook beter op mijn eten, omdat het zonde is voor of na zo’n inspanning iets ongezonds te nuttigen.” Een belangrijke winst voor Saman: “Doordat ik fitter ben, kan ik die energie ook uitdragen naar collega’s.”

Vrijheid is blijheid

Met vijftien jaar Conclusion Xforce op de teller, behoort Saman inmiddels tot de oude garde. Wat zorgt ervoor dat hij nog altijd zo lekker op zijn plek zit? “Ik heb steeds de vrijheid gehad om te kunnen doen wat ik wil”, vertelt hij enthousiast. “Bij Conclusion Xforce ben je geen nummertje, dat was de reden dat ik bij mijn vorige werkgever vertrok. Tot op de dag van vandaag voel ik me gezien en gehoord. Ook al heb ik geen gemiddeld Xforce-profiel, ik krijg alle ruimte om mijn rol naar eigen inzicht goed in te vullen.” Saman houdt zijn kennis op peil door veel seminars te volgen. “En door steeds meer certificeringen te behalen”, vult hij aan. “Zo ben ik sinds kort gecertificeerd Scrum Master 2. Ik vind het mooi om de theoretische kennis die ik opdoe te toetsen in de praktijk.” 

Trotse Scrum Master

In de hierboven aangestipte praktijk gaat het goed, al komen er altijd uitdagingen om de hoek kijken. “Als je een team vormt, ga je altijd door fases heen”, vertelt Saman. “Vorming, norming, storming - en daarna komt pas presteren. Een van de twee teams waar ik Scrum Master van ben, is enigszins gehavend. Om goed te kunnen presteren moet dat team groeien. Gelukkig zitten er goede kandidaten in de pijplijn, die na een screening toe kunnen treden tot het team. In het andere team is de sfeer zeer goed. Ze staan voor elkaar klaar en vullen elkaar mooi aan qua expertise. Het is een self-managing team, daar geniet ik van. Ik ben er trots op dat ik dat als Scrum Master kan waarmaken en meemaken.”

Raise your words, not voice. It is rain that grows flowers, not thunder.

Rumi, een dertiende-eeuwse Perzische dichter

Prachtige Perzische poëzie

Als Saman even Scrum Master af is - en niet in de sportschool is te vinden - besteedt hij graag tijd met zijn gezin. En ondanks zijn drukke bestaan is er af en toe ook ruimte voor poëzie. Perzische poëzie om preciezer te zijn. Saman: “Ik ben geboren en bijna getogen in Teheran, de hoofdstad van Iran. Sinds mijn vijftiende woon ik in Nederland. Ik kan nog steeds Perzisch lezen en schrijven. Het is een rijke taal wat betreft poëzie en literatuur. Vanaf mijn veertigste ben ik me daar meer in gaan verdiepen. Ik lees graag het werk van Rumi, een dertiende-eeuwse Perzische dichter. Een quote van hem die ik graag wil meegeven: ‘Raise your words, not voice. It is rain that grows flowers, not thunder.’ In mijn moedertaal krijg ik daar kippenvel van.”

Meer over onze collega's

Een uniek inkijkje in het professionele en persoonlijke leven
Mark Dudock
Marco Stougie
Marcel Lans
Henk den Hartog
Saman Abedi
Jitse Klomp