Digitaal transformeren? Begin met de integraties

Ieder bedrijf wordt een softwarebedrijf. Alle producten en diensten worden van voor tot achter digitaal ondersteund. Want of het nu gaat om de energietransitie of om nieuwe OV-diensten zoals Mobility-as-a-Service, het hangt allemaal nauw samen met een digitale transformatie. Het is dan ook niet gek dat uit onderzoek van Markteffect blijkt dat directies van bedrijven met meer dan 50 medewerkers als hun top 3 IT-uitdagingen noemen: integratie van systemen, uitfaseren van legacy, een gecontroleerde route naar de cloud.

5 mei 2022   |   Blog   |   Door: Jochem van Lierop

Deel

mission critical data streaming & cloud integratie

Top 3 IT-uitdagingen van directies

  1. Integratie van systemen
  2. Uitfaseren van legacy
  3. Een gecontroleerde route naar de cloud

Het zijn drie uitdagingen die nauw met elkaar samenhangen. De grote vraag die in veel bedrijven speelt is: waar beginnen we? 

Data ontsluiten uit vele verschillende systemen

Die start ligt in de OT-omgeving op een ander vlak dan in de enterprise IT-omgeving. In de enterprise IT is de voornaamste uitdaging om data uit een veelheid aan systemen, die draaien in een veelheid van verschillende omgevingen, op een integrale manier te ontsluiten en te verwerken. Denk bijvoorbeeld aan data die klanten ingeven in een app en die verwerkt moet worden in een legacy back-end systeem, waarna het resultaat weer terug gecommuniceerd moet worden naar de moderne voorkant. 

Ontwikkel een Hybrid Integratie Platform

Natuurlijk wil je ooit die legacy back-end systemen uitfaseren, maar dat kost tijd. Tijd die je nu niet hebt. En daarom is het beter om te beginnen bij de integraties. Ofwel, met een Hybrid Integratie Platform (HIP) dat al die verschillende omgevingen verbindt: verschillende public clouds, private clouds en on-prem systemen. Het HIP is een mediationlaag die ervoor zorgt dat data op de juiste manier van applicatie naar applicatie ‘stroomt’, ongeacht of het een moderne cloudapplicatie betreft of een legacy-applicatie op een on-prem systeem. Daardoor hoef je nog niet per direct de legacy-applicaties te moderniseren en kun je daar een goed, gefaseerd plan voor maken. Zo creëer je tijd en rust voor je digitale transformatie.

Koppel een moderne front-end aan een legacy back-end

Deze aanpak werkt goed in bedrijven die nog een traditionele back-office hebben en een moderne front-end. Een situatie die herkenbaar is voor veel bedrijven die al lang bestaan. Zij werken in de back-end vaak met legacy-applicaties die hun kernprocessen ondersteunen. Maar de communicatie met klanten verloopt via moderne mijn-omgevingen en apps. De data uit de back-end systemen moet vaak eerst worden verrijkt en daarna ontsloten in de moderne front-end systemen. En informatie die klanten via de app of mijn-omgeving invoeren moet weer worden toegevoegd aan de back-end. 

Laat oud en nieuw met elkaar praten

Dit doet zich bijvoorbeeld voor in de energiewereld. Leveranciers werken in al langer bestaande productieomgevingen met oude systemen en applicaties die de OT aansturen. Voor de nieuw te bouwen windmolenparken of stadswarmteprojecten ontwikkelen ze moderne cloudapplicaties. Ook zij kiezen voor een Hybrid Integratie Platform om oud en nieuw met elkaar te laten samenwerken. Want door te starten met integratie kun je gefaseerd de legacy-systemen vervangen en hou je controle over je route naar de cloud. Dan kun je voor iedere applicatie op een goed overwogen manier de afweging maken tussen de opties die het 6R-model biedt: retire, rehosting (lift-and-shift), replatforming (lift-en een beetje aanpassen-shift), repurchasing, re-architecting en retain.

Zit jij ook met een complex applicatielandschap bestaande uit legacy en moderne cloudapplicaties? En wil je meer weten over deze aanpak? Neem gerust contact met ons op.

IT voor Business ApplicationsOnze expertisesOver onsOnze cases

Wil je meer weten of ben je benieuwd hoe we jou verder kunnen helpen?

Yvo van Put

Yvo van Put

Business Development Manager
yvo.van.put@conclusion.nl