Mendix-maatwerksoftware houdt business op voorsprong

Het commerciële succes van organisaties hangt nauw samen met het vermogen om dienstverlening voortdurend af te stemmen op de wensen en nieuwe kansen in de markt. Dat vereist snel schakelen: van idee naar operationeel resultaat. In deze digitale transformatie case lees je hoe we een van onze klanten ondersteunen in dit dynamische proces met mendix. De klant is een prominente speler in de automotive sector. Lees in dit low code voorbeeld meer over de snelste weg van idee naar operationeel resultaat met mendix.

Klant

Dutch company – automotive sector

Nederlands bedrijf - agrarische sector

Markt

Zakelijke dienstverlening

Thema

Fit for purpose software

Publicatiedatum

22 juni 2022

Mendix klantcase digitale transformatie automotive sector Conclusion

Naar een mendix oplossing in zes weken

Onze klant begon vijf jaar geleden met het realiseren van zijn eerste low code maatwerk applicatie in het Mendix platform. Door een acuut probleem van de ‘schaduw IT’ dreigde een van zijn businessprocessen vast te lopen. Binnen zes weken moest er een oplossing worden gerealiseerd. Hiervoor riep het bedrijf onze low code expertise in. Met succes. Het resultaat beviel zelfs zo goed dat het strategische besluit werd genomen om het Mendix platform structureel in te zetten. Inmiddels heeft onze klant meer dan vijfendertig applicaties draaien. En kan hij de wensen in de markt snel omzetten in onderscheidende en werkende applicaties en services naar de interne klanten en het dealernetwerk.

Toenemende behoefte aan Mendix applicaties

Al vrij snel kwamen er méér vragen vanuit de organisatie, voor een breed scala aan toepassingen. Uitgevoerd zijn onder meer: applicaties voor interne medewerkers in het service- en salesdomein, klantportalen voor dealers en nieuwe digitale dienstverlening voor het inbouwen van track-and-tracekastjes in leaseauto’s. Daarnaast zijn workflowprocessen gerealiseerd over afdelingen heen waardoor de processen soepeler verlopen en de foutgevoeligheid is aangepakt. Het gevolg: hogere tevredenheid van medewerkers en klanten.

Gerichte ondersteuning bij Mendix-applicatieontwikkeling

Conclusion functioneert als hét Centre of Excellence op het gebied van Mendix-applicatieontwikkeling. In de praktijk is dat een brede rol. We ontzorgen onze klant op het gebied van: architectuur en businessanalyse; het ontwerpen, ontwikkelen, testen en vervolgens beheren van de Mendix-applicaties; en het realiseren van de bijbehorende integraties met het bestaande IT- landschap.

Daarnaast hebben we een specifieke company appstore opgezet. In deze private appstore staan bijvoorbeeld standaardmodules en API’s die voor nieuwe applicaties kunnen worden hergebruikt. Maar denk ook aan speciale styling elementen of widgets die op maat gemaakt zijn voor onze klant. De company appstore draagt bij aan consistentie en herkenbaarheid en zorgt voor generieke en herbruikbare componenten.

Door dit geoliede proces, de efficiënte ontwikkelstraat en de goede onderhoudbaarheid, kan onze klant zich focussen op innovatie.

Bewust van kansen met Mendix-platform

Inmiddels weten de betrokken collega’s bij de klant heel goed welke projecten succesvol met het Mendix-platform gerealiseerd kunnen worden. Zij kennen de problemen in hun huidige IT-landschap en ook de wensen van hún klanten. Mendix is als oplossingsrichting dan ook verankerd in de Enterprise Architectuur.

Verzoeken voor nieuwe applicaties komen op een centrale plek samen. De Business Informatie Manager bepaalt eerst of er een standaardoplossing in de markt beschikbaar is die voor dit vraagstuk ingezet kan worden. Zo niet, dan onderzoekt de Business Informatie Analist samen met collega’s uit de business of het Mendix-platform deze vraag kan oplossen. Deze analist levert een duidelijke uitvraag waarmee onze software architect aan de slag gaat. Deze vormt het brein achter het ontwerpen en ontwikkelen van de maatwerkapplicatie. De eisen en wensen worden vertaald naar een oplossing op maat en de architect ontwerpt de basis. Dit voorstel voor een oplossing wordt met de klant besproken.

Vervolgens stellen wij een begroting op en wordt de doorlooptijd vastgesteld. Dan gaat het team van developers, architect, scrummaster en een tester aan de slag om de oplossing te realiseren. De architect/lead developer leidt de verdere ontwikkeling in goede banen en controleert de voortgang. Het team zorgt dat de applicatie begrijpelijk blijft en beheersbaar: de eindgebruiker moet er goed mee uit de voeten kunnen.

Direct met de eindgebruikers

De collega’s uit de organisatie die de applicatie willen inzetten, worden vanaf dag één als domeinexperts betrokken bij het ontwerp en de ontwikkeling. Hierdoor verloopt de uiteindelijke implementatie in de organisatie soepel: feedback en testresultaten van de opdrachtgevers en gebruikers nemen we gedurende het project meteen mee in de volgende iteratie. Een extra voordeel van het werken met het Mendix-platform is de aanwezige feedback-functie. Iedereen weet wat er op welk moment waar gebeurt en reageren is een fluitje van een cent. Dit houdt ieder teamlid betrokken en stimuleert de samenwerking in het proces. Business en IT werken in één flow en begrijpen elkaar direct. Meestal lopen er meerdere van dit soort projecten naast elkaar.

Alert en actief – óók na de afronding

Projecten worden na afronding overgedragen aan het beheerteam van Conclusion. Dit team zorgt voor monitoring, incident management, securitypatches, functionele wijzigingen en de releasematige doorontwikkeling van de applicatie(s). De verschillende Mendix-applicaties zorgen bij deze automotive klant voor meer flexibiliteit, een grotere wendbaarheid, hogere klanttevredenheid en efficiëntere, minder foutgevoelige manieren van werken.

Zo werken we vanuit ons ecosysteem

Wie sneller wil kan niet om low-code applicaties heen. Vanuit vakmanschap vernieuwen en versnellen.

  • Conclusion Low Code Company

  • Applicatieontwikkeling
  • ERP ontvlechting
  • Legacy vervanging
  • Bedrijfsprocessen digitaliseren
  • Native mobile apps

Bij Conclusion bedienen we de klant vanuit ons ecosysteem van IT- en business georiënteerde bedrijven. Elk is autoriteit in zijn vakgebied. Door die expertises gericht in te zetten, werken we aan wat jou verder helpt om weerbaar, wendbaar en onderscheidend te zijn.

In deze klantcase speelt Conclusion Low Code Company de hoofdrol.

Digitale tansformatie binnen de zakelijke dienstverlening

Conclusion in de zakelijke dienstverlening

Zakelijke dienstverlening is één van de markten waar we met het Conclusion ecosysteem écht impact maken. Ben je benieuwd naar onze gezamenlijke dienstverlening in de zakelijke dienstverlening?

Weten hoe je jouw business op voorsprong houdt?

Daniëlle Graat

Daniëlle Graat

Directeur Conclusion Low Code Company
dgraat@conclusion.nl