‘Met behulp van Ikigai aan mezelf werken is een manier van leven’

In het Japanse ‘Ikigai’ vindt Yinchen van Geelen zijn reden van bestaan. Deze holistische benadering verbindt zijn passie met zijn roeping, missie en professie: DevOps Engineer bij Conclusion Xforce. Dagelijks zoekt hij de balans tussen voorgaande vier elementen, zodat hij vreugde in lijn met zijn vaardigheden vindt.

13 februari 2024   |   Blog   |   Door: Conclusion Xforce

Deel

Yinchen van Geelen

Dieper de inhoud in

Vrijheid in zijn werk is een groot goed voor Yinchen. “Het werkt voor mij motiverend als ik de vrijheid ervaar om proactief verbeteringen aan te dragen en problemen op te lossen bij mijn klanten. Altijd vanuit de gedachte om samen met het team waarde toe te voegen. Die ruimte ervaar ik hier.” In april 2023 streek Yinchen neer bij Conclusion Xforce. “Ik had vooral veel ervaring met observability, maar wilde me diep-inhoudelijk ontwikkelen op gebieden als OpenShift en Kubernetes”, verklaart hij zijn keuze. “Bij Conclusion Xforce werk ik in een omgeving waarin ik me snel kan ontwikkelen, ook op het gebied van certificeringen.” 

Samen succesvol

Momenteel werkt Yinchen voor Schiphol en maakt hij deel uit van het team Runtime, dat onder Platform Services valt. “Als team zijn wij verantwoordelijk voor het onderhouden en doorontwikkelen van OpenShift-clusters”, ligt de DevOps Engineer toe. “Vanuit Platform Services ontwikkelen we een platform waarop onze developers kunnen landen en gebruik kunnen maken van resources.” De agile way of working die zijn team hanteert, bevalt Yinchen: “Het houdt rekening met meer dan alleen deliverables. Agile werken geeft een team ook handvatten hoe met elkaar om te gaan. Dat is heel belangrijk om samen succesvol te kunnen zijn.”

Bij Conclusion Xforce werk ik in een omgeving waarin ik me snel kan ontwikkelen.

Yinchen

Boeken verslinden

Als Yinchen niet aan het werk is of tijd doorbrengt met familie en vrienden, verslindt hij boeken. “Daaruit haal ik veel genot en motivatie”, vertelt hij. “Steeds weer als ik een nieuw inzicht opdoe uit een boek, voelt dat voor mij als een persoonlijk succes. Ik vind het mateloos interessant om veel verschillende onderwerpen te kunnen begrijpen, zodat ik meer tools krijg om oplossingen te vinden voor complexe vraagstukken - of dat nu bij de klant is of in mijn persoonlijke leven. Door veel kennis op te doen, leer je connecties te zien tussen op het oog ongerelateerde gebieden. Dat zorgt voor creatieve oplossingen.” Als hem on the spot wordt gevraagd om drie boeken te tippen, komt Yinchen met het volgende lijstje: “The Happiness Equation, Sapiens van Yuval Noah Harari en Man’s Search For Meaning.” 

Breed perspectief

Tijdens zijn studietijd had Yinchen minder tijd om te lezen. Naast een uitdagende studie Econometrie besloot hij namelijk ook Bedrijfskunde te gaan studeren. “Mijn econometrische achtergrond helpt me te analyseren en verbanden te leggen; het kwantitatieve in mijn werk te verbeteren, Mijn bedrijfskundige inzicht zorgt ervoor dat ik het grotere geheel kan overzien en begrijp hoe ik daar waarde aan toe kan voegen.” Bij de klant is Yinchen dan ook niet alleen bezig met zijn eigen stukje code, maar denkt hij breder: “Waarom kiezen we voor deze oplossing? Wat raakt het allemaal? Dat bredere perspectief waardeert de klant, merk ik.”

Manier van leven

In Ikigai, waar dit verhaal mee begon, komt een hoop samen uit Yinchen’s leven. “Ik vind het leuk om aan mezelf te werken, het is een manier van leven”, vertelt hij. “Elke ochtend als ik wakker word, stel ik mezelf een doel voor die dag. Ikigai speelt zich af op het snijvlak tussen iets doen waar je veel plezier uit haalt, iets doen wat de wereld van je nodig heeft en waar je je professie van kunt maken, en iets doen waar je goed in bent en voldoening uit haalt.” Vindt Yinchen iedere dag die balans? “Het is een continu proces. Ikigai evolueert ook met de levensfase waarin je je bevindt. Iemand van zeventig heeft bijvoorbeeld een heel andere Ikigai dan ik.”

Westen en Verre Oosten komen samen

Niet alleen Ikigai als Japans concept fascineert Yinchen, het land van de rijzende zon zit in zijn hart. “Tijdens mijn studie heb ik een half jaar in Japan gewoond”, vertelt hij. “Daar raakte ik gefascineerd door het land en de cultuur. Er zijn zowel raakvlakken met het Westerse leven als met dat uit het Verre Oosten. Met bewondering kijk ik hoe die invloeden samenkomen in Japan.” Maar gelukkig zit Yinchen goed op zijn plek bij Conclusion Xforce en haalt hij veel voldoening uit zijn professie.

Meer over onze collega's

Een uniek inkijkje in het professionele en persoonlijke leven
Henk den Hartog
Wouter
Foto Mark Dudock
Jitse Klomp
Marco Stougie