Uitfaseren van legacy en verouderde systemen, hoe behoud je controle?

Operationele technologie (OT) moet vaak wel dertig jaar of langer draaien. Of het nu gaat om een brug, windmolenpark of fabriek, de investeringen gaan lange tijd mee. De IT die de OT aanstuurt, moet echter veel vaker worden vervangen. Wil je dat die IT veilig is en met zijn tijd meegaat, dan zul je daar in je investeringsplannen rekening mee moeten houden.

20 september 2022   |   Blog   |   Door: Jochem van Lierop en Neal Peters

Deel

Digitale transformatie: make or buy?

Budgetteer vooruit

Helaas geldt voor de meeste IT-systemen die OT aansturen, dat ze eigenlijk al lang vervangen hadden moeten worden. Eigenaren van OT houden vaak te weinig rekening met het feit dat ook de IT die deze OT aanstuurt onderhoud nodig heeft. Daardoor komen ze voor een verrassing te staan als een server technisch is afgeschreven, de security gaten vertoont, of als blijkt dat remote monitoring absoluut niet geïmplementeerd kan worden op de omgeving zoals die er nu staat. Pas op dat moment denken ze voor het eerst na over vervanging van de IT. En dan schrikken ze van de kosten.

Dat is jammer, want als je mindset is dat je moet blijven innoveren, dan hou je daar in je budget ook rekening mee. Natuurlijk weet je niet precies wanneer je netwerkverbinding aan een upgrade toe is. Maar je weet wel dat er iedere paar jaar een nieuwe generatie draadloze netwerktechnologie wordt geïntroduceerd. Wil je profiteren van de verbeteringen in technologie, dan zul je in je budget ruimte moeten houden voor investeringen in nieuwe technologie.

Inventariseer wat je hebt

Aan dat advies heb je nu echter niets, want je zit nu opgezadeld met legacy die je verhindert te innoveren. Of het nu een onbetrouwbare netwerkverbinding is, verouderde software of een tekort aan geheugencapaciteit op de server, om de juiste beslissing te nemen zul je verder moeten kijken dan dat ene apparaat of die ene applicatie, want anders heb je over een paar maanden het volgende legacyvraagstuk te pakken. Veel beter is het om eerst te starten met een grondige inventarisatie: hoe zit de omgeving in elkaar? Welke technologie gebruiken we allemaal? Waar wordt dat voor gebruikt? Gebruik daarbij een risk based approach: wat gebeurt er als dit onderdeel onverhoopt uitvalt? Welke kosten brengt uitval of een hack met zich mee? Want als je dat weet, is het een stuk makkelijker om budget vrij te maken. Lees meer hierover in onze blog ‘Voorkom ongeplande uitval met life cycle management’.

Zes opties om legacy te lijf te gaan

Een Life cycle management (LCM)-inventarisatie is tijdrovend, want de meeste omgevingen zitten complex in elkaar. De documentatie is vaak verre van volledig, want in de loop der tijd zijn er allerlei zaken veranderd die nooit in de documentatie zijn bijgewerkt. Het is dus monnikenwerk om alles uit te zoeken. Maar het is wel een randvoorwaarde als je beter wilt gaan sturen. Met een LCM-inventarisatie in de hand kun je namelijk, aan de hand van het 6R-model, veel beter bepalen hoe je de legacy te lijf wilt gaan: retire, repurchase, refactor, retain, en in het geval van software heb je ook nog de opties rehost (lift-and-shift) en replatform (lift-beetje aanpassen-shift).

6R model

Denk modulair

Bij het maken van deze keuzes helpt het als je modulair denkt. Dat geldt voor de infrastructuur, waarbij je bijvoorbeeld network, compute en storage apart begroot. En dat geldt voor de software, die je modulair kunt upgraden. Bijvoorbeeld door te starten met alleen remote monitoring van je assets en pas later predictive maintenance toe te voegen.

Deze oproep om modulair te denken betekent overigens niet dat je nooit de keuze kunt maken voor alles-in-één. Of dat je nooit mag kiezen voor een vendor lock-in op een bepaalde technologie. Soms doe je dat wel omdat je daar op middellange termijn zoveel voordelen uit haalt, dat de nadelen daar niet tegen opwegen. Waar het om gaat is dat je zowel je omgeving als de voor- en nadelen goed in kaart hebt en bewuste keuzes maakt.

Life cycle management is randvoorwaarde

Is dit eenvoudig? Nee. Het is ontzettend veel werk. Maar het is een voorwaarde om te voorkomen dat je kiest voor de technologie die voor de situatie van vandaag het meest geschikt is. Je OT-landschap gaat immers minimaal dertig jaar mee. Je IT-omgeving moet gedurende al die tijd flexibel kunnen meebewegen.

 

Heb je hier hulp bij nodig? Schroom niet om contact met ons op te nemen.

Meer weten over ons of hoe we jou kunnen helpen?

Jochem van Lierop

Jochem van Lierop

Chief Technology Officer
Jochem.van.Lierop@conclusion.nl