Duurzaam IT-beheer met GreenOps

Binnenkort kunnen alle klanten van Conclusion Enablement in een dashboard zien hoe hoog de CO2-footprint is van hun ICT-landschap. Hoe kan deze GreenOps-dienstverlening klanten helpen in hun eigen verduurzamingsstrategie? 

25 april 2024   |   Blog   |   Door: Jeroen Timmermans and Marcel Stangenberger, both Strategy Lead at Conclusion Enablement

Deel

GreenOps: Duurzaam IT-beheerinitiatief van Conclusion's experts voor CO2-voetafdrukvermindering.

Waarom GreenOps? 

Mede door de explosie van de energieprijzen in 2022 zijn organisaties zich bewust geworden van de hoeveelheid stroom die wordt verbruikt door hun ICT-omgeving. Bij meerdere klanten werd duurzaamheid ook zichtbaar op de bestuursagenda geplaatst, waardoor het nu in een versnelling gekomen is. 

Marcel: “In het verleden werd vaak gedacht: laten we de infrastructuur maar zo robuust en redundant mogelijk uitvoeren, dan lopen we zeker geen risico met de beschikbaarheid en performance. Nu zeggen bedrijven: laten we ook eens kijken wat we kunnen doen om het energiegebruik te reduceren. Hoeveel rekenkracht, storage en netwerkvoorzieningen hebben we nodig om onze digitale dienstverlening te organiseren? In plaats van: dit is onze piek en daarop baseren we de benodigde resources.” Vanzelfsprekendheid speelt hier ook het doelmatig besteden van IT-budget op de achtergrond. 

Deze nieuwe manier van kijken is nodig ook, want inmiddels heeft de ICT-industrie de luchtvaart ingehaald als sector met de hoogste CO2-uitstoot. Er zijn twee knoppen om aan te draaien. Je kunt de code van de software zo efficiënt mogelijk schrijven (Sustainability by Design) en je kunt beter nadenken over waar en hoe je die software draait. De twee disciplines ontmoeten elkaar bij de vraag waar de software gaat draaien: op dedicated servers, in een private cloud of in de public cloud? 

De werkplek heeft ook een rol in het energieverbruik. Deze wordt natuurlijk zo ingesteld dat verbruik zo optimaal mogelijk is, denk hier bijvoorbeeld aan schermhelderheid, inzet van Flash en de juiste laadmomenten kiezen. Dit zijn kleine stappen die naarmate het landschap groter wordt ook substantiële impact kunnen hebben. Over dit onderdeel presenteren we binnenkort een blog. 

GreenOps biedt bedrijven een dashboard met geaccumuleerde data, waarmee ze hun CSRD-rapportage kunnen voorbereiden.

Marcel Stangenberger

Wat is GreenOps van Conclusion? 

Onderdeel van de GreenOps-dienstverlening van Conclusion Enablement is een dashboard met geaccumuleerde data die bedrijven kunnen gebruiken om een deel van hun CSRD-rapportage voor te bereiden (de Europese wet die grote bedrijven verplicht te rapporteren over hun inspanningen op het gebied van mens, milieu en klimaat). Dit gaat over het CO2-verbruik van hun cloudcapaciteit.

Waar Conclusion al veel langer met klanten het gesprek aangaat over mogelijkheden om het energieverbruik van hun ICT-omgeving inzichtelijk te maken en daadwerkelijk te verlagen, maakt het dashboard het resultaat van de inspanningen meetbaar. Meten is immers weten, en dat is de basis om te verbeteren.

Jeroen: “Vanuit onze expertise helpen wij onze klanten met het optimaal gebruikmaken van de resources in de cloud. Denk hierbij aan virtuele servers die overgedimensioneerd zijn rightsizen, applicaties containeriseren of serverless maken en databases migreren naar een PaaS-oplossing om zo optimaal gebruik te maken van de mogelijkheden die de cloud biedt, waaronder schaalbaarheid, redundantie en flexibiliteit.”

Wat maakt GreenOps zo complex? 

Het is geen sinecure om infrastructurele keuzes te maken die enerzijds gericht zijn op reductie van het energiegebruik en die anderzijds geen impact hebben op de beschikbaarheid en performance. “Dat is een evenwichtsoefening”, zegt Marcel. “Om de juiste keuzes te maken moet je berekenen hoeveel capaciteit je op welk moment nodig hebt. Zodra je dat weet zijn er mechanismes die kunnen helpen om op het juiste moment de juiste capaciteit te geven en daarmee ook deze af te schalen wanneer je de capaciteit niet nodig hebt.

Hiermee pas je je voetafdruk en dus de uitstoot aan het moment, waardoor je onder de streep minder verbruikt. Dit kun je daarna verder optimaliseren door te bepalen welke workloads je in de tijd kunt verplaatsen (naar momenten waarop de zon schijnt, de wind waait en/of de rest van het energiegebruik heel laag is) en welke workloads realtime moeten worden uitgevoerd.”

Het inzichtelijk maken van het energiegebruik is één ding, maar het vertalen naar de CO2-uitstoot is een heel ander verhaal, weet Jeroen. “Het maakt nogal wat uit in welke regio een bepaalde dienst draait. Als die regio grotendeels op groene stroom draait, is je uitstoot lager dan wanneer de bulk van de energie grijs is.”

Emerging Technologies Trendrapport 2024

Emerging Technologies Trendrapport 2024

De Conclusion-bedrijven monitoren voortdurend opkomende IT-trends én ontdekken en verkennen nieuwe technologieën die van belang kunnen zijn voor onze klanten. In ons halfjaarlijkse trendrapport lichten we steeds meerder technologieën uit die wat ons betreft de aandacht verdienen. Verken je met ons mee?

CloudCast: Green green Ops, blue blue skies 

Zoals gezegd is GreenOps een evenwichtsoefening. Het kost tijd om die oefening goed in te slijpen. Hoe word je groen, groener, groenst? Marcel Stangenberger vertelt in de CloudCast van Conclusion Enablement waar je aan kunt denken wanneer je groener aan de slag wilt met IT. 

Ontdek de laatste techtrends nu!

  • Naar Emerging Technolgies Trendrapport
  • Naar inschrijven voor de nieuwsbrief