De impact van IT-faciliteiten op het werkgeluk van medewerkers

In een krappe arbeidsmarkt is het als werkgever – nog meer dan normaal – zaak om het werknemers zoveel mogelijk naar hun zin te maken op het werk. Gelukkige medewerkers zijn productiever en hebben meer plezier in hun werk. En die mensen vertrekken minder snel. Er zijn tal van zaken die je als werkgever goed moet regelen. Eén daarvan is IT. Helaas laat dit nog regelmatig te wensen over. Daarom in deze blog meer over de impact van IT-faciliteiten op het werkgeluk van medewerkers.

28 november 2022   |   Blog   |   Door: Dennis Pieterse, Chief Information Security Officer bij Conclusion Enablement

Deel

Groepsmeeting

Digitale transformatie

Als we het hebben over de digitale transformatie, dan hebben we het vaak over het effect hiervan op de business. Daarbij mogen we niet vergeten welke impact het heeft op medewerkers. In positieve zin natuurlijk, want over het algemeen wordt alles beter. Denk aan het faciliteren van altijd en overal kunnen werken. Maar ook aan de faciliteiten op kantoor die hybride vergaderen mogelijk maken, zoals goede schermen, een 360 graden camera en een geïntegreerd digiboard.

Verder is software bepalend voor hoe mensen worden gefaciliteerd in het uitvoeren van hun werk. Door de migratie naar de cloud integreert back office software gemakkelijker met andere applicaties in de cloud. Dat maakt consistenter samenwerken mogelijk. En niet te vergeten: automatisering zorgt ervoor dat de rol van medewerkers verandert. Ze zijn minder uitvoerend bezig, maar meer proces sturend of strategisch. Kortom, de digitale transformatie brengt veel mooie dingen voor medewerkers. Zorg ervoor dat je hier oog voor hebt en de mogelijkheden omarmt, zodat je medewerkers nog beter kunt faciliteren vanuit IT.

Geef medewerkers een stem

Aangezien IT bij veel medewerkers een belangrijk onderdeel is van hun werk, is het goed om ze een stem te geven in hoe hun werktools eruit zien. Geef medewerkers bijvoorbeeld de keuze uit verschillende typen laptops of mobiele telefoons. Maar geef ze ook inbreng in hoe applicaties eruit zien. Zij zijn immers eindgebruiker en moeten er op regelmatige basis mee aan de slag. Daarom is het goed om hen te betrekken in het ontwikkelproces, zodat een applicatie optimaal aansluit op hun wensen en behoeften.

Snelheid is key

Medewerkers hebben ook bepaalde verwachtingen als het gaat om de snelheid van IT-faciliteiten. In de maatschappij is alles on demand, dat verwachten mensen op hun werk ook. Daarom is snelheid key in het goed laten werken van IT-faciliteiten. Is er een vraag of verzoek vanuit een medewerker? Pak dit dan zo snel mogelijk op. Hetzelfde geldt als iets niet werkt. Juist omdat medewerkers afhankelijk zijn van IT in het uitvoeren van hun werk, is het zaak dat problemen zo snel mogelijk aangepakt worden. Een selfservice portal en een gedigitaliseerde backoffice kunnen hierbij helpen. Verzoeken als toegang krijgen tot data, het aanvragen van een account of zelfs een complete ontwikkelomgeving, kunnen medewerkers dan indienen via het portaal. De actie wordt direct in gang gezet en in veel gevallen geautomatiseerd afgehandeld. Dat bespoedigt de productiviteit van de aanvrager enorm en scheelt aan de beheerzijde in kosten.

Het moet gewoon werken

IT is zo bepalend voor het werkgeluk van medewerkers, omdat het een belangrijk onderdeel is van hun werkzaamheden. Daarom moet het gewoon werken. Een goede wifi-verbinding op kantoor moet een gegeven zijn. Net als dat het aansluiten op schermen in vergaderzalen soepel verloopt. En plaats en tijd onafhankelijk werken zou normaal moeten zijn. Naast het feit dat het irritatie oplevert als dit soort zaken niet werken, kost het gewoon tijd. De realiteit is dat er nog flink wat organisaties zijn waar dit niet op rolletjes loopt. Om in computertaal te spreken, is dit vaak een situatie van enen en nullen. Of de situatie is zoals het zou moeten zijn, of de situatie loopt een aantal jaar achter. In het laatste geval is de drempel naar verandering vaak groot. Toch is mijn advies om snel over die drempel heen te stappen, want hij gaat echt niet lager worden. Sterker nog, goed werkende IT is gewoon een voorwaarde voor werkgeluk. In deze tijd is dat iets wat je voor elkaar moet hebben. Ga dus aan de slag met de digitale transformatie, betrek medewerkers erbij en maak ze een stuk gelukkiger op het werk.

Deze blog is eerder verschenen op WINMAG Pro.

Benieuwd naar meer?

Terug naar ons nieuwsoverzichtBekijk onze casesBekijk onze vacaturesBeluister onze podcasts

Samen verder praten over security

Neem contact met ons op!

Dennis Pieterse

Dennis Pieterse

Unit Manager & Senior Security Expert
dpieterse@conclusion.nl