Is soevereiniteit hét cloudstrategische antwoord op de geopolitieke spanningen in de wereld?

Kritisch naar je eigen keuzes kijken is juist in een tijd van geopolitieke spanningen belangrijk. Maar nu het zicht in de markt belemmerd wordt door media en politiek, kun je eenvoudig op het verkeerde been worden gezet omtrent je cloud-keuzes. Welke belangen spelen er voor jou nu écht mee en in hoeverre laat je je meeslepen door je omgeving?

23 juli 2025   |   Blog   |   Door: Marcel Stangenberger, Technical Strategy Lead

Deel

Wolken op een schaakbord

Een uitleg over soevereiniteit

Om deel te kunnen nemen aan de soevereiniteitsdiscussie is het van belang eerst het begrip helder te krijgen. Wat bedoelen we met soevereiniteit? Hoewel wij aanhouden dat dit ‘binnen de Nederlandse landsgrenzen’ betekent, zien we in de markt ook ‘binnen Europa’ als soeverein alternatief verschijnen. We nemen deze optie dan ook wel serieus als het gaat om cloudstrategie.

De aanleiding van de discussie

De discussie over de soevereine cloud is ontvlamd omdat de huidige Amerikaanse president nog niet zo lang geleden de zogeheten ‘kill switch’ omzette voor een specifiek individu, en hier openlijk over communiceerde. De persoon had hierdoor geen toegang meer tot Outlook en andere werk gerelateerde data. De schrik zit er natuurlijk in dat een buitenstaander invloed op jouw bedrijfsmatige bestaanszekerheid kan uitoefenen. Dat zou een groot risico kunnen betekenen wanneer je verantwoordelijkheid hebt over grote sommen geld, bedrijfsgeheimen of een groot personeelsbestand.

Echter zijn er nuances aan te brengen in dit verhaal. Een politieke discussie over de acties van president Trump is niet nodig. Het is in tijden van Biden en Obama ook voorgekomen dat de president op een dergelijke wijze zijn macht liet gelden. Feit is wel dat het nu publiekelijk gebeurt. En dat op zich is voldoende reden om eens goed na te denken over de beslissingen die je maakt rondom het gebruik van clouddiensten.

Daarnaast gebeurt het niet zomaar, dat een president zich zo’n recht verleent. Hier kun je met het kiezen van een geschikte cloudaanbieder dan ook direct over nadenken. Wanneer loop je nu het risico dat jij of jouw bedrijf een dermate bedreiging vormt, dat zoiets je kan overkomen? En, met welk type data wil je het risico überhaupt niet lopen dat deze buiten Nederland of Europa belandt?

Hoe werkt de macht van de wetgeving voor cloudopslag?

Bedrijven met hun moederbedrijf in Amerika vallen onder Amerikaanse wetgeving. Hier kan de Amerikaanse president dus macht op uitoefenen. In Nederland werkt dit anders. Zo kan in Nederland het kabinet druk uitoefenen op jouw bedrijf, maar is die macht niet absoluut. De Europese regering kan zich überhaupt niet binnen landsgrenzen bemoeien met bedrijven. Uiteraard kunnen zij wel weer sturen op wetgeving, maar een kill switch omzetten, zul je ze niet op betrappen.

Wat je nu ziet gebeuren bij grote bedrijven zoals Microsoft, is het opzetten van een Europese entiteit. Omdat het bedrijf geregistreerd wordt binnen specifieke landsgrenzen in Europa ontwikkelen ze een oplossing waardoor ze voor deze dienstverlening niet onderhevig zijn aan de Amerikaanse wetgeving. Hierdoor vereenvoudigen ze de handel met Europa.

Voor Microsoft, die een grote afzetmarkt heeft binnen Europa, is dit interessant. Waar echter de prioriteit ligt bij een bedrijf, hebben we niet altijd in de hand. Het kan zijn dat de Amerikaanse cloudaanbieder waarmee jij samenwerkt de prioriteiten niet overzee heeft liggen, maar deze wel voorziet in een goede prijs-kwaliteit verhouding. In dit geval hebben de Nederlandse afnemers bij een wereldwijde storing waarschijnlijk minder prioriteit dan de Amerikaanse. Maakt dit deze leverancier een slechte keuze? Dat ligt geheel aan je eigen strategie.

Zoals we in Nederland prima gewend zijn, zijn we in sommige dingen afhankelijk van anderen.

Marcel Stangenberger

Nederland en zijn afhankelijkheid

Is het mogelijk om volledig soeverein te draaien in Nederland? Eigenlijk is het antwoord nee. Nederland is heel goed in heel veel dingen. Maar het eerlijke verhaal is dat we niet alles het beste kunnen. Zoals we in Nederland prima gewend zijn, zijn we in sommige dingen afhankelijk van anderen. Daar is niets mis mee. Maar de geopolitiek maakt ons voorzichtig en plotseling lijkt die afhankelijkheid ons te doen wankelen.

Als we onze afhankelijkheid willen beperken, kunnen we ervoor kiezen om onze cloud Europees te laten draaien. Niet 100% soeverein, maar voor sommigen wel beperkt risico. Europese landen vallen allemaal onder Europese wetgeving en hebben in de recente geschiedenis weinig ruzie gemaakt. Dit lijkt een veilige optie.

Het aanbod verruimt

In Europa ontstaan ondertussen meerdere cloudinitiatieven. Zo is in Duitsland een aanbieder een duidelijke opmars aan het maken als een echt Europees alternatief. Deze biedt al verschillende diensten die je ook bij de grote Amerikaanse providers ziet en het aanbod groeit gestaag. Daarnaast zijn ook de Nederlandse hosting providers bezig met hun portfolio te verbreden naar clouddiensten. Hierbij zie je nog wel dat er ontwikkeling nodig is om meer te kunnen leveren dan virtuele infrastructuur, maar er wordt hard aan de weg getimmerd.

Laat echter de Amerikaanse alternatieven niet aan je voorbijgaan. Deze bedrijven zijn al langer in de markt en bieden een ruim pallet aan diensten en garanties. Deze bedrijven willen de Nederlandse markt ook zeker niet kwijt en zetten zich in om de dienstverlening ook binnen de geopolitieke spanningen te borgen.

Laat je niet gek maken door media en geopolitiek, jij bepaalt jouw strategie.

Marcel Stangenberger

Aan de slag met jouw strategie

Met bovenstaande kennis heb je al een idee gekregen over onderwerpen die belangrijk zijn bij het bepalen van je cloudaanbieder. Het is belangrijk te onthouden dat juist jouw strategie leidend is. Voordat je aan de slag gaat, adviseren we je hierover na te denken.

Stel jezelf bij het bepalen van je strategie minstens de volgende vragen:

  • Welke data breng je naar de cloud?
  • Wat is de dataclassificatie en gevoeligheid?
  • Aan welke regelgeving moet de opslag en beschikbaarheid voldoen?
  • Wat gebeurt er met jouw dienstverlening als de data niet beschikbaar is?
  • Hoe borg je dat de data altijd te herstellen is?
  • Hoe wil je de data beschikbaar stellen aan eindgebruikers?
  • Welke prestatie- en beschikbaarheidsgaranties verwacht je van de aanbieder?
  • Welke kosten brengt dit alles met zich mee?

De antwoorden op deze vragen zullen je een helder beeld schetsen van je strategie. Neem als je hier hulp bij nodig hebt, een adviseur in de hand. Data is in veel gevallen het bestaansrecht van je bedrijf, dus het is het waard hier goed over na te denken.

Ons advies

Laat je niet gek maken door media en geopolitiek, jij bepaalt jouw strategie en hebt de risico’s in kaart. Door hier goed over na te denken en een passende aanbieder te selecteren zorg je dat jouw risico’s gedekt zijn. Daarbij maakt het niet uit of je kiest voor een aanbieder in Amerika, Europa of Nederland, als het past in jouw strategie, dan is het goed.

Meer van onze collega's

Beluister onze podcastsBekijk onze vacaturesLees meer over onze Connectivity dienstverlening