Meer waarde halen uit data? Maak je IT-basis op orde

Vrijwel ieder bedrijf heeft de ambitie om data driven te gaan werken. Ze zien dat er veel waarde zit in de data die ze beheren en staan te popelen die daaruit te halen met tools als dashboards en algoritmen. Maar vaak al bij de eerste pilots en PoC’s lopen ze aan tegen zaken als het waarborgen van de privacy of het garanderen van de datakwaliteit. Dit staat een bedrijfsbrede uitrol in de weg.

3 oktober 2022   |   Blog   |   Door: Jochem van Lierop en Neal Peters

Deel

mission critical data streaming & cloud integratie

Privacy, datakwaliteit en databeschikbaarheid zorgen voor problemen

De problemen liggen op verschillende terreinen. Er is bijvoorbeeld niet duidelijk vastgelegd wie welke data mag inzien, gebruiken of veranderen. Ga je die data vervolgens gebruiken in allerlei analytische toepassingen, dan loop je een groot risico de privacyrichtlijnen te overtreden. Ook wordt data vaak gekopieerd. Als er daarna wat verandert, komen de records in verschillende systemen niet meer overeen en is niet meer te achterhalen welke databron het bij het juiste eind heeft. En wat te denken van de situatie wanneer een systeem platgaat waardoor er data verloren zijn gegaan. Er zijn ooit wel restoreprocedures opgesteld, maar die zijn nooit meer aangepast en nooit getest. Dan hebben we het nog niet eens gehad over het risico dat er een hack plaatsvindt.

Automatiseer de governance vergaand

Wil jij meer doen met data? Dan zul je eerst de basis op orde moeten maken. Daaronder verstaan we: creëer bewuste data redundancy, zodat je altijd een kopie van de data terug kunt zetten op het moment dat een record beschadigd raakt of verdwijnt. Beveilig de data met encryptie. Mocht een kwaadwillende de data willen stelen, dan kan die er niets mee omdat het record voor hem of haar onleesbaar is.

Automatiseer vervolgens alle procedures, checks en toestemmingen die je maar kunt automatiseren. Denk onder meer aan role based access. Op die manier breng je je governance op orde en zorg je ervoor dat gebruikers van data niet makkelijk de fout in kunnen gaan.

Onder alle omstandigheden gebruikmaken van data en analytische toepassingen

Als je het op die manier inricht, kun je altijd zien wie wat met welke data heeft gedaan. Ook kun je data in geval van een storing of hack weer makkelijk restoren. Zo kun je onder alle omstandigheden gebruik blijven maken van je data en analytische toepassingen. Want een pilot is leuk, maar zodra je een dahsboard of algoritme naar productie brengt, dan zijn je kritische processen ervan afhankelijk en is het belangrijk dat je 100 procent zeker weet dat data juist, veilig en beschikbaar is.

Wil je meer weten over het CMC Data Platform en Integratie Platform? Schroom dan niet om contact op te nemen.

Meer weten over ons of hoe we jou kunnen helpen?

Jochem van Lierop

Jochem van Lierop

Chief Technology Officer
Jochem.van.Lierop@conclusion.nl