Mendix 10: De nieuwste ontwikkelingen in het low-code platform

Het Mendix 10 event van 27 juni markeerde een grote stap voor het Mendix low-code platform. Het platform speelt in op de huidige behoeften van bedrijven, waarbij er een grote vraag is naar IT-oplossingen en een krapte in het aanbod. Mendix 10 richt zich op het verkleinen van de kloof tussen business en IT door middel van samenwerking in high-impact teams. Deze teams bestaan uit gebruikers uit de business, UX-designers, citizen- en pro developers, en business engineers. Hierdoor kunnen bedrijven sneller betere software ontwikkelen en ideeën omzetten in resultaten.

4 juli 2023   |   Blog   |   Door: Anthony Dickinson

Deel

Mendix 10 lancering

Verbeteringen en vernieuwingen in Mendix 10


Mendix 10 introduceert verbeteringen en vernieuwingen in vijf belangrijke thema's, waarbij de focus niet langer alleen ligt op de ontwikkelomgeving, maar op een breder scala aan mogelijkheden. Deze thema's omvatten samenwerking tussen business en IT, cloud computing, governance en control, AI en machine learning, en compositie.

 1.  Samenwerkingstools
  Het Mendix platform biedt nu mogelijkheden om het portfolio in kaart te brengen en te beheren, inclusief de waarde per project. Daarnaast is het verzamelen van feedback van eindgebruikers verbeterd door proactieve mini-surveys aan te bieden. Deze samenwerkingstools vergemakkelijken de communicatie en het nemen van beslissingen omtrent projectprioriteiten.
 2. Verbeterde IDE (Integrated Development Environment)
  De ervaring voor ontwikkelaars is verbeterd door de integratie van de goede eigenschappen van Mendix Studio in de Mendix Studio Pro IDE. Hierdoor kunnen verschillende typen developers, zowel met als zonder IT-ervaring, gebruikmaken van één omgeving om de ideeën en wensen van de business om te zetten in werkende applicaties. Daarnaast sluiten de ontwikkelde applicaties aan bij de groeiende trend van composable enterprise door middel van het hergebruik van bouwblokken.
 3. AI en Machine Learning
  Met Mendix 10 wordt AI Assisted Development naar een hoger niveau getild door nog meer ondersteuning te bieden bij het maken van logica, validaties en het toepassen van best practices. Daarnaast worden applicaties slimmer door de native integratie van Machine Learning-modellen met behulp van de Machine Learning Kit.
 4. Cloud vrijheid
  Mendix 10 biedt verbeterde mogelijkheden voor beschikbaarheid met multi-region failover en ondersteuning voor CI/CD met behulp van webhooks en pipelines in een low-code benadering. Het deployen van Mendix op een eigen AWS EKS cluster is vereenvoudigd door het beschikbare template. Bovendien maakt het Private Mendix Platform het mogelijk om de Marketplace, Collaboration en de developer portal in een afgeschermde omgeving te draaien indien nodig.
 5. Governance en control
  Met de uitbreiding van het Control Center is er nu een centraal punt waar gebruikers in één oogopslag kunnen zien waarop ze moeten focussen.
  De Software Bill of Materials – SBOM – wordt bereikt door de nieuwe Risk Manager. Deze functionaliteit hebben wij al langer in onze Model Quality Tool (MQT) – eerder deelde wij deze blog over onze MQT. Waardoor we zien welke modules, widgets of JARS waar gebruikt worden en in welke versie. Zodat wanneer er een incident met een module is, direct en zonder moeite de impact duidelijk is. 

Impact van Mendix 10

Over de hele linie helpt het platform organisaties in het digitaliseren en moderniseren van het applicatie landschap. Van ideeën tot gerealiseerde applicaties in een landschap en het beheren daarvan is naar het volgende niveau gebracht. Met minder moeite, meer resultaat.
Voor de ontwikkelaars is het platform toegankelijker, volwassener en innovatiever geworden, zodat nog meer focus is op het ontwikkelen van oplossingen en het omzetten van ideeën naar resultaten, samen met de business.

Wil je meer weten over de mogelijkheden van Mendix 10?

Anthony Dickinson

Anthony Dickinson

Architect
adickinson@conclusion.nl