Zo realiseer je een veilige én gebruiksvriendelijke hybride werkplek

Een veilige en wendbare werkplek staat al jaren hoog op de agenda van organisaties. Toch stonden veel bedrijven in het voorjaar van 2020 met de handen in het haar toen plotseling alle medewerkers thuis voorzien moesten worden van een fijne én veilige werkplek. Niet alleen zag men in dat veel IT-omgevingen hier nog niet klaar voor waren. Ook de traditionele manier van beveiligen – een firewall en VPN – voldeed niet langer meer. Nu hybride werken een blijvertje is, komt het realiseren van een betrouwbare, veilige én flexibele ICT-omgeving meer en meer in de belangstelling te staan. Hoe pak je dit aan?

27 juni 2022   |   Blog   |   Door: Dennis Pieterse, Chief Information Security Officer bij Conclusion Enablement

Deel

Hybride werken

Goed beleid met voorgeschreven processen

Nu medewerkers meer vrij worden gelaten in het kiezen van hun werkplek, is het allereerst belangrijk om hier beleid voor op te stellen. Informeer medewerkers over wat wel en wat niet mag. Dat begint al bij simpele dingen. Mag een werklaptop in de auto blijven liggen? Maar ook over welke verbindingen zijn toegestaan vanaf een plek waar iemand graag werkt, zeker als dit niet thuis of kantoor is. Zorg dat je organisatie een goed beleid heeft met voorgeschreven processen. Je kunt van medewerkers niet verwachten dat ze zich continu afvragen of ze iets wel of niet mogen. Zeker met hybride werken is het zaak om hier als werkgever uitspraken over te doen en bovenal ook om uitleg te geven over waarom bepaalde voorschriften gelden. Belangrijk daarbij is om het beleid zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken, zodat er geen reden is om ervan af te wijken of regels te omzeilen. Dit minimaliseert de kans op kwetsbaarheden. 

De mens als zwakste schakel

Ook bewustwording is een cruciaal onderdeel in het creëren van een veilige hybride werkplek. De mens blijft nog steeds de zwakste schakel als het gaat om cybersecurity. Medewerkers moeten weten welke risico’s hun gedrag met zich meebrengt. Denk bijvoorbeeld aan het werken in een openbare ruimte, zoals de trein of in een café. Dat geldt al bij gesprekken die daar worden gevoerd. Maar ook verbindingen in openbare ruimtes zijn niet veilig. Als men hier bewust van is, kan iemand beter overwegen om wel of niet bepaalde bestanden te versturen. Maar hybride werken kent nog meer risico’s. Privégebruik van apparaten bijvoorbeeld. Want door hybride werken vergroot de kans dat een zakelijk apparaat ook privé wordt gebruikt. Door de werknemer zelf, maar bijvoorbeeld ook door zijn of haar kind even met de iPad of smartphone te laten spelen. Voor je het weet, klikt iemand in een seconde van onoplettendheid toch op een verkeerde link. Met alle gevolgen van dien.

Je kunt van medewerkers niet verwachten dat ze beveiligingsspecialisten zijn."

Dennis Pieterse, Chief Information Security Officer bij Conclusion Enablement

Het belang van snelle detectie

Naast investeren in bewustzijn en beleid, is het als werkgever ook je verantwoordelijkheid om te investeren in de veiligheid van de hybride werkplek. Je kunt van medewerkers immers niet verwachten dat ze beveiligingsspecialisten zijn. Je IT-omgeving moet daarom zo ingericht zijn dat links of bestanden die geïnfecteerd zijn niet eens bij medewerkers terecht komen. Of dat medewerkers in ieder geval een waarschuwing krijgen wanneer ze een verdacht bestand ontvangen. Zo vang je veel dreigingen al af. Maar van aanvallen die specifiek gericht zijn op jouw organisatie, weet je pas of er sprake is van een virus of ransomware wanneer een aanvaller jouw netwerk al bereikt heeft. Daarom is detectie cruciaal. Zo isoleer je gelijk het bewuste device zodat de aanval niet verder kan verspreiden.

Gedragsmonitoring

Ook gedragsmonitoring vormt de kern van goede preventie en detectie. Door te monitoren hoe medewerkers werken, kunnen afwijkingen door detectiesoftware worden geanalyseerd. De software houdt bij welk gedrag ‘normaal’ is en welk gedrag niet. Daarnaast merkt de software ook op vanaf welke locatie iemand inlogt en welke devices hij of zij gebruikt. Verdachte gedragingen worden op deze manier snel opgemerkt. Zo kan bijvoorbeeld worden geconcludeerd dat niet de medewerker zelf inlogt, maar een kwaadwillende die iemands identiteit heeft gestolen. Ook in dit geval kun je een account vervolgens snel isoleren.

Het is cruciaal dat gebruikte middelen volgens de laatste patches werken, zodat de kans op een inbraak zo klein mogelijk is.”

Dennis Pieterse, Chief Information Security Officer bij Conclusion Enablement

Minder controle als werkgever

Dit klinkt wellicht allemaal bekend, maar het grote verschil met hybride werken ten opzichte van op kantoor werken, is dat medewerkers zelf ook moeten investeren om hun apparaten veilig te houden. Als werkgever heb je zo minder controle en dat is best een uitdaging. Het is cruciaal dat middelen waarmee gewerkt wordt volgens de laatste patches werken, zodat de kans op een inbraak zo klein mogelijk is. Je wil daarom dat updates zo snel mogelijk doorgevoerd worden zodat veiligheid gewaarborgd blijft. Dat kun je doen door aanpassingen te doen die de security verhogen. Maar soms kun je dat ook best afdwingen. Stel bijvoorbeeld in dat medewerkers pas toegang krijgen als apparaten weer up-to-date zijn. Zo weet je zeker dat cyberrisico’s geminimaliseerd worden.

Veiligheid versus gebruiksvriendelijkheid

Naast veiligheid, ligt er ook een verantwoordelijkheid wat betreft de flexibiliteit en toegankelijkheid van de hybride werkplek bij werkgevers. Veiligheid mag immers niet ten koste gaan van gebruiksvriendelijkheid. Maar werknemers willen steeds vaker werken waar en wanneer ze willen. Dit geldt ook voor applicaties die ze nodig hebben om hun werk goed uit te kunnen voeren: ze willen dat deze altijd en overal beschikbaar zijn. Veel bedrijven hebben dit echter nog niet zo ingericht. Maar je wil voorkomen dat een app op kantoor een betere functionaliteit heeft dan op een andere plek. Het is daarom zaak om businessapplicaties hierop aan te passen, zodat het aansluit bij de flexibiliteit en beschikbaarheid die medewerkers verwachten.

Een modern, geïntegreerd IT-landschap biedt genoeg manieren om én gebruiksvriendelijk én veilig te werken.”

Dennis Pieterse, Chief Information Security Officer bij Conclusion Enablement

Maar hoe opener de werkplek, hoe meer verantwoordelijkheid er bij de medewerker komt te liggen om daar goed mee om te gaan. Dat brengt wel uitdagingen wat betreft veiligheid mee. Toch biedt een modern, geïntegreerd IT-landschap genoeg manieren om én gebruiksvriendelijk én veilig te werken. Link applicaties bijvoorbeeld aan één account met één veilig wachtwoord en een tweede authenticatiefactor. Dus een telefoon met naast een account met wachtwoord, ook een vingerafdruk of gezichtsherkenning waarmee je kunt inloggen.

Ga aan de slag

Eén ding is zeker: er is werk aan de winkel voor jou als werkgever nu hybride werken steeds vaker de standaard is. Een securityniveau van honderd procent is nooit haalbaar. Wel kun je zo veel mogelijk doen om kwetsbaarheden te vermijden en zo de kans op een succesvolle aanval te minimaliseren. Houd daarbij ook altijd gebruiksvriendelijkheid in je achterhoofd. Bji Conclusion Enablement helpen we je hier graag bij. Neem vrijblijvend contact met ons op!

 

Dit artikel verscheen eerder op Baaz.

Terug naar ons nieuwsoverzichtBekijk onze casesBekijk onze vacatures

Samen de mogelijkheden verkennen?

Neem contact met ons op. We denken graag met je mee!

Conclusion Enablement

Conclusion Enablement