De hersenpan van Wijnand Gritter: ‘Wat als AI precies begrijpt wat er in je documenten staat en waar deze informatie heen moet?’

Barcelona, een zwoele avond, een cocktailbar onder het appartement. De hoofden vol, maar de sfeer zit er nog goed in. Geen alledaagse setting voor integratiespecialisten Wijnand Gritter en zijn collega’s Chris Geertsma en Tom van Eijk, maar daarmee de ideale voedingsbodem voor nieuwe ideeën. De drie waren in Catalonië voor een event van integratiepartner Boomi en hadden eerder op de dag een sessie gevolgd over Retrieval-Augmented Generation (RAG). Vanuit die inspiratie ging er een lampje branden.

30 juni 2025   |   Blog   |   Door: Conclusion Integration

Deel

De hersenpan van Wijnand Gritter

IDP en integratie combineren

“Die sessie over RAG zette iets in gang”, vertelt Wijnand. “We vroegen ons af: kunnen we dit niet toepassen op iets concreets? Iets dat onze klanten direct helpt?” Dat leidde uiteindelijk tot een innovatieve oplossing: een combinatie van Intelligent Document Processing (IDP) en slimme integraties, waarmee organisaties hun documentstromen automatiseren en menselijke handelingen drastisch kunnen terugbrengen.

In gewone-mensentaal

Wat is Intelligent Document Processing (IDP)?

AI leest en begrijpt documenten (zoals facturen of PDF-orders) net als een mens, maar dan veel sneller.

Wat is Retrieval-Augmented Generation (RAG)?

Een AI-techniek waarbij antwoorden gegenereerd worden op basis van jouw interne data, denk aan een chatbot die precies weet hoe jouw bedrijf werkt.

Meer dan een technische kunstje

IDP klinkt misschien als een speeltje voor AI-liefhebbers, maar voor Wijnand draait het vooral om de waarde in de praktijk. “Veel partijen focussen puur op de AI-kant: hoe goed de tool tekst kan lezen. Maar de echte uitdaging begint pas daarna. Wat gebeurt er ná het uitlezen? Waar moet de data heen? En hoe kun je IDP integreren in bestaande bedrijfsprocessen?” Daarin zit precies de toegevoegde waarde van Conclusion Integration. Wijnand: “Wij zorgen ervoor dat die documentinformatie ook écht iets gaat doen. Dat het de systemen voedt, dat het processen start, dat er iets mee gebeurt in de context van de klant.”

De ergernis van steeds maar weer overtypen

Het balletje ging pas serieus rollen toen een klant uit de notariële sector een probleem op tafel legde bij Wijnand. “Ze ontvangen dagelijks een groot aantal orders via de e-mail. Vier medewerkers zijn de hele dag bezig om handmatig gegevens over te typen in hun systeem”, schetst de innovatieve integratiespecialist de situatie. “Toen dachten we: dit is het. Hier moeten we iets mee.”

Ik zoek altijd naar dat moment waarop technologie voelbaar wordt. Waar een klant niet zegt: ‘Mooi dat het werkt’, maar: ‘Wauw, dat doet echt iets voor mij.’ Daarom begin ik praktisch. Pas als je het kunt zien, kun je er iets mee.

Wijnand Gritter

Integratiespecialist

Bruikbare data uit documenten filteren

Met de opgedane kennis van AI en de ervaring met integratieplatforms, besloten Wijnand en zijn team zelf een IDP-demo te bouwen. Binnen no time werd een eerste Proof of Concept opgeleverd. Wat het deed? “Een PDF-bestelling uitlezen, de relevante informatie herkennen via AI en Optical Character Recognition (OCR), en vervolgens automatisch wegschrijven naar het juiste systeem. Er is geen mensenwerk meer nodig, behalve voor de controle. Drie van de vier medewerkers kunnen zich op andere plekken in de organisatie nuttig maken. Toen we dat lieten zien aan de klant, werd het ineens heel concreet. Ze zagen hun eigen documenten veranderen in bruikbare data. Dat doet iets.” 

Slagingspercentage van 50 naar 100

Het succes van de demo smaakte naar meer. En dus besloot het team dezelfde vraag bij andere klanten te stellen: verwerken jullie veel documenten? Bij Medux, al vele jaren klant van Conclusion Integration, was het antwoord helder: ja. “Ze gebruikten al een documentverwerkingstool, maar die had een slagingspercentage van vijftig procent. De helft van de documenten viel eruit”, vertelt Wijnand. Ook daar maakte een demo het verschil en werken we nu samen met Medux aan een veel beter functionerende tool.

Ideeën die mogen ontstaan

Deze ontwikkeling is kenmerkend voor Conclusion Integration: een initiatief volledig van binnenuit. Geen top-down innovatieprogramma, maar drie collega’s die ‘s avonds aan de bar begonnen te filosoferen. “Bij ons is daar altijd ruimte voor”, zegt Wijnand. “Als je ergens kansen ziet, technisch of procesmatig, dan word je aangemoedigd om ermee aan de slag te gaan.” Voor hem persoonlijk is dat ook de motor. “Het leukste werk is het werk dat ik nog nooit eerder heb gedaan. Dat triggert mijn nieuwsgierigheid. Je moet jezelf even opnieuw uitvinden, dat is precies waar ik steeds weer naar op zoek ben.” Dat betekent niet dat alles vanzelf gaat. “De techniek is meestal niet het probleem. IDP-tools zijn er genoeg, net als integratieplatforms. Maar het verhaal goed krijgen - de vertaalslag naar processen, mensen en impact - daar komt die hersenkracht om de hoek kijken.”

Tastbaar maken als strategie

Een constante in het werk van Wijnand is het tastbaar maken van technologie. “Je kunt wel zeggen dat iets werkt, maar mensen moeten het vóelen. Daarom bouw ik er altijd iets visueels bij: een scherm, een flow, iets wat ze kunnen zien gebeuren.” Die aanpak werkt niet alleen bij klanten, maar ook intern. Tijdens het ontwikkelen van de demo werkte hij samen met de IT-trainees van Conclusion Integration. “Ze bouwden een technisch correcte oplossing. Maar toen ze dachten dat ze klaar waren, vroeg ik: wat ziet de gebruiker eigenlijk? Door er nog even een eenvoudige interface aan te hangen, werd de oplossing tastbaarder en daarmee waardevoller.”

Conclusion-ecosysteem in actie

Wat dit project ook laat zien, is de kracht van het bredere Conclusion-ecosysteem. Tijdens de Proof of Concept schakelde Wijnand ook collega’s in van andere ecosysteembedrijven. Zoals Conclusion AI 360. “We wilden zeker weten dat onze demo klopte. Hun input maakte het sterker.” Toen later bleek dat de klantvraag ook raakvlakken had met data governance, bijvoorbeeld over hoe je omgaat met gevoelige informatie uit documenten, haakten we Hot ITem Conclusion aan. “Zo werd het een multidisciplinaire oplossing, met integratie, AI en governance in één.” En dat is precies hoe Conclusion werkt, zegt Wijnand. “Je kunt veel zelf, maar samen kun je echt alles.”

Van idee tot impact

  1. Inspiratie - AI/RAG-sessie tijdens Boomi-event
  2. Observatie - Kansen signaleren: handmatig proces bij klant
  3. Experiment - Proof of Concept met PDF-orders
  4. Ecosysteem - Integratie met AI- en governance-specialisten
  5. Opschaling - Brede inzet bij andere klanten

Meer dan een koppeling

Wat begon als een avondlijk hersenspinsel in Barcelona, werd een oplossing die inmiddels bij meerdere klanten draait - en daar processen fundamenteel heeft veranderd. Wijnand: “Integratie wordt vaak gezien als ‘gewoon een koppeling maken’. Maar het is zó veel meer. Het is het cement tussen tools, systemen, mensen en data. Het maakt automatisering pas echt slim.” Dat het initiatief uit de praktijk kwam, maakt het voor hem des te waardevoller. “We kregen geen vraag, we stelden zelf de vraag: kan dit slimmer? En we bouwden het antwoord.” Wat hem uiteindelijk het meest is bijgebleven? “De gesprekken die je hierover voert. Met klanten, met collega’s, met trainees. Het nadenken, het sparren. Technologie is het middel. Denken in mogelijkheden, dat is waar de beste ideeën uit voortkomen.”