We hebben een nieuw systeem

Het is niet niks. Van de ene op de andere dag is alles anders in uw organisatie. Uw processen, bedrijfsvoering en de manier van werken. Dat heeft impact. In de aanloop daarnaartoe is het belangrijk de juiste keuzes te maken. Conclusion Consulting helpt u deze verandering met succes vorm te geven én te implementeren.

21 januari 2017   |   Nieuws   |   Door: Conclusion Consulting

Deel

Implementatie ERP-systeem Conclusion Consulting

De uitdaging: een nieuw systeem

Een heftig tikkende mevrouw tuurt in trance naar haar beeldscherm. “Ah, meneer Korving. Goedenavond”, zegt ze, terwijl ze onafgebroken naar haar computer blijft kijken. Ze pauzeert en draait haar hoofd een kwartslag naar rechts. “Ja, ziet u”, zegt ze mij over haar bril streng aankijkend. “We hebben een nieuw systeem. Maar het probleem is eigenlijk”, vervolgt ze glimlachend haar verhaal, “Het werkt niet zoals ik wil”. Aha, denk ik. Fascinerend. Hier wil ik meer over weten. Terwijl mijn kat en ik wachten tot we aan de beurt zijn voor de jaarlijkse vaccinatie tegen niesziekte raken de dierenartsassistente en ik geanimeerd in gesprek.

Loopt uw bedrijfsvoering op rolletjes?

Ze vertelt me honderduit over de upgrade van het systeem van de dierenartspraktijk. Op basis van haar verhaal maak ik op dat het de implementatie van een nieuw enterprise resourceplanning systeem (ERP) betreft. En wel een specifiek  ERP-systeem voor de veterinaire markt. Nou ja, implementatie: een uurtje instructie over het systeem en de overhandiging van een handleiding en dat was het wel. Daarna kon men zelf aan de slag. Zei de leverancier. Getuige de moeite die het de dierenartsassistente kost om schermen te raadplegen, loopt de bedrijfsvoering hier nog niet helemaal op rolletjes.

Nieuw is niet altijd beter

Dit nieuwe ERP-systeem bij mijn dierenartsenpraktijk is niet per se een slecht systeem, concludeer ik. Het is vooral anders.  En daar wringt de schoen. De implementatie van zo’n ‘nieuw systeem’ is nogal wat. Het heeft invloed op processen en daarmee de mensen in de organisatie.  Nieuw is dus niet altijd beter. Daar moet je als directeur of bestuurder goed over nadenken. De juiste keuze is niet altijd de beste. Ook bij de dierenartspraktijk is sprake van een impact op de bedrijfsvoering. Afsprakenplanning, voorraadbeheer, facturatie: het gaat nu allemaal anders.

Van beter naar slimmer

Technologie verandert exponentieel, daar waar organisaties dat lineair doen. ERP-systemen zijn bij uitstek lineaire systemen. Zou je denken. Maar niets is minder waar. integreer een zelflerend algoritme in je bestaande ERP-systeem, extraheer de data met andere al dan niet slim aan elkaar geknoopte microservices en voila. Door slim API-gebruik wordt je ERP-systeem niet beter, maar slimmer. Nooit meer lege voorraden of teveel ingekocht voorraden die drukken op je opslagcapaciteit.  Planning niet meer op basis van een lineair rooster met vaste beschikbaarheden en veel snijverlies. Maar (near) real time op basis van dynamische informatie zoals weer, verkeer, vraag en aanbod. Betere klantbeleving en efficiëntere bedrijfsvoering, door slimmere inzet van capaciteit en resources. Het gevolg: een meer wendbare en toekomstbestendige organisatie.

Waar te beginnen?

“Zeg, u weet er wel veel van af”, zegt de dierenartsassistente tegen mij terwijl ze mij weer streng aankijkt over haar bril. Ik antwoord haar glimlachend dat ik van mijn passie mijn werk heb gemaakt. Die passie is het initiëren en realiseren van digitale transformaties en veranderingen in complexe omgevingen. Daar gaat mijn hart sneller van kloppen. Of mijn dierenartspraktijk de juiste keuze heeft gemaakt, weet ik niet. Daar heb ik meer informatie voor nodig. Of u voor uw organisatie de juiste keuze gaat maken, is een ander verhaal. Want daar kan ik misschien nog iets in betekenen. Wilt u weten hoe u uw organisatie toekomstig en wendbaar kunt maken, bijvoorbeeld door uw ERP-systeem slimmer in te zetten. Maar ziet u door de API’s de applicaties niet meer? Ik maak graag vrijblijvend kennis.