NRC Live congres – toekomst van de zorgprofessional

Tijdens het NRC Live congres werden drie sessies georganiseerd over de toekomst van de zorgprofessional. Onderwerpen als digital health, data in de zorg en de rol van de zorgprofessional werden besproken, toegelicht en ter discussie gesteld. Dit in het bijzijn van diverse medewerkers uit de zorg, overheid, denktanks, architecten, zorgverzekeraars en adviseurs.

De zorgconsultants van Conclusion Conclusion waren aanwezig!

11 november 2019   |   Evenement   |   Door: Conclusion Consulting

Deel

Conclusion Consulting NRC Live – toekomst van de zorgprofessional

Ethische kwesties en succesverhalen van digital health

De eerste avond kregen de consultants een (demo) consult op afstand. Het digitale consult vond plaats met een psycholoog vanuit de Verenigde Staten. Letterlijk een consult op afstand! Een zeer bijzondere gewaarwording, het lijkt nog ver weg. Maar het is dichter bij dan wij denken, aldus Carline Pauw, consultant Conclusion Consulting. Een hot topic dat niet weg te denken is tijdens het NRC Live congres zijn de problemen die worden ervaren bij het implementeren van eHealth oplossingen. De wet- en regelgeving lijkt helaas nog niet afgesteld op de consequenties die eHealth met zich meebrengt. Daarbij blijft financiering voor eHealth lastig, vooral als eHealth een preventief doel dient. Hoe kunnen we ervoor zorgen dat eHealth wel effectief wordt ingezet, zodat die zorgkosten eindelijk omlaag gebracht kunnen worden?

Data in de zorg is key

Ontwikkelingen rondom data volgen elkaar in een rap tempo op. De data in de zorg biedt veel mogelijkheden, de potentie om dit verder uit te breiden en in te zetten is er. Maar als het om data gaat, doen veel mensen meteen een stapje terug. Hoe kan je deze data anonimiseren, terwijl het dossier vaak zo specifiek is met persoonlijke klachten? Is het dan mogelijk het zo te anonimiseren dat het niet meer tot de persoon is te herleiden. Wat voorop staat is dat data volgens de FAIR data principes moet worden gebruikt. Als individu beslis jij wie jouw persoonlijke data mag inzien. Deze data kan worden gebruikt voor bepaalde onderzoeken.

Zou jij gebruik maken van de slimme intelligentie die Google heeft gebouwd om foto’s te analyseren met huidafwijkingen? Op basis van een foto kan worden voorspeld of een afwijkend plekje op de huid kwaadaardig is of niet. Een mooi voorbeeld van slimme intelligentie, ontwikkelt door Google. Maar wat als een onderzoeker van een UMC deze oplossing had ontwikkeld, naar welke ontwikkelaar gaat jouw voorkeur dan uit?
Deze intelligentie en de mogelijkheden liggen niet alleen in de toekomst, maar is de realiteit van vandaag. Het klinkt wellicht eng, een machine die voorspellingen doet over jouw gezondheid. Maar als onze zorgkosten blijven stijgen, zullen we deze opkomende initiatieven serieus moeten bekijken.

Dialoog over de toekomst van de zorg

Bij het Nationale Zorgdialoog waren zorgprofessionals aan het woord waarbij een gezonde interactie met de zaal plaatst vond, met als hoofdthema Digitale Innovatie. De VraagApp voor de cliënten van een gehandicaptenzorginstelling kwam aanbod, waarbij door een simpele applicatie te bouwen, cliënten ineens veel meer zelfstandigheid ervaren. Interessante verhalen over digitale huisartsenpraktijken en dé manier waarop zorgverleners multidisciplinair met elkaar kunnen overleggen en samenwerken, via een Virtual Ward inspireerde ons. Stellingen waarbij het publiek bij werd betrokken waren onder andere: ‘vind jij dat de overheid regievoerder zou moeten zijn in digitale transformatie?’ en ‘zouden zorgverzekeraars de partij moeten zijn om digitale transformatie af te dwingen via het inkoopbeleid?’.  De zaal was het duidelijk over geen van deze stellingen het eens met elkaar. Over één ding was de zaal het wel eens: wij zijn klaar voor radicale vernieuwing in de zorg. Maar bij deze radicale vernieuwing heb je veel met de mens, de professionals, te maken. Hoe neem je de professionals in jouw organisatie mee in deze veranderingen? “Een belangrijk aspect dat niet uit het oog verloren moet worden”, vindt Maxime Broekhuizen.

Conclusion Consulting heeft een practice die gespecialiseerd is in de zorg. Met consultants die ervaring hebben binnen dit domein, die weten hoe de organisatiestructuren lopen en weten hoe en welke bijdrage er nodig is voor verandering én digitalisering in de zorg.

Is jouw (zorg)organisatie klaar voor de toekomst? Ons team staat klaar voor vrijblijvend advies, Conclusion Consulting helpt jouw organisatie verder naar de toekomst!