Sander verplaatste zijn bureau van Utrecht naar Zwitserland

Tijdens zijn zesweekse workation in Zwitserland ging er een wereld open voor business consultant Sander Pieters. Het ene moment zat hij midden in een belangrijke call, niet veel later stond hij boven op een berg. Vanuit Conclusion Consulting werd zijn avontuur aangemoedigd: “Ze zagen hoe ik zelf het initiatief nam, eigenaarschap toonde en alles met de klant had geregeld.”

17 april 2023   |   Blog   |   Door: Conclusion Consulting

Deel

Conclusion Consulting

Hoe kwam jij op het idee om op workation te gaan?

“Bij mijn opdrachtgever Rabobank vroeg ik aan een Rabobank-collega of hij morgen naar kantoor zou komen. ‘Dat gaat lastig, want ik ben op workation in Vietnam’, antwoordde hij met een knipoog. Hij vertelde dat hij grotendeels actief was tijdens Nederlandse werktijden, maar dat combineerde met het lekkere eten, de bruisende steden en de prachtige natuur in Vietnam. Ik kende het begrip workation, maar had het nooit eerder serieus overwogen. Terwijl werken, wonen en leven in het buitenland altijd al een ambitie van me was.”

Dus besloot je de stoute schoenen aan te trekken en zelf ook op workation te gaan?

“Daar zat nog aardig wat voorbereiding in. Eerst maakte ik een checklist: waar wil ik heen, voor hoe lang en waarom? Al snel kwam Zwitserland als bestemming naar boven, vanwege de prachtige natuur, mooie steden, maar ook het interessante bedrijfsleven daar. Bijkomend voordeel: er wonen twee vrienden die ik al drie jaar niet had gezien.”

Speelde het ook mee dat er geen tijdsverschil is met Nederland?

“Zeker. De collega die in Vietnam zat, heeft al veel ervaring met workations. Voor mij was het allemaal nieuw, dus besloot ik het niet te ver van huis te zoeken.”

Stonden ze bij Conclusion Consulting meteen op de banken toen je vertelde graag op workation te gaan?

“Bij Conclusion Consulting staat de mens voorop. Als je iets wilt, eigenaarschap toont en het goed kunt beargumenteren, dan is de sky the limit. Ik besloot het zorgvuldig aan te pakken. Want ook al zou ik in een andere omgeving gaan werken, ik wilde dezelfde waarde blijven leveren voor de klant. Met mijn teamlead bij de Rabobank besprak ik mijn voornemen tijdens een ‘bila’ in Den Bosch onder het genot van een Bossche Bol. Daarna legde ik mijn onderbouwde plan voor een workation voor aan Angelo, de Managing Consultant van mijn team bij Conclusion Consulting.”

Wat was zijn reactie?

“Kort samengevat: ‘Gaaf, moet je doen!’. Hij zag hoe ik zelf het initiatief had genomen en alles al met de klant had geregeld. Hierdoor stond hij ook achter mijn besluit. Het belangrijkste advies dat ik meekreeg: maak er een mooi avontuur van.”

‘Als je iets wilt, eigenaarschap toont en het goed kunt beargumenteren, dan is de sky the limit’

-

“Ik vond het best spannend om te vragen, omdat ik nog geen jaar bij Conclusion Consulting werkte en voorstelde bijna zes weken naar het buitenland te gaan.”

En werd je workation een mooi avontuur?

“De ervaring an sich was al geweldig, ik maakte iedere dag iets nieuws mee. Ik begon in Basel en reisde via Zürich en Luzern naar mijn eindbestemming Genève. Het bierfestival in Zürich, de croissantjes in Genève, de leuke mensen die ik ontmoette, mijn vrienden die ik weer mocht zien; dat neemt niemand me meer af. Soms voelde het best vreemd om ‘s ochtends in een call te zitten, wetende dat ik die middag ergens boven op een berg zou staan of ging zwemmen in een prachtig meer. Iedere ochtend stond ik op met frisse energie: ik ga nu vijf uur knallen en daarna weer vakantie vieren. Waar ik normaliter veertig uur per week werk, was dat in Zwitserland de helft. Om ook dat Zwitserlevengevoel optimaal te kunnen beleven, haha.”

Moest je veel regelen voordat je richting Zwitserland kon?

“Het belangrijkste punt van mijn voorbereiding was dat ik mijn beschikbaarheid voor de klant optimaal geregeld wilde hebben. Ik was dan wel ergens anders, maar daar moesten mijn collega’s geen hinder van ondervinden. Ook het pakken van mijn koffer was een nieuwe ervaring. Naast de T-shirts en tandenborstel, moesten ook mijn laptop, werktelefoon, pasjes en werkdocumenten mee op reis. Ik verplaatste mijn bureau van Utrecht naar Zwitserland.”

‘In de ochtend zat ik in een call, ‘s middags stond ik boven op een berg’

-

“Op de verschillende plekken waar ik werkte, zorgde ik ervoor dat mijn werkbenodigdheden veilig waren. Het laatste wat je wilt, is dat er klantdata op straat komt te liggen. Tijdens het werken in Zwitserland hield ik goed in de gaten of er geen mensen op mijn scherm meekeken en ik gebruikte mijn hotspot als er geen betrouwbaar wifi-netwerk beschikbaar was.”

Wat is de belangrijkste les die je meeneemt uit je workation?

“Het efficiënter inplannen van mijn tijd. Is die call van morgen relevant en moet ik erbij zijn? Of kan het ook via een mailtje, chat of kort telefoongesprek? Ik ben veel scherper geworden op mijn agenda, daar pluk ik de vruchten van nu ik weer terug ben in Utrecht.”

Aangezien je zo enthousiast bent: waar gaat je volgende workation heen?

“Toronto, Oslo en Dublin staan hoog op het lijstje. En ik durf het bijna niet te zeggen, maar ik sta op het punt om samen met een jeugdvriend vijf maanden door Zuid-Amerika te gaan reizen. Nu we allebei nog de vrijheid hebben om zo’n reis te ondernemen, is dit hét moment. We vliegen naar Rio de Janeiro en trekken via Buenos Aires door Chili, Bolivia, Peru, Ecuador en Colombia, om te eindigen op Curaçao, waarna ik in september weer aan de slag ga. Mijn werk bij de Rabobank zit er bijna op, dus dat rond ik netjes af. Vanuit Conclusion Consulting zeiden ze: ‘We willen je met alle liefde laten gaan, maar zien je ook graag weer terugkeren.”

“Ik ben heel blij met Conclusion Consulting en waardeer het ontzettend dat ze mij zoveel vrijheid geven. Dat toont des te meer aan dat ik hier helemaal op mijn plek zit. In september keer ik terug met een rugzak gevuld met nieuwe ervaringen.”

Een impressie van Sanders workation

Conclusion Consulting
Conclusion Consulting
Conclusion Consulting
Conclusion Consulting
Conclusion Consulting
Conclusion Consulting
Conclusion Consulting