Kennis maken met Ilona

In dit interview praten we met Ilona Otten, Ontwikkelaar bij Conclusion Enablement. Hoe ervaart zij het om als een van de weinige vrouwen tussen de mannelijke IT’ers te zitten?

25 april 2022   |   Blog   |   Door: Conclusion Enablement

Deel

Werken-bij-Conclusion

Bij Conclusion werken is nét even anders. We zijn een ecosysteem bestaande uit verschillende bedrijven met verschillende persoonlijkheden. Daardoor leren we juist van elkaar. We vinden het belangrijk dat je jezelf kunt zijn binnen de organisatie en dat daar juist jouw kracht ligt. In dit interview praten we met Ilona Otten, Ontwikkelaar bij Conclusion. Hoe ervaart zij het om als een van de weinige vrouwen tussen de mannelijke IT’ers te zitten?

Ilona, vertel eens. Wie ben je en wat doe je precies bij Conclusion?

Ik ben Ilona Otten-Bruggeman en ik ben software ontwikkelaar bij team BackOffice / Finance waar wij als team software maken en onderhouden op financieel gebied voor Royal FloraHolland. Sinds 1 oktober 2018 ben ik in dienst bij Conclusion. In eerste instantie als trainee na het volgen van het omscholingstraject Make IT Work, later als junior software ontwikkelaar en sinds halverwege dit jaar als medior software ontwikkelaar. Oorspronkelijk kom ik uit het onderzoek naar planten en hun ziektes waar ik na het behalen van mijn bachelor plantenbiotechnologie bijna 20 jaar heb gewerkt. Hoewel de materie mij nog steeds aanspreekt, beviel mij de manier van werken niet meer. Er zijn slechts een handjevol werkgevers op dat gebied en ik kwam voor het dilemma te staan: ik ben 42, ik vind dit niet meer leuk, ik moet waarschijnlijk tot ongeveer mijn 70e doorwerken, wat wil ik gaan doen. Grootste voorwaarde: het moest vooral leuk (en uitdagend) zijn. Plezier in je werk is zo’n belangrijk aspect. Het is niet erg als het even niet leuk is, maar dat moet niet te lang duren.

Ik programmeerde al als hobby en heb nu bijna 3 jaar geleden besloten om mijn hobby en werk om te draaien. Met mijn oude werkgever heb ik geregeld dat ik mij kon omscholen met behoud van uitkering en na een half jaar fulltime omscholing ben ik bij Conclusion aan de slag gegaan.

Mijn belangrijkste hobby’s zijn lezen, gamen (met man en vrienden, maar ook alleen), muziek luisteren (symfonische metal, metal, hardrock en varianten daarvan het meeste) en leren keyboard te spelen. Muziek is belangrijk voor mij.

Je werkt veel met mannen. Hoe ervaar je het om als vrouw in de IT te werken?

Je hebt als vrouw in de IT een streepje voor, omdat veel werkgevers hun teams diverser willen maken en dat komt nog bovenop het feit dat IT-personeel zeer veel gevraagd wordt. Je hebt keuze! Op één incident na tijdens de werkgeversmarkt van Make IT Work (waar ik ook Conclusion leerde kennen), heb ik nooit last gehad van werken in een vakgebied waar het merendeel man is. Ik noem het bewust geen mannenwereld, want dat zou impliceren dat het alleen een wereld voor mannen zou zijn, en dat vind ik onzin. Ik begrijp niet waarom er niet meer vrouwen in de IT werken. Het zou aan het imago kunnen liggen. Het gaat langzaam wel de goede kant op als ik naar de klas in de opleiding kijk (in mijn ogen uiteindelijk ongeveer 50/50 zou mooi zijn), maar er valt nog veel te doen op dat gebied.

Ik begrijp niet waarom er niet meer vrouwen in de IT werken. Het zou aan het imago kunnen liggen."

-

Wat typeert jou in je werk? Als we het aan je collega’s zouden vragen: hoe omschrijven zij jou dan? Welke rol vervul jij in het team?

Ik ben een teamspeler, ik werk het liefste samen met anderen, niet als een gedetacheerd persoon als een soort eiland op jezelf. Ik ben sterk analytisch en werk heel geordend en stap voor stap. Ik ben perfectionist en wil mijn werk altijd netjes en goed leesbaar opleveren. Ik leer graag nieuwe zaken, na twee jaar heb je wel wat gezien en kan je zeker ook wat, maar lang niet alles én er komen regelmatig ook nieuwe zaken tot je beschikking.

Ik ben meerdere keren slim en communicatief genoemd en krijg regelmatig te horen dat ik zaken snel oppak als ze nieuw voor mij zijn. Mijn rol is tweeledig: enerzijds nieuwe zaken leren van de meer ervaren mensen en anderzijds die van sparringpartner en soms als leraar zijn voor anderen over de nieuwere (vaak AWS, design patterns of API gerelateerde zaken). Ik vind de wisselwerking heel erg leuk en werk graag met mijn team samen.

‘Verschil moet er zijn’. Dat heb je vast wel eens gehoord binnen Conclusion. Wat betekent ‘verschil moet er zijn’ voor jou?

Voor mij persoonlijk betekent het dat ik naast mijn ervaring, kennis en kunde op IT gebied ik ook veel ervaring meebreng uit mijn vorige vakgebied. Ervaring met samenwerken, team-functioneren, presenteren en vooral ook het analytische denken wat nodig is in een wetenschappelijke functie waarin je een probleem analyse uitvoert en oplossingen ontwerpt. Dit is de insteek die ik extra bovenop mijn IT kennis en ervaring meebreng. Verder draag ik ook een steentje bij met betrekking tot diversiteit: meer verschillende manieren om tegen zaken aan te kijken geeft meer opties om problemen / uitdagingen op te lossen.

Tot slot, wat maakt het voor jou leuk om bij Conclusion te werken?

Wat mij vanaf het begin erg opviel: de energie en houding van “Wij gaan dit doen”. De wil om aan te pakken, nieuwe zaken te proberen en toe te passen. Vooral het wij-component. We doen dit als team en de positieve houding. Het maakt dat ik mij thuis voel bij Conclusion.

Terug naar ons nieuwsoverzicht

Samen nadenken over de mogelijkheden?

Neem contact met ons op!

Conclusion Enablement

Conclusion Enablement

+31 (0)30 219 38 00