Het Conclusion-ecosysteem: verbinding als fundament

Ecosystemen in de natuur zijn ontworpen om eeuwen te kunnen bestaan. Dankzij grondbeginselen als zelfregulering, biodiversiteit en interconnectiviteit, past een ecosysteem zichzelf continu aan de omgeving aan. Zo houdt het zichzelf in stand en kan het overleven. Dat is precies de reden waarom Conclusion is georganiseerd in de vorm van een ecosysteem: het biedt zekerheid in de snel veranderende wereld waarin niets zeker is. Net zoals een ecosysteem in de natuur, heeft het Conclusion-ecosysteem zijn eigen pijlers: toekomstbestendigheid, diversiteit en verbondenheid. In deze laatste blog van een driedelige serie wordt duidelijk dat verbinding het fundament is van het ecosysteem.

14 mei 2024   |   Nieuws   |   Door: Conclusion

Deel

Het Conclusion-ecosysteem: verbinding als fundament

Relatie draagt het systeem

Eigenlijk is het heel simpel: zonder verbinding bestond het Conclusion-ecosysteem niet. Dan waren het gewoon 25 losse bedrijven. Het is de onderlinge relatie die zorgt voor verbinding tussen alle bedrijven en de mensen die er werken. De relatie draagt dus het Conclusion-ecosysteem. In de dagelijkse praktijk betekent dit dat we elkaar kennen en weten te vinden. Dat we elkaar inspireren en uitdagen. Dat we samen de schouders eronder zetten om klanten zo goed mogelijk te helpen in hun businessuitdagingen. Dit betekent niet dat we een eenheidsworst willen worden, want diversiteit is immers onze kracht. Maar de onderlinge verbinding is wel hetgeen dat ervoor zorgt dat het Conclusion-ecosysteem functioneert.

De relatie is ook de basis in onze samenwerking met klanten, niet het contract. We vinden het belangrijk dat we klanten écht kennen en weten wat belangrijk voor ze is. Dit stelt ons in staat om er samen voor te gaan. Concreet betekent dit dat we – terwijl misschien A in het contract staat - we B doen als B nodig is.

Energiestromen

De relatie is ook belangrijk omdat het de energie hoog houdt. Kijk maar naar de natuur. Daar stroomt energie door een ecosysteem in de vorm van voedselketens en voedselwebben. Binnen het Conclusion-ecosysteem geven mensen elkaar energie als ze ideeën uitwisselen of kennis delen. Maar ook als bedrijven samen voor dezelfde klant werken of als na werktijd samen wordt gesport. Deze kruisbestuiving tussen experts van verschillende bedrijven zorgt voor nieuwe energie.

Deze energiestromen zorgen voor wendbaarheid en weerbaarheid van het ecosysteem. Valt een klantvraag net buiten het expertisegebied van bedrijf A, dan springt bedrijf B bij. Doet een bedrijf iets voor het eerst? Dan is er altijd een ander bedrijf met ervaring om van te leren. Plat gezegd kunnen we door deze veerkracht best wat klappen hebben, zonder dat klanten hier last van hebben of dat het ons de kop kost.

Werken bij Conclusion

Verbinding komt er niet vanzelf

Natuurlijk is verbinding niet altijd vanzelfsprekend. Met 25 bedrijven en ruim 3000 medewerkers, is er soms ook letterlijk afstand. Vanuit Conclusion faciliteren we het opzoeken van verbinding door inspiratiesessies te organiseren of gildes op te richten waarbinnen experts kennis delen. Daarnaast hebben we verschillende sub-ecosystemen van expertbedrijven die gezamenlijk optrekken binnen hetzelfde domein. Zo bindt Conclusion Intelligence bedrijven die expert zijn op het gebied van data en AI, en brengt Conclusion Experience alle bedrijven die actief zijn binnen het digitale domein.

Voor ieder wat wils

Voor ons is het vooral belangrijk dat we voor ieder wat wils bieden. Medewerkers zijn vrij om ‘verbinding’ op hun eigen manier in te vullen. Voor de één is dit samen lunchen met collega’s binnen het eigen bedrijf, voor de ander is dit sporten met andere Conclusion-collega’s en weer een ander vindt het leuk om op dagelijkse basis werkinhoudelijk te sparren met collega’s uit andere expertbedrijven. Zoals één van de medewerkers het mooi verwoordde: “Je hoeft nooit thuis te eten. Er is elke avond wel ergens binnen het ecosysteem iets te doen als je wil, maar het hoeft niet.”. En dat is precies hoe we verbinding vanuit Conclusion willen faciliteren: laagdrempelig en vrijblijvend.

Verbinding voor klanten

Voor klanten geldt hetzelfde. Er zijn klanten die bij één bedrijf dienstverlening afnemen en dat is prima. We laten ze wel de kracht van het ecosysteem zien, zodat ze weten waar we ze in potentie in kunnen ondersteunen. Er zijn ook klanten waar we vanuit meerdere bedrijven actief zijn, maar waar we als één team optrekken. Onze delivery-aanpak is zo ingericht dat de interne verbinding tot in de puntjes geregeld is. Dat wij achter de schermen vier losse expertbedrijven zijn, mag bijvoorbeeld niet betekenen dat de klant vier losse rapportages krijgt. De klant voelt zich verbonden met Conclusion en ziet ons als één bedrijf. Daarom is het voor ons vanzelfsprekend dat we optrekken als één team.

Waar een ecosysteem in de natuur zonder zonlicht niet zou functioneren, functioneert het Conclusion-ecosysteem niet zonder verbinding. Het zorgt ervoor dat verschillende expertbedrijven en collega’s samenkomen en elkaar aanvullen. En het zorgt ervoor dat we samen kunnen werken met klanten op de manier waarin we geloven: niet het contract maar de relatie als basis. Uiteindelijk is wat we doen mensenwerk en doen we het samen.

Ook interessant:

Blog
Raoef Hayatmahomed

Samen sterk: Raoef over gezamenlijke en persoonlijke groei 

Aanmelden voor de nieuwsbrief van Conclusion

ALTIJD UP-TO-DATE

Met onze maandelijkse nieuwsbrief ben je altijd op de hoogte van relevant Conclusion-nieuws, interessante businesscases en de laatste trends van onze experts. Eenvoudig in je mailbox. Dat wil je niet missen.